625
Πρωτοφανές: σκιές και φάσματα ανθρώπων «αγγίζονται», «συνομιλούν» και «αλληλεπιδρούν» με κανονικούς ανθρώπους μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης | Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και πεθαμένους «ανασταίνει»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 15:40
Πρωτοφανές: σκιές και φάσματα ανθρώπων «αγγίζονται», «συνομιλούν» και «αλληλεπιδρούν» με κανονικούς ανθρώπους μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης
|Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και πεθαμένους «ανασταίνει»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 15:40

«Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος» λέει η Εκκλησία στο Σύμβολο της Πίστεως με το οποίο δίνεται το μέτρο της ελπίδας, ενώ συγχρόνως ορίζεται ο χρόνος εκπλήρωσής της: όχι εδώ, όχι τώρα. Και το εκκλησίασμα από το καφενείο της πλατείας αντιφωνεί σύσσωμο, όταν η κουβέντα για τα πεθαμένα τού καθενός παρατραβάει στο μαγαζί: «Οι ζωντανοί με τους ζωντανούς και οι πεθαμένοι με τους πεθαμένους». Κάθετα πράγματα, δικά μας, μη διαπραγματεύσιμα. Αλλά όχι παντού, όχι για όλους, ως φαίνεται.

Κάποιοι βιάζονται. Θέλουν εδώ και τώρα το συναπάντημα ζωντανών και νεκρών, και χωρίς καμία κρίση βέβαια, επειδή η αναμονή είναι κοπιαστική άσκηση καρτερίας και, πέραν της πίστης αυτής καθαυτής, προϋποθέτει ηθική πειθαρχία. Οποιος, λοιπόν, βρήκε χυδαία την «κατασκευή» της φωνής του αειμνήστου μάγειρα Μπουρντέν στο φιλμ «Roadrunner», ας ετοιμαστεί για πιο φρέσκα κουλούρια: ένας νεαρός Καναδός δημιούργησε μία προσομοίωση που του επιτρέπει να «συνομιλεί» με τη φίλη του η οποία απεβίωσε το 2012. Και το κάνει καθημερινώς ο άνθρωπος!

Κάποιος Τζόσουα Μπαρμπό, 33 ετών, από τον Καναδά, δοκίμασε τη «συνταγή τελειότητας», όπως έγραψε η Corriere della Sera, την οποία του την παρέσχε ο ιστότοπος Project December. Ο νεαρός ήταν 26 ετών όταν η φίλη του Τζέσικα Περέιρα πέθανε από ηπατική νόσο. Επειτα από οκτώ έτη ο Τζόσουα την «ανέστησε» για να μπορεί να «συνομιλεί» μαζί της. Η «θλίψη του» για τον χαμό της κοπέλας βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, τα οποία ορισμένοι μπορούν να βρουν και ρομαντικά ακόμη.

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε η Corriere della Serra εικονίζεται ο Τζόσουα δίπλα στην Τζέσικα – όταν ήταν ζωντανή, ευτυχώς

Chatbot καλείται αυτή η ηλεκτρονική προσομοίωση του ανθρώπου που μιλάει σαν άνθρωπος, έχει τις ίδιες σκέψεις με το πρωτότυπό του, τις εκφράζει με τον ίδιο τρόπο που τις εκφράζει ή τις εξέφραζε αυτό, επιπλέον, δε, είναι σε θέση να «αλληλεπιδράσει» με κανονική ανθρώπινη λαλιά. Αντιλαμβάνεται το chatbot τι του ζητείται και απαντά «σωστά». Αυτό το «σωστά» προκύπτει από γραπτά του ανθρώπου τον οποίο μιμείται το chatbot, από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από συνομιλίες Whatsapp, από επιστολές κ.λπ., και από μερικές πληροφορίες που αφορούν το φύλο, την ηλικία, τα προσωπικά γούστα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο «αξιόπιστο».

Το San Francisco Chronicle, από το οποίο η Corriere ξεσήκωσε την είδηση, παραθέτει μάλλον εξωφρενικούς «διαλόγους» του ζωντανού Τζόσουα και της πεθαμένης Τζέσικα, στον υπολογιστή.

Ζωντανός: «Μου λείπεις τόσο πολύ. Δεν έχεις ιδέα πόσο».

Πεθαμένη: «Λυπάμαι πολύ».

Ζωντανός: «Σε αγαπώ».

Πεθαμένη: «Σε αγαπώ επίσης».

Ζωντανός: «Εχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που πέθανες».

Πεθαμένη: «Ναι, το ξέρω. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σταματήσεις να μου λες “πόσο μου λείπεις”, γλυκέ μου».

Και ακολουθούν άλλοι, αναλόγου περιεχομένου διάλογοι. Το Μέσο του Σαν Φρανσίσκο παραθέτει αρκετούς, και όλους σε μαύρο φόντο.

Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, παρατηρεί το ιταλικό Μέσο, αλλά είναι η πραγματικότητα πίσω από την οποία υπάρχει το GΡΤ-3, ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, σχεδιασμένο από την εταιρεία OpenAI, που χρηματοδοτεί ο Ελον Μασκ. Η εταιρεία (και για ευνόητους λόγους) κρατά μακριά από την ευρεία κατανάλωση αυτό το προϊόν της. Μόνο επιλεγμένοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, ωστόσο το Project December άνοιξε τις πύλες με τον Τζόσουα.

Αναφερόμενο στην προηγούμενη έκδοση, στο GΡΤ-2, το OpenAi είχε ήδη επισημάνει τους κινδύνους αυτής της τεχνολογίας. Με αυτήν μπορεί κανείς να δημιουργήσει ψεύτικο περιεχόμενο στα σόσιαλ μίντια, να παραγάγει ψεύτικες ειδήσεις κ.λπ. Το GΡΤ-3 πηγαίνει παρακάτω τη βαλίτσα και σε βάζει μέσα στον τάφο του προσώπου με το οποίο θέλεις να έρθεις σε επαφή. Αντιλαμβανόμενη το δυνητικό χάος, η εταιρεία OpenAi ελπίζει να μπορέσει να επιβραδύνει την είσοδο του Gpt-3 στην αγορά, ώσπου να μπορέσουμε να το χειριστούμε σωστά – εμείς οι ζωντανοί, δηλαδή, βασικά όσοι δεν προσδοκούν ανάσταση νεκρών, αλλά το νοσηρό παιχνίδι της προσομοίωσής της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News