Εάν ο 41χρονος άνδρας που αποπειράθηκε και κατάφερε να δολοφονήσει τον Σίνζο Αμπε την Παρασκευή 8 Ιουλίου λέει την αλήθεια, τότε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, εξαιτίας μιας οικογενειακής διαμάχης που ξέσπασε με αφορμή μια μεγάλη δωρεά σε μια θρησκευτική σέχτα.
Στην αστυνομία ο Τετσούα Γιαμαγκάμι, πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας που στη συνέχεια έγινε εργάτης για να περάσει μετά στη ανεργία επειδή είχε κουραστεί, αφηγήθηκε, όντας «ψύχραιμος και αποστασιοποιημένος», μια μπερδεμένη και ανησυχητική ιστορία.
«Η μητέρα μου ήταν οπαδός μιας θρησκευτικής σέχτας στην οποία είχε προσφέρει πολλά χρήματα, ολόκληρη την κληρονομιά που έλαβε από τον πατέρα μου… Σκέφτηκα ότι έπρεπε να τιμωρήσω τους υπεύθυνους… αλλά δεν μπορούσα να εντοπίσω τον επικεφαλής της αίρεσης και έτσι αποφάσισα να σκοτώσω τον Σίνζο Αμπε, γιατί γνώριζα ότι είχε σχέσεις μαζί τους», είπε στους ανακριτές.
Στο ρεπορτάζ του ο Γκουίντο Σαντεβέκι, ανταποκριτή της Corriere della Sera στην Ανατολική Ασία με έδρα στο Πεκίνο, αναφέρει πως οι αρχές επέλεξαν να μην αποκαλύψουν το όνομα της σέχτας, κάνοντας λόγο απλά για «μια συγκεκριμένη οργάνωση». Σύμφωνα, όμως, με τα ιαπωνικά ΜΜΕ πρόκειται για την Ενωτική Εκκλησία που ιδρύθηκε το 1954 στη Σεούλ από τον νοτιοκορεάτη ιεροκήρυκα Σουν Μιούνγκ Μουν, ο οποίος αυτοπαρουσιαζόταν ως ένα είδος «Μεσσία» του Ψυχρού Πολέμου.
Την Δευτέρα ο Τομιχίρο Τανάκα, επικεφαλής του ιαπωνικού παραρτήματος της Ενωτικής Εκκλησίας, επιβεβαίωσε πως η μητέρα του δολοφόνου του Σίνζο Αμπε ήταν αφοσιωμένη οπαδός της οργάνωσης και είχε κάνει μια μεγάλη δωρεά στη σέχτα, αλλά αρνήθηκε πως η συλλογή χρημάτων από τους πιστούς αποτελεί πρακτική της εκκλησίας του.
«Οποιος πιστεύει μπορεί να κάνει δωρεές, μικρές ή μεγάλες, αλλά τίποτα δεν ζητείται, ούτε επιβάλλεται. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς προέκυψε αυτό το μίσος που ίσως να οδήγησε στο έγκλημα, ως θρησκευόμενος άνθρωπος έχω συγκλονιστεί με την απώλεια ενός τόσο αγαπημένου και σεβαστού πολιτικού», είπε. Επισήμανε επίσης πως, σε αντίθεση με την άποψη που είχε σχηματίσει ο δράστης της δολοφονίας, ο Σίνζο Αμπε «δεν υπήρξε ποτέ εγγεγραμμένο μέλος η σύμβουλος της θρησκευτικής οργάνωσής μας, αν και είχε εκφράσει την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες μας για την παγκόσμια ειρήνη».
Η εποχή του Μουν και οι μαζικοί γάμοι
Ανά τα χρόνια η Ενωτική Εκκλησία κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία της και να ριζώσει στην Ασία αλλά και στις ΗΠΑ «αναπτύσσοντας θρησκευτικές προσηλυτιστικές δραστηριότητες και υποστηρίζοντας συντηρητικούς και εθνικιστές πολιτικούς», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο ιταλός ανταποκριτής.
«Ο “αιδεσιμότατος Μουν” έγινε διάσημος στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 για τη διοργάνωση μαζικών γάμων, ενθαρρύνοντας τις ενώσεις οπαδών διαφορετικών εθνοτήτων με δηλωμένο στόχο την “οικοδόμηση ενός πολυπολιτισμικού θρησκευτικού κόσμου”», προσθέτει. Στις ΗΠΑ οι μεικτοί γάμων των οπαδών της Ενωτικής Εκκλησία πραγματοποιούνταν στο περίφημο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης ενώ οι έγγαμοι οπαδοί της σέχτας αποκαλούνταν «moonies».
Οσον αφορά τα έσοδα – κυρίως από δωρεές – της Ενωτικής Εκκλησίας, ο Γκουίντο Σαντεβέκι αναφέρει ενδεικτικά πως το 1982 η θρησκευτική σέχτα μπόρεσε να ιδρύσει τη συντηρητική εφημερίδα Washington Times η οποία από τότε μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, αμφότερους τους Μπους αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πολλά μέλη, πολλοί ψήφοι…
Στην Ιαπωνία η Ενωτική Εκκλησία έχει τουλάχιστον 300.000 οπαδούς ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 600.000 μέλη, αριθμός που δικαιολογεί το ενδιαφέρον των πολιτικών για τη δράση της και την υποστήριξή της. Η Ενωτική Εκκλησία είχε στηρίξει και τον Σίνζο Αμπε και όντως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών, είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την οργάνωση, αποστέλλοντας (πέρυσι) μαγνητοσκοπημένο ευχαριστήριο μήνυμά του, σε συνέδριο της σέχτας. Ωστόσο αυτές ήταν οι μοναδικές σχέσεις που είχε με την Ενωτική Εκκλησία.
«Στην Ιαπωνία, πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί έχουν υποστηριχθεί από διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις. Ομως ένα μικρό κόμμα είχε κατηγορήσει δημόσια τον πρώην πρωθυπουργό ότι είχε υποστηρίξει σθεναρά αυτή την “ξένη” αίρεση. Για τον Τετσούα Γιαμαγκάμι το τοξικό κλίμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης», συνοψίζει ο ιταλός ανταποκριτής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News