830
Ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να απομονώσει διεθνώς τη Ρωσία, λέει ο Ιαν Μπρέμερ | REUTERS/Jonathan Ernst

Ιαν Μπρέμερ: «Το ΝΑΤΟ έγινε παγκόσμιο, η Ρωσία έχει ήδη χάσει»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 15:24
Ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να απομονώσει διεθνώς τη Ρωσία, λέει ο Ιαν Μπρέμερ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ιαν Μπρέμερ: «Το ΝΑΤΟ έγινε παγκόσμιο, η Ρωσία έχει ήδη χάσει»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 15:24

Ο αμερικανός πολιτικός επιστήμων Ιαν Μπρέμερ έπαθε ένα χουνέρι από τα σπάνια: τον περασμένο Φεβρουάριο ετοιμαζόταν να εκδώσει το βιβλίο του «The Power of Crisis» («Η δύναμη της κρίσης»), όμως στη στροφή τον πρόλαβε ο Πούτιν και η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία (η οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εξελιχθεί τώρα και σε κανονικό πόλεμο, κηρυγμένο). Φυσικά, τα γεγονότα αυτά λειτούργησαν σαν επιταχυντές της κρίσης για την οποία μιλούσε ο Μπρέμερ. «Το βιβλίο μου θα κυκλοφορούσε στις 26 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εισέβαλε στις 24 του μηνός. Ακύρωσα όλες τις υποχρεώσεις μου ώστε να μπορέσω να προσθέσω μερικές σελίδες, βιαστικά. Ωστόσο αυτά ακριβώς έλεγα στο βιβλίο μου…» είπε στη Repubblica θέλοντας να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις.

Η αμερικανική έκδοση του βιβλίου του Μπρέμερ

Με τον ανταποκριτή του ιταλικού Μέσου στη Νέα Υόρκη Πάολο Μαστρολίλι ο Αμερικανός είχε μία φιλική συζήτηση γύρω από τα διεθνώς τεκταινόμενα αλλά και για το βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία υπό τον τίτλο «Il potere della crisi» (που σημαίνει ό,τι και το πρωτότυπο). Η ατάκα, κατά κάποιον τρόπο, του Μπρέμερ σε όλη τη συνέντευξη είναι η αποστροφή του για τον Πούτιν, ο οποίος «νόμιζε ότι με την επίθεσή του στην Ουκρανία θα επικρατούσε εύκολα, όμως έκανε λάθος, διέπραξε το μεγαλύτερο λάθος κρίσης». Κατά τα λοιπά, ο Μπρέμερ ενθουσιάστηκε με τις εξαγγελίες του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς περί γενναίας χρηματοδότησης του γερμανικού στρατού, όπως και με την επέκταση του ΝΑΤΟ στη βορειοδυτική γειτονιά της Ρωσίας, εγκολπώνοντας τις Φινλανδία και Σουηδία.

«Πλανητικό το ΝΑΤΟ»

Μάλιστα, πικάροντας τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμερικανός είπε στον Ιταλό ότι το ΝΑΤΟ «πέρασε από τον ‘‘εγκεφαλικό θάνατο’’ στην αναζωογόνηση της αποστολής του», και όχι μόνον αυτό: «Ολοι, και οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες πρέπει να εργαστούν μαζί, σαν να γεννιέται ένα παγκόσμιο ΝΑΤΟ, επειδή η ρωσική απειλή σχετίζεται και με την Ταϊβάν». Δηλαδή, ο Μπρέμερ εξέφρασε με επιγραμματικό τρόπο αλλά απολύτως την ατζέντα του σημερινού Λευκού Οίκου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Οσον αφορά τον Πούτιν, ρωτήθηκε από τον Ιταλό πώς η Δύση θα σταματήσει το σχέδιό του να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη. Με την ευκαιρία, ο Μπρέμερ ήταν σαφής και σε ό,τι έχει να κάνει με το Ουκρανικό.

