673
| Creative Protagon / Shutterstock

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των συγγραφέων – κι άσε τον Μαρκ Τουέιν να λέει

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 19:00

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των συγγραφέων – κι άσε τον Μαρκ Τουέιν να λέει

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 19:00

O εμβληματικός αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν δεν πίστευε ότι μπορεί κάποιος να αποκτήσει δυνατότητα συγγραφής ενός μυθιστορήματος μέσω εκπαίδευσης. «Κάποιος που δεν έχει γεννηθεί με το ταλέντο της συγγραφής, θα έχει μεγάλο πρόβλημα όταν προσπαθήσει να γράψει μυθιστόρημα. Δεν θα έχει καμία ξεκάθαρη ιδέα για την ιστορία που θα γράψει. Στην πραγματικότητα, δεν θα έχει καν κάποια ιστορία στο μυαλό του» έλεγε ο Τουέιν.

O διάσημος βρετανός ηθοποιός και πετυχημένος συγγραφέας Στίβεν Φράι θέτει το ζήτημα αυτό με έναν διαφορετικό τρόπο. Υποστηρίζει ότι πετυχημένος συγγραφέας είναι αυτός που γνωρίζει πόσο δύσκολο να γραφτεί ένα βιβλίο.

Κάθε χρόνο τυπώνονται παγκοσμίως περίπου 2,2 εκατ. βιβλία κάθε είδους σύμφωνα με την Unesco, η οποία παρακολουθεί την εκδοτική δραστηριότητα. Η διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου παραμένει αναλλοίωτη επί αιώνες. Ο συγγραφέας παίρνει τη βασική ιδέα ενός βιβλίου και τη χτίζει σιγά σιγά, σε μια συχνά επίπονη και χρονοβόρο διαδικασία. 

Οπως όμως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής, έτσι και με τη συγγραφή βιβλίων η τεχνολογία έρχεται να κάνει τη ζωή των συγγραφέων πιο εύκολη. Ο Μάικλ Γκριν, αμερικανός επιστήμονας με ειδίκευση στον τομέα επεξεργασίας δεδομένων, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή μυθιστορημάτων. Διαπίστωσε ότι χρειαζόταν την τεχνολογία για να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει το βιβλίο που έγραφε. Εχοντας ήδη γράψει 500 σελίδες, αντιλήφθηκε ότι δυσκολευόταν πολύ να συνεχίσει. «Στο μέσο της συγγραφής του βιβλίου, διαπίστωσα ότι είχα να διαχειριστώ μεγάλο αριθμό ιστοριών που εξελίσσονταν σε αυτό και μεγάλο αριθμό χαρακτήρων επίσης. Ανησυχούσα ότι δεν θα μπορούσα να διαχειριστώ όλες τις ιστορίες και όλους τους χαρακτήρες. Στράφηκα λοιπόν σε αυτό που είχα σπουδάσει. Να αναζητήσω μια λύση σε ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους» αναφέρει ο Γκριν.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, αποτέλεσμα της απόφασής του ήταν η δημιουργία του Lynit, μια ψηφιακής πλατφόρμας που βοηθά τους συγγραφείς να βλέπουν οπτικοποιημένο το υλικό τους και να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους για την πλοκή και τους χαρακτήρες του βιβλίου.

Η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική μορφή (beta) και τη χρησιμοποιούν διάφοροι συγγραφείς. Σύμφωνα με τον δημιουργό της, πολλοί συγγραφείς ξεκινούν να γράφουν έχοντας μια γενική ιδέα ιστορίας στο μυαλό τους ή ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, χωρίς τη συνοδεία κάποιας ιστορίας. Οπως υποστηρίζει ο Γκριν, η εφαρμογή βοηθά τον συγγραφέα στο χτίσιμο της αρχικής ιδέας του, ενώ στη συνέχεια του προσφέρει νέες κατευθύνσεις και στοιχεία να ενσωματώσει καθώς η ιστορία εξελίσσεται.

Τα νέα εργαλεία

Από τη στιγμή που ένα βιβλίο εκδίδεται, και πάλι η σύγχρονη τεχνολογία είναι αυτή που βοηθά τον συγγραφέα να διατηρεί επαφή με το αναγνωστικό κοινό, είτε μέσω του πιο εύκολου δρόμου των social media είτε μέσω εταιρειών που προσφέρουν τις σχετικές εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Η εταιρεία Hiitide στο Σικάγο έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα και μια εφαρμογή που επιτρέπουν στους συγγραφείς να έρχονται σε άμεση επαφή με τους αναγνώστες τους απαντώντας online σε ερωτήσεις τους, έναντι βέβαια κάποιου ποσού που  πρέπει να καταβάλει ο αναγνώστης.

Η αλληλεπίδραση αυτή βοηθά τους αναγνώστες να κατανοήσουν βαθύτερα ένα βιβλίο και να πάρουν απαντήσεις από τον συγγραφέα που φωτίζουν καλύτερα το νόημά του, ώστε να αποφασίσουν τι τους άρεσε και τι όχι, τι κρατούν ως μήνυμα ή ως έμπνευση κ.τ.λ.

Η εταιρεία Crazy Maple Studios στην Καλιφόρνια έχει αναπτύξει τέσσερις εφαρμογές οι οποίες δίνουν ζωή σε ένα βιβλίο. Οι εφαρμογές αυτές προσθέτουν εικόνες, μουσική, ηχητικά εφέ σε βιβλία που βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή, προσφέροντας μια νέα εμπειρία στον αναγνώστη, αλλά και τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να επιλέξει εκείνος τι θα κάνει κάποιος χαρακτήρας του βιβλίου στη συνέχεια.

Νέες εφαρμογές μπορούν να δώσουν ζωή σε ένα μυθιστόρημα, εμπλουτίζοντας την ιστορία με γραφικά (Crazy Maple Studios)

Από την άλλη πλευρά, συγγραφείς και ειδικοί προειδοποιούν ότι αν κάποιος δημιουργός αποφασίσει να κάνει χρήση της τεχνολογίας, θα πρέπει να το κάνει με μεγάλη προσοχή, διότι η ενσωμάτωση στη συγγραφική διαδικασία των social media ή διαφόρων εφαρμογών μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή και να χάσει άσκοπα πολλές ώρες από τον στόχο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...