467
Η Πάρις Χίλτον, στη διάρκεια της κατάθεσής της στο αμερικανικό Κογκρέσο | REUTERS/Nathan Howard

Η Πάρις Χίλτον, το Κογκρέσο και τα ιδρύματα για εφήβους

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2024, 13:31
Η Πάρις Χίλτον, στη διάρκεια της κατάθεσής της στο αμερικανικό Κογκρέσο
|REUTERS/Nathan Howard

Η Πάρις Χίλτον, το Κογκρέσο και τα ιδρύματα για εφήβους

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2024, 13:31

Μέσα στον αμερικανικό προεκλογικό πανζουρλισμό η 43χρονη Πάρις Χίλτον πήγε στην Ουάσιγκτον και κατέθεσε στην επιτροπή House Ways & Means του Κογκρέσου. Αφηγήθηκε το πώς στην εφηβεία της υπέστη κακοποίηση μέσα σε ένα ίδρυμα που συνδύαζε τα σκληρά χαρακτηριστικά του ορφανοτροφείου και του αναμορφωτηρίου, αν και αυτοδιαφημιζόταν σαν κέντρο αποκατάστασης ανηλίκων. Τέτοιου είδους δομές υπάρχουν κατά εκατοντάδες στις ΗΠΑ και απευθύνονται σε εφήβους με ψυχιατρικά ή συμπεριφορικά προβλήματα.

H διάσημη κληρονόμος της επιχειρηματικής δυναστείας Χίλτον (των ξενοδοχείων) βρέθηκε σε ένα από αυτά τα ιδρύματα όταν ήταν 16 χρόνων. Κατά την κατάθεσή της, είπε ότι την έστειλαν εκεί επειδή ανησύχησαν με τις κακές επιδόσεις της στο σχολείο. Η Χίλτον μπορεί να είναι θύμα της αυτοαναφορικότητας που ταλανίζει τις περσόνες της σόουμπιζ, ωστόσο στο Κογκρέσο πήγε για καλό σκοπό – τουλάχιστον αυτό έγραψε η Corriere della Sera.

«Σκοπός της Πάρις ήταν να πείσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προβεί σε αλλαγές του συστήματος φροντίδας για τα παιδιά». Ετσι, λοιπόν, η Χίλτον ξεκίνησε να θυμάται: «Με κακοποίησαν σεξουαλικά, με κράτησαν διά της βίας και με ανάγκασαν να παίρνω φάρμακα χρόνια ολόκληρα. Με έσερναν στους διαδρόμους, με έγδυναν και με έκλειναν στην απομόνωση». Ζήτησε καλύτερη εποπτεία τέτοιων ιδρυμάτων και έκανε και σχόλια οικονομικοκοινωνικού περιεχομένου.

«Η βιομηχανία αυτή, της παιδικής μέριμνας, κάνει τζίρο 23 δισ. δολαρίων ετησίως. Ο εγκλεισμός ενός νέου σε τέτοια δομή κοστίζει περίπου 800 έως 1.000 δολάρια ημερησίως, είναι δηλαδή πολύ ακριβότερος από το να βοηθήσεις τα παιδιά στο δικό τους περιβάλλον. Τι είναι, κύριοι, σημαντικότερο; Να προστατεύεις τα εταιρικά κέρδη ή τη ζωή των νέων;» είπε η Χίλτον. Η Corriere τη συμπλήρωσε: «Το 2021, η μαρτυρία της κληρονόμου σχετικά με την εμπειρία της στο Provo Canyon School της Γιούτα συνέβαλε στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την επιβολή αυστηρότερης εποπτείας στα κέντρα θεραπείας νέων στη συγκεκριμένη Πολιτεία».

Στο Κογκρέσο η Χίλτον (δεξιά) υπέστη και τη βάσανο των σέλφι που της ζήτησαν κάποιες υπάλληλοί του. REUTERS/Nathan Howard

Ομως οι ίδιες οι καταγγελίες της έκαναν τη Χίλτον να συλλογιστεί ότι ίσως αδίκησε κάπως τους γονείς της, έτσι μαζί με την έκκλησή της προς τους αμερικανούς βουλευτές για ελέγχους και εποπτεία των ιδρυμάτων-κατέργων κατέθεσε και τα εξής: «Οι γονείς μου εξαπατήθηκαν και χειραγωγήθηκαν από το ίδρυμα όσον αφορά την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστην»…

Και το ρεπορτάζ για την κατάθεση της Χίλτον έκλεισε ως εξής: «Χρειάστηκα όλη μου τη δύναμη για να μιλήσω. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να μεγαλώσουν παιδιά σε τέτοια ιδρύματα. Η μεταχείριση στην οποία υποβάλλονται είναι εγκληματική, είπε, ενώ κατόπιν αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός αμερικανικού σχολείου για προβληματικά παιδιά που εδρεύει στην Τζαμάικα και το οποίο η ίδια επισκέφθηκε προσφάτως. Τον περασμένο Μάρτιο η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κινητοποιηθεί για τον επαναπατρισμό επτά μαθητών από εκεί, ενώ οι τοπικές αρχές συνέλαβαν πέντε μέλη του προσωπικού με την κατηγορία ότι έδερναν και άφηναν νηστικά τα παιδιά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...