1053
Ο Αρχέλαος με ένα από τα kokedama του. Στην ταράτσα του σπιτιού του, στα Μελίσσια, έχει φτιάξει μια μικρή, ιαπωνικού τύπου ζούγκλα | kokedamaplants.gr

Ιαπωνικά φυτώρια σε ελληνικά μπαλκόνια

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 30 Δεκεμβρίου 2022, 12:52
Ο Αρχέλαος με ένα από τα kokedama του. Στην ταράτσα του σπιτιού του, στα Μελίσσια, έχει φτιάξει μια μικρή, ιαπωνικού τύπου ζούγκλα
|kokedamaplants.gr

Ιαπωνικά φυτώρια σε ελληνικά μπαλκόνια

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 30 Δεκεμβρίου 2022, 12:52

Πολλά μπαλκόνια και ταράτσες έχουν μετατραπεί σε αστικές ζούγκλες, καθώς ολοένα και περισσότεροι μυούνται στην κηπουρική. Αλλά επάνω στην ταράτσα του Αρχέλαου Μπίλερ, στα Μελίσσια, έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη ζούγκλα από φυτά, πολλά από τα οποία ακολουθούν τη φιλοσοφία και τις τεχνικές φύτευσης της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Στον πρωτότυπο κήπο που έχει δημιουργήσει ο Αρχέλαος, κυριαρχούν τα kokedama. Μικρές μπάλες από χώμα, καλυμμένες με βρύα, που μέσα τους μεγαλώνουν δεκάδες διαφορετικά φυτά. Μπορείς να τις δεις να κρέμονται από το ταβάνι ή να απλώνονται πάνω στα πεζούλια, σε διάφορα μεγέθη και με διαφορετικά φυτά να φυτρώνουν από μέσα τους, φτιάχνοντας ένα πράσινο σκηνικό που μοιάζει με μινιμαλιστική εικαστική σύνθεση.

Η ενασχόλησή του Αρχέλαου με τα φυτά ξεκίνησε από πολύ νωρίς, καθώς πάντα τον γοήτευε η επαφή με το φυσικό στοιχείο και τον αναρίθμητο πλούτο που μπορεί να προσφέρει. Αρχισε να μελετά τις ιδιότητες των βοτάνων, να συλλέγει σπάνια είδη και να τα επεξεργάζεται, δημιουργώντας έλαια και σαπούνια. Η προηγούμενη δουλειά του (ήταν οδηγός εκδρομών), τον βοήθησε να προσανατολιστεί σε αυτό που κάνει τώρα, αλλά η περίοδος της καραντίνας του έδωσε τελικά την αφορμή για να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να μετατρέψει το χόμπι του σε επάγγελμα.

«Εκείνη την χρονική στιγμή, το ενδιαφέρον μού είχε κεντρίσει ιδιαίτερα η ιαπωνική τεχνική φύτευσης των kokedama, καθώς δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο μέχρι τότε στην ελληνική αγορά. Αφού πειραματίστηκα αρκετά και τα δοκίμασα στον χρόνο, αποφάσισα να ανοίξω το πρώτο κατάστημα για Κοkedama στην Ελλάδα», εξηγεί.

Ο Αρχέλαος έχει φτιάξει έως τώρα περισσότερα από 1.000 kokedama

Τα βρύα είναι σημαντικά στην Ιαπωνία, άλλωστε και η λέξη kokedama έχει ως πρώτο της συνθετικό το «koke», που στα ιαπωνικά σημαίνει βρύα. Συμβολίζουν την απλότητα και την ομορφιά και αναφέρονται και στον εθνικό ύμνο της χώρας, ως ένα σύμβολο αιωνιότητας.  Αυτά είναι το περιτύλιγμα της ξεχωριστής μπάλας που παίζει  ρόλο γλάστρας, και η οποία φτιάχνεται από φυσικά υλικά, όπως ξύλα, πέτρες και χώμα. «Η βασική ιδέα της τεχνικής είναι η φύτευση χωρίς γλάστρα. Το φυτό καλύπτεται με τις ρίζες του από μια μπάλα χώματος, η οποία περιβάλλεται από φυσικά βρύα. Το αποτέλεσμα είναι ένα οικολογικό, σφαιρικό γλαστράκι, που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ομορφιά ενός φυτού».

«Ολα τα φυτά μπορούν να μετατραπούν σε kokedama, αρκεί μέσα στην μπάλα να υπάρχει το κατάλληλο μείγμα χώματος για κάθε φυτό. Τα περισσότερα είδη που έχω δοκιμάσει ανταποκρίνονται καλά, αλλά όπως όλοι ξέρουμε, για την επιβίωση και την ανάπτυξη ενός φυτού παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως το σωστό πότισμα, το κατάλληλο φως και η κατάλληλη υγρασία».

