894
Γραφιστική απεικόνιση υψηλής ταχύτητας βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύεται από τον πλανήτη Γη στο Διάστημα | Shutterstock

ΗΠΑ-Ρωσία: Προς Πόλεμο των Αστρων με πυρηνικά;

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 15:23
Γραφιστική απεικόνιση υψηλής ταχύτητας βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύεται από τον πλανήτη Γη στο Διάστημα
|Shutterstock

ΗΠΑ-Ρωσία: Προς Πόλεμο των Αστρων με πυρηνικά;

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 15:23

Ο συναγερμός στην Ουάσινγκτον για τη νέα ρωσική, διαστημική απειλή (αναλυτικά εδώ) τροφοδοτεί ήδη σχόλια και αναλύσεις για το αν μπαίνουμε σε μια περίοδο πυρηνικού ανταγωνισμού μακριά από τη Γη. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από την αμερικανική πλευρά είναι ότι η Ρωσία πειραματίζεται με όπλα για την απενεργοποίηση των δορυφόρων. Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι οι απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ, σχετικά με ένα νέο όπλο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αφορούν μια ευρύτερη στρατηγικού χαρακτήρα απειλή.

Οπως σημειώνει στη Washington Post ο διακεκριμένος αρθρογράφος Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, η ανάπτυξη από τη Ρωσία τεχνολογίας διαστημικών όπλων βρίσκεται στο επίκεντρο της «σοβαρής απειλής εθνικής ασφάλειας» που ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τέρνερ. Ο ίδιος έστειλε επιστολή στους συναδέλφους του στο Κογκρέσο, αναφέροντας ότι το επείγον ζήτημα «σχετίζεται με αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα». Ο Τέρνερ επισήμανε ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, στις 13 Φεβρουαρίου ψήφισε ώστε να καταστούν διαθέσιμες στους βουλευτές ορισμένες πληροφορίες, τις οποίες έχουν προθεσμία να εξετάσουν μέχρι την Παρασκευή, 16/2.

«Αν και οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας προειδοποιούν ότι η ρωσική ικανότητα δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η προβολή των επιθετικών σχεδίων της Μόσχας από τον Τέρνερ θα μπορούσε να έχει βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην έγκριση από το Κογκρέσο πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία. Κατά ειρωνικό τρόπο, είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία -και ο ρόλος των διαστημικών συστημάτων που βοήθησαν το Κίεβο να επιβιώσει από την αρχική ρωσική επίθεση το 2022- που πιθανότατα ώθησε τη Ρωσία να επισπεύσει την ανάπτυξη της νέας διαστημικής τακτικής της» σχολιάζει ο Ιγκνάτιους.

Το Starlink του Ελον Μάσκ και άλλα διαστημικά συστήματα επέτρεψαν στην Ουκρανία να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της μάχης στο πεδίο. Αστερισμοί εμπορικών δορυφόρων έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες με οπτικούς, θερμικούς και άλλους αισθητήρες. Αυτές οι πληροφορίες στη συνέχεια μπορούν να αναλυθούν με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνη για να προσδιορίζονται οι πιθανοί στόχοι. Ετσι, οι πληροφορίες στόχευσης θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταδοθούν στα ουκρανικά στρατεύματα στο μέτωπο μέσω του Starlink και άλλων ευρυζωνικών συνδέσεων.

Η Ρωσία προειδοποίησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο ότι ενδέχεται να αναλάβει δράση κατά των εν λόγω παρόχων υπηρεσιών μέσω εμπορικών δορυφόρων, συνεχίζει ο Ιγκνάσιους στην Washington Post. Ο Κονσταντίν Βορόντσοφ, ανώτερος ρώσος διπλωμάτης, δήλωσε σε ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη τον Οκτώβριο του 2022 ότι η συστοιχία των ιδιωτικών δορυφόρων ήταν «μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση που υπερβαίνει την ακίνδυνη χρήση των τεχνολογιών του Διαστήματος και έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία». Πρόσθεσε δε ότι αυτή η «οιονεί πολιτική υποδομή μπορεί να γίνει νόμιμος στόχος για αντίποινα».

