If you can dream it, you can build it
Carl Weeks
Στη σελίδα της Ειρήνης Αγαπηδάκη στο Facebook δεν θα βρεις πολλές πληροφορίες για την ίδια. Εκτός από τις θέσεις που εκφράζει στα post της και την προβολή σημαντικών στιγμών της σύντομης έως τώρα πολιτικής της πορείας, αυτό που ξεχωρίζει είναι η φράση που αποδίδεται στον αμερικανό επιχειρηματία και φιλάνθρωπο, ο οποίος έζησε έως τα μισά του προηγούμενου αιώνα: «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το ‘χτίσεις’».
Για την επικεφαλής πλέον του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας το όνειρο της καριέρας στην πολιτική, αν υποθέσουμε ότι το είχε, φαινόταν άπιαστο έως το φθινόπωρο του 2019. Τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ανέθεσε τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Από τα τέλη του 2021 είναι Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Και από χθες, μία από τους /τις 300 της προσεχούς Βουλής.
Η επιλογή της από τον Πρωθυπουργό για την πρώτη θέση στο Επικρατείας χαρακτηρίστηκε ως έκπληξη. Και ήταν, αν αναλογιστεί κανείς την πεπατημένη, που δεν ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη δεν προέρχεται από το κόμμα. Δεν έχει καταβολές από «τζάκια». Δεν είναι celebrity. Δεν είναι καλά καλά αναγνωρίσιμη όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά ούτε καν στους ψηφοφόρους του κόμματος.
Τι είναι; Το βιογραφικό της λέει: Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Το «μαγικό»
Πολύ ωραία όλα αυτά. Υπάρχουν, όμως, εκατοντάδες νέες και νέοι με ανάλογα τυπικά προσόντα. Που αποτελούν ένα κριτήριο «αριστείας», αλλά όχι το μοναδικό. Τι είναι αυτό που «είδε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ειρήνη όταν τη συνάντησε πρώτη φορά, έπειτα από σύσταση του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη; Τι είναι αυτό που «βλέπει» με το να τη «βγάλει» μπροστά, τόσο μπροστά;
Δανειζόμαστε από την ανάρτηση του ίδιου του κ. Δοξιάδη, με τίτλο «ΚΑΤΙ ΜΑΓΙΚΟ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ»:
«Η Ειρήνη αποτελεί ακριβώς το αντίθετο από ό,τι κακό κατηγορούμε στην πολιτική μας, τον νεποτισμό, τη διαφθορά, την ανικανότητα. Είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από τις πιο δύσκολες συνθήκες της ζωής, τη φτώχεια, τη στέρηση και τις πιο σκληρές περιστάσεις της απομόνωσης της επαρχίας, ένας άνθρωπος τίμιος και καθαρός σαν διαμάντι, ένας άνθρωπος που απέδειξε χωρίς καμία προηγούμενη πολιτική εμπειρία τεράστιες και αναπάντεχες ικανότητες, δύναμη, εξυπνάδα και αξιοσύνη, που μεταφράστηκαν σε αποτέλεσμα».
Τον Νοέμβριο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Ειρήνη Αγαπηδάκη ως εθνική συντονίστρια, με την συνδρομή του Απόστολου Δοξιάδη, στην προσπάθεια να σωθούν από τις λάσπες της Μόριας και των άλλων camps του μεταναστευτικού πάνω από 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Μεταξύ άλλων δράσεων, η κυρία Αγαπηδάκη χειρίστηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης 1.600 και πλέον ασυνόδευτων παιδιών σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο έτρεξε από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τις αρχές του 2023. Ηδη από το 2011 η Ελλάδα έλαβε τα εύσημα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Η εκπρόσωπος του UNHCR στην Ελλάδα Μαρία Κλάρα Μάρτιν ανέφερε στο Twitter το 2021: «Η ζωή 1.000 και πλέον παιδιών άλλαξε προς το καλύτερο! Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας»:
Thanks to the strong work of #SSPUAM, with #EURelocation mechanism for #UMC, the lives of 1,000+ children have changed for the better! We look forward to continuing our collaboration!
👉 more: https://t.co/axeD44dpsG@migrationgovgr @EUHomeAffairs
@EASO @IOMGREECE @UNICEF_Greece https://t.co/uxl06Hxp0J— Maria Clara Martin (@mariaclaram1) November 11, 2021
O Απόστολος Δοξιάδης αναφέρεται στα επιτεύγματα της Ειρήνης Αγαπηδάκη:
«Η Ειρήνη έφτιαξε από το μηδέν την υπηρεσία για τους απροστάτευτους, ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, και έσωσε χιλιάδες παιδιά από τις φρικαλέες συνθήκες των στρατοπέδων, της εκμετάλλευσης και της κρατικής απανθρωπιάς και αδιαφορίας. Της οφείλουν τη ζωή τους και το μέλλον τους. Και, έπειτα, αφήνοντας το έργο σε άξια χέρια, στη διάρκεια μιας πολύ σύντομης θητείας, μόλις 16 μηνών, ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κατάφερε άθλους στην προληπτική μέριμνα για τις ελληνίδες και τους έλληνες που δεν είχαν τη δυνατότητα της πολυτέλειας της ιδιωτικής υγείας, άθλους οι οποίοι ήταν ως τώρα αδιανόητοι».
Οι «άθλοι» στους οποίους αναφέρεται ο συγγραφέας είναι σίγουρα παραπάνω από αρκετοί, στο σύντομο διάστημα της θητείας της στο υπουργείο Υγείας. Σε αυτούς τους 16 μήνες, ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η Αγαπηδάκη συνέβαλε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, των προγραμμάτων για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, της πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, της πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Και όλα αυτά, έχοντας να αντιμετωπίσει τον «βρόμικο» πόλεμο του ελληνικού «Qanon», και των «Συριζοτρολ» του διαδικτύου, που συνέδεσαν το έργο της για τα προσφυγόπουλα με την παιδοφιλία και το hashtag #ndpaiderastes…
Η «Ρηνιώ, παλικαρού»
Και τώρα; Τι μέλλον προδιαγράφεται για μια νέα βουλευτή, στο πρόσωπο της οποίας ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βλέπουν να συμβολίζονται περισσότερα μηνύματα από εκείνο «του νέου ισχυρού ΕΣΥ», ενός από τους πέντε πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία;
Δανειζόμαστε πάλι από την ανάρτηση του Απόστολου Δοξιάδη:
«Τίποτε δεν εγγυάται για το μέλλον ενός ανθρώπου, όσο το παρελθόν του. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη θα κάνει κάνει από εδώ και εμπρός σπουδαία και μεγάλα πράγματα.
»Χίλιοι έπαινοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναγνώρισε την αξία της και την τίμησε όπως της ταιριάζει.
»Και εσύ, Ρηνιώ μου, παλικαρού, να είσαι πάντα άξια, όπως ήσουν και είσαι ως τώρα, δίκαιη, πεντακάθαρη, ανυποχώρητη στα άνομα συμφέροντα και αλύγιστη στους καλούς και δίκαιους αγώνες. Να μην ξεχνάς ποτέ τις ρίζες σου, και να μην πάψεις ποτέ να πιστεύεις ότι, ναι, τα όνειρα γίνονται με σκληρή δουλειά πραγματικότητα».
Όπως το ‘πε και ο Καρλ Γουίκς δηλαδή…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News