Ακούγεται ίσως μεσαιωνικό, παρωχημένο, ντεμοντέ, αλλά το χρηματοοικονομικό και επενδυτικό βασίλειο, ποτέ δεν είχε στον θρόνο του γυναίκα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μόλις απέκτησε το πρώτο θηλυκό όνομα στον κατάλογο των προέδρων της, με τη Βασιλική Λαζαράκου να περνά τη Δευτέρα το πρωί την είσοδο της Βουλής, για την επίσημη «πρώτη» στον νέο της ρόλο.
Μετά τον Αυγουστίνο Βιντζηλαίο και τον Σταύρο Θωμαδάκη, μετά τον Κωνσταντίνο Μποτόπουλο και τον Χαράλαμπο Γκότση, η Λαζαράκου έρχεται όχι μόνο να σπάσει το άβατο του ανδροκρατούμενου αυτού κόσμου, αλλά και να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στα κυβερνητικά πεπραγμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει δημοσιογραφικώς «κατηγορηθεί» για έλλειψη γυναικών στο νέο σχήμα. Να λοιπόν, που σε μια δημόσια εποπτική Αρχή, σε μια Αρχή που έχει υπό το βλέμμα της τις χρηματιστηριακές εταιρείες, αυτές που παρέχουν εν γένει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αλλά και τις επενδυτικές επιχειρήσεις, επικεφαλής είναι πλέον μια κυρία με πολύτιμη τεχνογνωσία – εμπειρία σε χρηματοπιστωτικά θέματα. Και μάλιστα με αναγνωρίσιμη πλέον φυσιογνωμία, μετά τους 43.130 σταυρούς που έλαβε στη μάχη των ευρωεκλογών, κατερχόμενη πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο, ως υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, στις 26 Μαΐου.
Τώρα, η νέα πρόεδρος καλείται να παίξει στο δικό της τερέν, γνωρίζοντας επακριβώς το τι συμβαίνει στο κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη – έδρα της Επιτροπής. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος (Α’) της από τον Σεπτέμβριο του 2012 ως το τέλος του 2015, αλλά και έχει έλθει εκ των έσω σε επαφή με τους μηχανισμούς και τις ισορροπίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τη διαμόρφωση νομοθετημάτων για τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς.
Υπό τον τότε ρόλο της, είχε μάλιστα διαπραγματευθεί για λογαριασμό της Ελλάδας το λεγόμενο «Σύνταγμα της Κεφαλαιαγοράς». Όπως η ίδια έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της, «ήμουν επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου, εντός της οποίας διαπραγματεύτηκα αρχικώς με τους εκπροσώπους των 28 κρατών – μελών. Αφού επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των 28, ακολούθησαν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του αποκαλούμενου τριλόγου. Σε μια μακρά διαδικασία, που ήδη μετρούσε 3,5 χρόνια, απέδωσε τελικά μια προσωπική μου απόφαση, καθώς πήρα το ρίσκο, άλλαξα τον τρόπο διαπραγμάτευσης, κι επέτυχα να κλείσω τη συμφωνία με γοργούς ρυθμούς».
Ρίσκα, συμφωνίες και ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης. Όπως τα ELTIF’s, τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια. Η ίδια είχε οριστεί επικεφαλής του Συμβουλίου, το 2014, για το σχέδιο Κανονισμού τους.
Οροι άγνωστοι στο ευρύ κοινό· που ηχούν σα να διατυπώνονται σε ξένη γλώσσα. Το ρεζουμέ είναι ότι η Λαζαράκου, με τέτοια προϋπηρεσία, έχει μεγάλες πιθανότητες να ξέρει πότε περνάει το τρένο της Ανάπτυξης. Τα οράματα – αν μη τι άλλο – έχουν know how.
Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά με καταγωγή από τη Μάνη Λακωνίας, η Βασιλική Λαζαράκου έχει φήμη ανθρώπου που δεν φοβάται τη δουλειά με σημαία την Καινοτομία – ένα περιβάλλον που θα μπορεί να εκθρέψει νέες start ups, και θα ενθαρρύνει τα βήματα προς την ψηφιακή τεχνολογία.
Το βιογραφικό της, τη θέλει άλλωστε με γερά τυπικά προσόντα, να αποκτά το πρώτο της πτυχίο στη Νομική Σχολή Αθηνών, και να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο New York University, ακολουθώντας και τον δρόμο του διδακτορικού – με αντικείμενο τη «Συγκριτική Επισκόπηση των Ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα».
Οσοι τη γνωρίζουν προσωπικά, τονίζουν την 20χρονη θητεία της, ως δικηγόρου – Αθηνών και Νέας Υόρκης – σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά θέματα, με ιδιαίτερη εμπειρία σε διεθνείς συναλλαγές. Και δεν παραλείπουν να επισημαίνουν τη διαπραγματευτική της ικανότητα. Στα πέντε χρόνια που έχει μπροστά της θα έχει όλη την άνεση να αποδείξει αν ανήκει σε αυτούς που μπορούν να πουλήσουν… πάγο σε Εσκιμώους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News