Η περιποίησή ενός kokedama δεν διαφέρει πολύ σε σχέση με ένα φυτό φυτεμένο σε γλάστρα. Οπως εξηγεί ο Αρχέλαος, αλλάζει, βασικά, ο τρόπος ποτίσματος. Οι μπάλες από βρύα πρέπει να ποτίζονται με τη μέθοδο του «bottom watering». Μια φορά την εβδομάδα περίπου, τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό, τα αφήνουμε να το ρουφήξουν και μετά τα στραγγίζουμε καλά. Και, όπως συμβαίνει και με τα φυτά γλάστρας, εκτιμούν το καλό φως και τον χώρο με καλό αερισμό.

Ο Αρχέλαος δημιουργεί μπάλες από χώμα και βρύα, τις οποίες δένει με σπάγγο

Εκτός από τα kokedama, ο Αρχέλαος δημιουργεί και άλλες πράσινες ιαπωνικές συνθέσεις, όπως τα kusamono και τα bonsai. Τα bonsai είναι μια ιαπωνική τεχνική που κατάφερε να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Επί της ουσίας, πρόκειται για φυτά σε σμίκρυνση. Τα kusamono, από την άλλη, είναι συνθέσεις φυτών που αναπαριστούν τοπία σε μικρογραφία και μοιάζουν επίσης σαν εικαστική σύνθεση, καθώς έχουν φτιαχτεί με δεξιοτεχνία και προσοχή στη λεπτομέρεια. «Φτιάχνω kusamono όταν είμαι σε φάση δημιουργικότητας, γιατί είναι σαν να ζωγραφίζεις», αναφέρει ο Αρχέλαος Μπίλερ.

Βασική αρχή της ιαπωνικής φιλοσοφίας, η οποία διέπει και τις μεθόδους κηπουρικής της, είναι το «wabi sabi», δηλαδή η απλότητα, η επαφή με τη χρήση φυσικών υλικών και η αποδοχή των ατελειών που υπάρχουν στη φύση και στα αντικείμενα. Τα kokedama, συγκεκριμένα, συνδέονται με τη φιλοσοφία αυτή, καθώς δημιουργούνται από φυσικά υλικά και περιβάλλονται από βρύα.

«Ο σεβασμός που έχουν οι Ιάπωνες απέναντι στη Φύση είναι κάτι που θα έπρεπε να πάρουμε και εμείς ως παράδειγμα, πιστεύω. Οσον αφορά τις διάφορες ιαπωνικές τέχνες, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο λαός αυτός είναιι τρομερά δημιουργικός. Αυτό που περισσότερο με μάγεψε είναι ο τρόπος που κατάφεραν να συνδυάσουν την κηπουρική με την τέχνη και να τα εξελίξουν τόσο».

Ο Αρχέλαος έχει έως τώρα φτιάξει περισσότερες από 1.000 μπάλες φυτών, δημιουργώντας ένα μικρό φυτώριο, από όπου μπορεί να παραγγείλει κανείς το δικό του kokedama. Η ιαπωνική τεχνική φύτευσης, που αυτός πρώτος σύστησε στο ελληνικό κοινό, ταξιδεύει πλέον σε όλη την Ελλάδα και βρίσκει τη θέση της στα ελληνικά μπαλκόνια των αστικών κέντρων, αλλά και της επαρχίας, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ελληνας όχι μόνο έχει στρέψει το βλέμμα του στην κηπουρική, αλλά αναζητά και νέες πτυχές της.

«Τα kokedama μπορούν να γίνουν μόδα και αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Ο κόσμος σιγά-σιγά τα μαθαίνει και τα βάζει σπίτι του. Πολλές φορές έχω δει ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με φυτά, να εκπλήσσονται τρομερά στην όψη ενός kokedama. Και αυτό είναι καλό, γιατί οι λάτρεις των φυτών γινόμαστε ακόμα περισσότεροι. Και το βρίσκω ένα εξαιρετικά υγειές χόμπι».

Ολα τα φυτά μπορούν να γίνουν kokedama

Τα τελευταία χρόνια, τα φυτά ξανακερδίζουν την προσοχή, παγκοσμίως. Οροι όπως «plant parents» (γονείς φυτών) και «urban gardening» (αστική κηπουρική) γνωρίζουν άνθηση, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γεμίσει εικόνες σπιτιών που τα βασικά διακοσμητικά τους στοιχεία είναι φυτά. Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι διψούν για φύση. Και επειδή δεν μπορούν να βρεθούν κοντά της, προσπαθούν να τη φέρουν στον χώρο τους.

«Η καραντίνα θεωρώ ότι συνέβαλε, γιατί ο κόσμος αναγκάστηκε να μείνει σπίτι του και να βρει τρόπους να ομορφύνει τον χώρο του. Ετσι, γνώρισε τα φυτά και τα ερωτεύτηκε. Είναι αναπόφευκτο, γιατί η κηπουρική και η καλλιέργεια είναι αρχέγονες ανάγκες του ανθρώπου».

*Στο blog του Αρχέλαου Μπίλερ (kokedamaplants.gr) μπορεί κανείς να δει τις φυτοσυνθέσεις του, αλλά και να πάρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για τη φροντίδα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...