Επομένως οι Ρώσοι γνωρίζουν και ετοιμάζονται. Από την πλευρά τους, αμερικανοί αξιωματούχοι δεν παρείχαν σύμφωνα με την Washington Post λεπτομέρειες για τη νέα ικανότητα της Ρωσίας χα χτυπήσει στο Διάστημα. Τι μπορεί όμως να ετοιμάζει η Μόσχα σύμφωνα με τον Ιγκνάσιους και την αμερικανική εφημερίδα; Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις:

—Οι Ρώσοι μπορεί να σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας ή ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς στο Διάστημα που θα μπορούσαν να αχρηστεύσουν εμπορικά και στρατιωτικά δίκτυα. Τέτοια συστήματα θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να επιτεθούν στα «δίκτυα πλέγματος» που επιτρέπουν στην Starlink και σε άλλες εταιρείες να μεταδίδουν σήματα μεταξύ των δορυφόρων τους προτού στείλουν δεδομένα πίσω στη Γη.

Το 2021, η Ρωσία δοκίμασε ένα αντιδορυφορικό όπλο που θα μπορούσε να καταρρίψει ένα διαστημόπλοιο από τον ουρανό, δημιουργώντας ένα τρομερό πεδίο από διασκορπισμένα συντρίμμια στη Γη κατά τη διαδικασία αυτή.

Κατά τον Ιγκνάσιους «η Ρωσία θα μπορούσε, θεωρητικά, να εκτοξεύσει μια σειρά πυρηνικών ASAT για να καταστήσει το Διάστημα απαγορευμένη ζώνη. Αλλά μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν πρόχειρη και αυτοκαταστροφική, εκτός του ότι θα παραβίαζε μια συνθήκη που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα στο Διάστημα». Επομένως το μυαλό πολλών πάει στην πιθανότητα η νέα τεχνολογία της Ρωσίας να είναι κάτι πιο εξελιγμένο.

Στο άρθρο της Washington Post τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μια σειρά από συστήματα πληροφοριών και στρατιωτικά συστήματα στο Διάστημα. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι συχνά αναφέρονται στις «εξαιρετικές δυνατότητες» από πλευράς της χώρας τους. Μεταξύ άλλων πρόκειται για αισθητήρες και άλλες τεχνολογίες, πάνω σε ένα μικρό δίκτυο δορυφόρων, οι οποίοι προσφέρουν από ψηλά κυρίως το ποιοι είναι οι σημαντικότεροι στρατιωτικοί στόχοι, όπως το έθεσε το 2017 ο στρατηγός Τζόν Χάιτεν, πρώην υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική αρχιτεκτονική», με περισσότερους μικρούς δορυφόρους είπε στον Ιγκνάτιους το 2021 ο στρατηγός  Τζον Ρέιμοντ, τότε επικεφαλής της εν λόγω διαστημικής δύναμης. Καθώς τα πράγματα όμως εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς τελικά ήταν οι εμπορικές εταιρείες όπως η Starlink του Μασκ, η οποία διαθέτει περισσότερους από 5.000 δορυφόρους, που ανέπτυξαν την αρχιτεκτονική αυτή. «Αυτό είναι που πιθανώς ανησυχεί τη Ρωσία» σημειώνει, κλείνοντας, ο αρθρογράφος της Washington Post…

Κρεμλίνο: «Κακόβουλη σκευωρία»

Η Μόσχα βέβαια, από την πλευρά της, απέρριψε την προειδοποίηση των ΗΠΑ για νέες ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες στο Διάστημα αποκαλώντας την «κακόβουλη σκευωρία» και «κόλπο» του Λευκού Οίκου, ώστε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν περισσότερα χρήματα υπέρ της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως δεν θα σχολιάσει την ουσία των αναφορών μέχρι οι λεπτομέρειες να αποκαλυφθούν από τον Λευκό Οίκο.

«Είναι φανερό πως ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων, αυτό είναι φανερό. Θα δούμε τι κόλπα θα χρησιμοποιήσει ο Λευκός Οίκος», είπε.

Παράληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, επικεφαλής της ομάδας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολτείες για «κακόβουλη σκευωρία», ανέφερε το TASS.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...