Είπε: «Στο άμεσο μέλλον είναι απίθανο να ηττηθεί στην Ουκρανία, επειδή έχει ένα κυρίαρχο στρατηγικό πλεονέκτημα. Ομως στην παγκόσμια σκηνή χάνει. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην Ιστορία, μία οικονομία των G20 να έχει απομονωθεί βιαίως από τους G7. Πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία, εξαερώθηκαν επενδύσεις, το ΝΑΤΟ επεκτείνεται και συγκεντρώνει 300.000 άνδρες μπροστά στα σύνορα της Ρωσίας. Από απόψεως οικονομικής, διπλωματικής και γεωστρατηγικής, η Ρωσία έχει ηττηθεί, ενώ η Δύση αναζωογονεί τους θεσμούς που είναι απαραίτητοι για να σταματήσουν τη Ρωσία».

  • Ενδιαφέρουσα στιγμή της συνέντευξης, η εξής: ο Μπρέμερ είπε ότι η ουκρανική κρίση ενδέχεται να οδηγήσει τη Δύση στην ανάγκη δημιουργίας «νέας αρχιτεκτονικής για την παγκόσμια ασφάλεια», η οποία θα περιλαμβάνει το ΝΑΤΟ, τους G7 αλλά «και όλες τις προηγμένες βιομηχανικά δημοκρατίες του κόσμου».
«Η Ρωσία θα γίνει σαν το Ιράν»

Το ότι η Ευρώπη πληρώνει τώρα ενεργειακό τίμημα για τα αντιρωσικά μέτρα που έλαβε, δεν φάνηκε στον Μπρέμερ σοβαρό πρόβλημα: απάντησε ότι ο κόσμος στρέφεται «λόγω κλιματικής αλλαγής» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι μακροπρόθεσμα η Ρωσία θα χάσει, αφού τα προϊόντα της δεν θα έχουν ζήτηση. «Για κάποιο διάστημα θα μπορεί ακόμα να πουλά πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τρόφιμα, όμως η μεταποίησή της θα αποτύχει καθώς δεν έχει πια τσιπ και άλλες βασικές τεχνολογίες. Επίσης, χάνει ανθρώπινο κεφάλαιο, αφού τουλάχιστον 300.000 νέοι ρώσοι έχουν φύγει και μάλλον δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Η Ρωσία θα καταστραφεί όπως το Ιράν. Ο Πούτιν έκανε ένα λάθος που θα αποβεί καταστροφικό για μία ολόκληρη γενιά Ρώσων».

«Δεν θα υπάρξει διπολικός κόσμος»

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο αμερικανός πολιτικός επιστήμων είπε ότι «υποστηρίζει τη Ρωσία» και ότι «δεν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», ωστόσο είδε και προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας, τα οποία δημιουργούν ανακλαστικές αντιδράσεις σε χώρες σαν την Ινδία (που «είναι μεν στους BRICS, ωστόσο δεν έχει ενταχθεί στον Δρόμο του Μεταξιού»). Το συμπέρασμα του Αμερικανού, λοιπόν, είναι αισιόδοξο για τις ΗΠΑ: «Νέος διπολικός κόσμος δεν αναδύεται, διότι αυτές οι χώρες [οι τρίτες] θέλουν να παραμείνουν ελεύθερες και να συνεργάζονται με όλους».

«Περισσότερη πολιτική βία στις ΗΠΑ»

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο Μπρέμερ καταφέρθηκε εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου (για τις αποφάσεις του περί αμβλώσεων), εναντίον των Ρεπουμπλικανών (που «αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι στις 6 Ιανουαρίου 2021 το Κογκρέσο δέχθηκε επίθεση»), ενώ μίλησε και για «προσεχείς εκλογές με μεγαλύτερη πολιτική βία». (Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν οι λεγόμενες «μεσοπρόθεσμες εκλογές» στις οποίες παίζεται η πλειοψηφία στο Κογκρέσο.)

«Παγκόσμιο σύστημα ελέγχου κρίσεων»

Τέλος, και ερωτηθείς για την παγκόσμια συνεργασία σε κρίσεις τύπου κορονοϊού, ο Μπρέμερ τοποθετήθηκε υπέρ ενός παγκοσμίου συστήματος «το οποίο θα μας προετοιμάσει για την επόμενη κρίση». Για την τεχνολογία είπε ότι «προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες, αλλά εμπεριέχει και καταστροφικές απειλές, από τα όπλα στον κυβερνοχώρο μέχρι τον ανθρώπινο έλεγχο». Απέκλεισε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο σαν «μέσο αποκατάστασης της παγκόσμιας τάξης» όπως τον είχε ρωτήσει ο Ιταλός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...