Για μια ακόμη φορά ο αμερικανικός κολοσσός της βιομηχανίας των υπολογιστών κερδίζει τις εντυπώσεις στην ανάπτυξη προηγμένων υπολογιστικών συστημάτων. H ΙΒΜ κατασκεύασε τους υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και βοήθησαν στο να γίνει το ιστορικό πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη. H ΙΒΜ αργότερα έφερε επανάσταση με τη δημιουργία των πρώτων προσωπικών υπολογιστών (τα PC), των δισκετών, των λέιζερ εκτυπωτών. Η εταιρεία αποφάσισε κάποια στιγμή να ρίξει το βάρος της στην κατασκευή υπερυπολογιστών, δηλαδή συστοιχιών διασυνδεδεμένων μεταξύ τους υπολογιστών, με τρομερή ισχύ και δυνατότητες. Η IBM έστρεψε επίσης το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη υπολογιστών με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της IBM που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας ήταν ο περίφημος «Deep Blue» ο οποίος αναμετρήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε μια σειρά ιστορικών αναμετρήσεων με τον κορυφαίο σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ.
Τώρα η IBM παρουσίασε τη νέα της δημιουργία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Το IBM Debater, όπως ονομάστηκε, μπορεί να ανοίξει διάλογο για περίπου 100 διαφορετικά θέματα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian, το σύστημα της IBM αφού κάνει μια τετράλεπτη εισαγωγή πάνω στο υπό συζήτηση θέμα, το «έξυπνο» μηχάνημα ακούει τα επιχειρήματα του ανθρώπου συνομιλητή του, τα αντικρούει με μια νέα τετράλεπτη τοποθέτηση και στο τέλος κάνει ένα «κλείσιμο», παρουσιάζοντας επί δύο λεπτά συνοπτικά τη δική του θέση.
Δύο βίντεο για το IBM Debater:
Προ μηνός, η Google παρουσίασε το σύστημα Duplex που μπορεί να τηλεφωνήσει σε ένα εστιατόριο και να κάνει μια κράτηση ή να κλείσει ένα ραντεβού σε κομμωτήριο. Συστήματα όπως το IBM Debater και το Google Duplex αποτελούν σημαντικά βήματα προόδου για τη δημιουργία υπολογιστών ικανών να πιάνουν με φυσικό τρόπο συζήτηση με ανθρώπους. Τόσο φυσικό που να μην καταλαβαίνει ο συνομιλητής ότι έχει να κάνει με μηχανή και όχι με άνθρωπο (αυτό, άλλωστε, είναι και το βασικό κριτήριο επιτυχίας, που, από τη δεκαετία του 1950, έχει θέσει για τις «έξυπνες» μηχανές ο βρετανός πρωτοπόρος της Πληροφορικής και κορυφαίος μαθηματικός Αλαν Τιούρινγκ).
Η ΙΒΜ έκανε επίδειξη του νέου συστήματος στο Σαν Φρανσίσκο, με «αντίπαλο» μία ισραηλινή πρωταθλήτρια φοιτητικών «ντιμπέιτ», τη Νόα Οβάντια. Το αντικείμενο του διαλόγου ανθρώπου – μηχανής ήταν κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν κυβερνητικές επιδοτήσεις για την εξερεύνηση του Διαστήματος (όχι ακριβώς το πιο εύκολο ή το πιο ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση, αλλά αυτή ήταν η επιλογή της ΙΒΜ…).
Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το IBM Debater επιχειρηματολόγησε υπέρ των επιδοτήσεων και η Οβάντια εναντίον. Ενα γρήγορο «γκάλοπ» μεταξύ όσων παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, έδειξε ότι οι περισσότεροι θεώρησαν πως το μηχάνημα εμπλούτισε καλύτερα τον προβληματισμό τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα από ό,τι η συνομιλήτριά του. Ακολούθησε ένα δεύτερο ντιμπέιτ της μηχανής με έναν άλλο Ισραηλινό, τον Νταν Ζαφρίρ, με θέμα αν θα πρέπει να αυξηθεί ή όχι η χρήση της τηλεϊατρικής (ο υπολογιστής ήταν υπέρ, ενώ ο άνθρωπος εναντίον).
Με βάση τις έως τώρα δοκιμές, όπως ανέφερε ο ερευνητής της ΙΒΜ Νόαμ Σλόνιμ, το σύστημα -που αναπτύσσεται εδώ και έξι χρόνια με επικεφαλής το ερευνητικό εργαστήριο της εταιρείας στη Χάιφα του Ισραήλ- έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Κατά καιρούς κάνει λάθη, ενώ τα καταφέρνει να κάνει διάλογο με νόημα πάνω σε αυτά τα 100 θέματα περίπου το 40% του χρόνου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News