Η ταπείνωση του Μενέντεζ είναι κακό νέο για την Ελλάδα
Η ταπείνωση του Μενέντεζ είναι κακό νέο για την Ελλάδα
Ο πρώην γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Μπομπ Μενέντεζ, καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε 11 ετών κάθειρξη για δωροδοκία και διαφθορά. Αυτή είναι μια καλή είδηση για τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Εντογάν και μια κακή είδηση για την ελληνική διπλωματία. Βεβαίως, η αμερικανική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν αστειεύεται. Και οι κατηγορίες ήταν βαριές.
Οπως γράφουν οι New York Times, oι ένορκοι ζύγισαν στις παλάμες τους τις ράβδους χρυσού που βρέθηκαν στο σπίτι του Μενέντεζ το περασμένο καλοκαίρι, προτού κρίνουν τον Δημοκρατικό γερουσιαστή ένοχο για τη σχέση του «με ξένες δυνάμεις και απατεώνες επιχειρηματίες».
Παρά την καταδίκη, ο Μενέντεζ, ο οποίος επιμένει στην αθωότητά του, μπορεί ακόμη να κερδίσει την ανατροπή της καταδίκης του στην έφεση. Την Τετάρτη 29/1 βγήκε έξω από το δικαστήριο μετά την καταδίκη του και έκανε κάτι που σύμφωνα με τους NYTimes ακούστηκε ως μια ελάχιστα κεκαλυμμένη έκκληση προς τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει, παρότι ο ίδιος ανήκει στους Δημοκρατικούς:
♦ «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο. Αυτή η διαδικασία είναι πολιτική και είναι διεφθαρμένη μέχρι το κόκαλο» δήλωσε ο Μενέντεζ. «Ελπίζω ο πρόεδρος Τραμπ να καθαρίσει τον βόθρο και να αποκαταστήσει την ακεραιότητα του συστήματος».
Τον περασμένο Ιούλιο ο Μενέντεζ κρίθηκε ένοχος για 16 κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένης της δωροληψίας και της απάτης. Ηταν η πρώτη φορά που αμερικανός γερουσιαστής κρίθηκε ότι ενεργούσε ως ξένος πράκτορας, αφού αποδείχτηκε, σύμφωνα με τους NYTimes, ότι δωροδοκούνταν σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής στην παροχή βοήθειας προς την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Πριν την ανακοίνωση της ποινής του, οι δικηγόροι του Μενέντεζ και όσοι παραμένουν πιστοί σε αυτόν αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν τη φήμη που έκτισε επί τόσα χρόνια. Δεκάδες από αυτούς υπέβαλαν επιστολές παρακαλώντας τον δικαστή Στάιν να επιδείξει επιείκεια. Αναφέρθηκαν στον τρόπο που ο πρώην γερουσιαστής παρενέβη για να σώσει ζωτικής σημασίας προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία κινδύνευαν να κοπούν, και στο γεγονός ότι έθεσε ως «προσωπική αποστολή του» να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Νιου Τζέρσεϊ μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι.
Η στήριξη της Ελλάδας
Ο φιλέλληλας γερουσιαστής, 71 ετών σήμερα, υπήρξε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, και ήταν ο άνθρωπος που μπλόκαρε τα F-16 προς την Τουρκία, ακόμη και κόντρα στον Λευκό Οίκο του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Από τη θέση που κατείχε είχε αναφερθεί πολλές φορές στις παραβιάσεις και στην επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, μια οπτική που παραδοσιακά δυσκολεύεται να υιοθετήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο συχνά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τέτοια ζητήματα και να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε επιτιθέμενο και αμυνόμενο, τασσόμενο έτσι, κατ’ ουσίαν, υπέρ της Τουρκίας.
Ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ υπήρξε από το 2006 βασικός παράγοντας του Δημοκρατικού Κόμματος και ένας διαχρονικός και συστηματικός υποστηρικτής των ελληνικών συμφερόντων στην Ουάσινγκτον. Το καλοκαίρι του 2023, άλλωστε, λίγο προτού απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ως γερουσιαστής βοήθησε στην ανοικοδόμηση μετά τον τυφώνα Σάντι, ίδρυσε ένα μουσείο Smithsonian για την ιστορία των Λατίνων και διαμόρφωσε την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Αλλά η καριέρα του έφτασε σε ένα ταπεινωτικό τέλος την Τετάρτη (29/1), όταν του επιβλήθηκε η ποινή της ομοσπονδιακής φυλάκισης 11 ετών.
Οι προηγούμενες δικαστικές περιπέτειες
Ο Μενέντεζ είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν δικαστικές περιπέτειες, αλλά τις ξεπέρασε. Την πρώτη φορά που οι ομοσπονδιακές αρχές ερεύνησαν τον γερουσιαστή, το 2006, η έρευνα επικεντρώθηκε στον ισχυρισμό ότι είχε βοηθήσει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση να λάβει εκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης και στη συνέχεια εισέπραττε ενοίκιο από αυτήν – ότι διοχέτευε, δηλαδή, κρατικά δολάρια στη δική του τσέπη. Το 2011 οι εισαγγελείς έκλεισαν την έρευνα χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, καθώς ετοιμαζόταν για την πρώτη προσπάθεια επανεκλογής του στη Γερουσία.
Εντεκα χρόνια αργότερα, το 2015, ομοσπονδιακό κατηγορητήριο επικεντρώθηκε στη σχέση του με έναν οφθαλμίατρο από τη Φλόριντα ο οποίος φέρεται να του προσέφερε δώρα, ταξίδια και διαμονή σε μια υπερπολυτελή βίλα στη Δομινικανή Δημοκρατία. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο γερουσιαστής είχε χρησιμοποιήσει το αξίωμά του για να ωφελήσει τις επιχειρήσεις του οφθαλμίατρου και να τον βοηθήσει να εξασφαλίσει βίζες στις ΗΠΑ για αρκετές φίλες του. Ωστόσο, στη δίκη του Μενέντεζ το 2017 οι ένορκοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και το υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τις κατηγορίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Η ταπείνωση του Μενέντεζ είναι κακό νέο για την Ελλάδα
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.