Η χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε μαχητικά αεροσκάφη αποτελούσε εδώ και αρκετό καιρό αντικείμενο συζήτησης των επιτελείων πολεμικής αεροπορίας πολλών χωρών. Η αλματώδης εξέλιξη της ΤΝ τα τελευταία δύο χρόνια, με την έλευση νέων προηγμένων κλάδων, όπως της Γενετικής Νοημοσύνης και της αποκαλούμενης «βαθιάς μάθησης», που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στη βιομηχανία της τεχνολογίας, είχε ως αποτέλεσμα η υπόθεση αυτή να βγει από το θεωρητικό πλαίσιο και να εισέλθει στη φάση των δοκιμών τέτοιων συστημάτων.
Οι πολεμικές αεροπορίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας δοκιμάζουν ήδη συστήματα ΤΝ σε μαχητικά αεροσκάφη. Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι η βρετανική Πολεμική Αεροπορία δοκιμάζει αεροσκάφος ΤΝ που αναπτύσσει ομάδα τούρκων μηχανικών ειδικευμένων στον αεροδιαστημικό τομέα, για λογαριασμό της πολυεθνικής εταιρείας αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας πληροφοριών BAΕ Systems.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ο συγκυβερνήτης ΤΝ θα μπορεί να σώζει ζωές πιλότων πραγματοποιώντας σε χρόνο dt αναλύσεις των δεδομένων μιας αερομαχίας και παρέχοντας άμεσα κρίσιμα δεδομένα στον πιλότο, ώστε να γνωρίζει τις βέλτιστες τακτικές που μπορεί να ακολουθήσει στην αναμέτρηση, ή υποδεικνύοντάς του τις πιθανότητες η αερομαχία να έχει ευτυχή κατάληξη, ώστε να αποφασίσει αν θα εμπλακεί ή θα υποχωρήσει.
Η απόφαση για τη χρήση τέτοιου είδους τεχνολογίας ελήφθη επειδή οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών είναι υποχρεωμένοι να «υπερφορτώνονται» με έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών τον οποίο καλούνται να διαχειριστούν σε μια αποστολή – γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην απόδοσή τους.
Η εκπαίδευση και οι φόβοι
Οι μηχανικοί που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του συστήματος ΤΝ μαχητικών αεροσκαφών για την BAE αναφέρουν ότι αυτό βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια εκμάθησης του ρόλου του και κάνει πολλά λάθη. Μόλις όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπαίδευσης θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, αφού μέσα σε χιλιοστά δευτερολέπτου θα εκτιμά την κατάσταση και θα πληροφρεί τον πιλότο αν, για παράδειγμα, πρέπει να επιβραδύνει ή να επιταχύνει, ή αν πρέπει να εμπλακεί σε μια αερομαχία.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, από την πλευρά της, οργανώνει από πέρυσι εικονικές αερομαχίες στις οποίες λαμβάνουν μέρος πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες ΤΝ. Οι τεχνολογίες που ξεχώρισαν σε αυτές τις δοκιμές έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Air Combat Evolution (ACE) της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Αμερικανικού Πενταγώνου (DARPA).
Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από την αναπόφευκτη χρήση αυτών των συστημάτων από μαχητικά αεροσκάφη είναι αν και σε ποιο ποσοστό θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα. Τα αυτόνομα μαχητικά αεροσκάφη θα επικοινωνούν με τη βάση τους και το κέντρο ελέγχου και θα εκτελούν τις εντολές που θα παίρνουν από εκεί ή το σύστημα ΤΝ θα έχει το ελεύθερο να αποφασίζει ανάλογα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί;
Με απλά λόγια, επισημαίνονται διάφοροι ενδοιασμοί για το τι θα συμβεί αν ένα σύστημα ΤΝ μαχητικού αεροσκάφους, με ή χωρίς παρουσία πιλότου, αποφασίσει να προχωρήσει στη χρήση οπλικών συστημάτων χωρίς να λάβει σχετική εντολή ή ακόμα και παρακάμπτοντας εντολή για μη επίθεση.
Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ΤΝ στα μαχητικά αεροσκάφη θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη. Μένει να δούμε πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί και ποια θα είναι τα αποτελέσματά της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News