Η Βρετανίδα που νίκησε τον πιο φονικό καρκίνο
Η Βρετανίδα που νίκησε τον πιο φονικό καρκίνο
Το γλοιοβλάστωμα (όγκος του εγκεφάλου) είναι ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους και εν πολλοίς μια ανίατη νόσος. Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή του είναι μέχρι σήμερα περιορισμένες – ο όγκος συχνά υποτροπιάζει έξι μήνες μετά την πρώτη αφαίρεσή του και οι ασθενείς επιβιώνουν κατά μέσο όρο 12 – 18 μήνες μετά την διάγνωση.
Η Κάρθριν Γουέμπστερ από το Κέιμπριτζ ζει κόντρα σε αυτές τις στατιστικές. Διαγνώστηκε τον Μάρτιο του 2020, ήταν τότε 47 ετών, με γλοιοβλάστωμα και οι γιατροί της έδιναν πέντε μήνες ζωής. Σε λίγο συμπληρώνει πέντε χρόνια με τον καρκίνο της σε ύφεση.
Η Γουέμπστερ αντιμετωπίστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αντενμπρουκ του Κέιμπριτζ. Ο όγκος της αφαιρέθηκε χειρουργικά και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και πλέον οι γιατροί της την χαρακτηρίζουν ως «υπερ-επιζήσασα».
Το BBC αναφέρει ότι τον προσεχή Μάρτιο, που η ασθενής θα έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια από τη διάγνωσή της, θα λάβει μέρος στη μεγάλη διεθνή μελέτη που στοχεύει στην κατανόηση των βιολογικών παραγόντων που βοηθούν ορισμένους ασθενείς να νικήσουν πολύ επιθετικούς καρκίνους.
Η βρετανική φάση της μελέτης συντονίζεται από το Ταμείο του NHS (του βρετανικού ΕΣΥ) των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Κέιμπριτζ, με οκτώ υγειονομικά κέντρα της Βρετανίας να συνεργάζονται με άλλα σε όλο τον κόσμο, ώστε να εντοπίσουν το μικρό ποσοστό ασθενών με καρκίνο που υπερνικούν τις πιθανότητες και επιβιώνουν χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.
Ο δρ. Τανκάμα Ατζιθκουμάρ, σύμβουλος κλινικής ογκολογίας στο νοσοκομείο Αντενμπρουκ του Κέιμπριτζ και επικεφαλής ερευνητής του σκέλους της μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει στο BBC ότι το πρόγραμμα επικεντρώνεται στους τρεις πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκίνους – τον προχωρημένο μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, τον προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος, και το γλοιοβλάστωμα.
Εξηγεί ότι αντί να εστιάζει στους λόγους για τους οποίους οι καρκινοπαθείς χάνουν τη ζωή τους, η συγκεκριμένη μελέτη επιδιώκει να κατανοήσει τι είναι αυτό που τους κάνει να ζουν: «Διερευνώντας τη βιολογία αυτής της ελίτ ομάδας υπερ-επιζώντων, η μελέτη στοχεύει να ανακαλύψει ιδέες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφελήσουν και να βελτιώσουν τα ποσοστά επιβίωσης όλων των ασθενών».
Οι ερευνητές του προγράμματος σκοπεύουν να συγκεντρώσουν δείγματα όγκων από περισσότερους από 1.000 συναινούντες ασθενείς που συγκαταλέγονται στο κορυφαίο 3% όσων επιβίωσαν του καρκίνου. Θα συλλέξουν ιστορίες επιβίωσης και θα προσπαθήσουν να μάθουν από αυτές, ώστε να κατανοήσουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από τα «θαύματα» των επιζησάντων.
Μέτα τις θεραπείες, η Γουέμπστερ έχει κάποια απώλεια μνήμης, και κάνει φυσικοθεραπεία που βοηθάει στο να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του δεξιού της χεριού, αλλά κατά τα άλλα αναφέρει ότι αισθάνεται πολύ καλά. «Δεν είμαι σίγουρη γιατί είμαι ακόμα εδώ – μου είπαν ότι είχα λίγους μήνες ζωής, όχι χρόνια», λέει στο BBC. «Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση προσπαθώ να αξιοποιήσω τη ζωή μου στο έπακρο – ζω κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία μου», συμπληρώνει.
Η 52χρονη ήταν φανατική κωπηλάτης πριν από τη διάγνωσή της, και με τη βοήθεια και την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων της, τώρα κωπηλατεί πάλι κάθε εβδομάδα. «Η κωπηλασία είναι μεγάλο πάθος, οπότε η σκέψη να επιστρέψω στο ποτάμι με οδήγησε στις ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες», λέει στο BBC.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Η Βρετανίδα που νίκησε τον πιο φονικό καρκίνο
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.