Για «Italian Connection» εντός του «Qatargate» μιλούν οι βέλγοι εισαγγελείς. Από την περασμένη Παρασκευή, από τότε, δηλαδή, που εισήλθαν στα μέγαρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να σφραγίσουν τα γραφεία μιας σειράς κοινοβουλευτικών συνεργατών και βοηθών. «Ολοι Ιταλοί», γράφουν στο ρεπορτάζ τους από τις Βρυξέλλες ο Τζουλιάνο Φοσκίνι και ο Κλάουντιο Τίτο της La Repubblica.
Καταρχάς Ιταλός είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο πρώην ευρωβουλευτής της oμάδας των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) ο οποίος θεωρείται ο ιθύνων νους του σκανδάλου. Σημειώνεται πως, πέρα από τον ίδιο, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή από τις βελγικές αρχές, κατηγορούμενος για πιθανή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά (όπως και η Εύα Καϊλή), υπό κατ’ οίκον κράτηση τελούν επίσης, μετά τη σύλληψή τους από τις ιταλικές αρχές, η σύζυγος και η κόρη του, καθώς φέρεται ότι γνώριζαν τα πάντα για τις παράνομες δοσοληψίες του, απολαμβάνοντας μια ζωή γεμάτη χλιδή.
Οσον αφορά τους ιταλούς συνεργάτες και τους βοηθούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των βελγικών αρχών, πρώτος στη λίστα είναι, φυσικά, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή. Ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Παντσέρι και νυν του επίσης ιταλού ευρωβουλευτή Αντρεά Κοτσολίνο (το όνομά του δεν εμπλέκεται στις έρευνες) κατηγορείται επίσης για πιθανή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.
«Ομως η βελγική εισαγγελία αποφάσισε να κινηθεί, ρίχνοντας τράτα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δημοσιογράφοι της La Repubblica, ούτως ώστε να «ψαρέψουν» το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. «Και έτσι, ενώ δεν ερευνώνται, τουλάχιστον άλλοι τέσσερις Ιταλοί κατέληξαν να εμπλέκονται στις έρευνες, βρίσκοντας τον χώρο εργασίας τους σφραγισμένο».
Συγκεκριμένα σφραγίστηκε το γραφείο της Φεντερίκα Γκαρμπανιάτι. Επί του παρόντος είναι κοινοβουλευτική βοηθός της ευρωβουλευτή Αλεσάντρα Μορέτι. H οποία, παρότι ταξίδεψε στη Ντόχα για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του εμιράτου, διευκρίνισε ότι, όσον αφορά το Κατάρ, ψήφιζε πάντα σύμφωνα με τη γραμμή της ομάδας της (S&D) στο ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο στο παρελθόν η Γκαρμπανιάτι υπήρξε συνεργάτιδα του Αντόνιο Παντσέρι.
Βοηθός του Παντσέρι υπήρξε στο παρελθόν και ο Τζουζέπε Μερόνι, το γραφείο του οποίου επίσης σφραγίστηκε. Σήμερα εργάζεται για λογαριασμό της Λάρα Κόμι, η οποία εκλέχτηκε στην ευρωβουλή το 2019 με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ομως, ο Παντσέρι και η Κόμι, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές τους, διατηρούσαν φιλικούς δεσμούς, λόγω της μεγάλης τους λατρείας για το ποδόσφαιρο. «Οπαδός της Μίλαν εκείνη και εκείνος της Ιντερ, συμμετείχαν συχνά στη Λομβαρδία σε τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες στο ντέρμπι του Μιλάνου», αναφέρουν οι ιταλοί ανταποκριτές.
Λαμβάνοντας υπόψη και στη δική της περίπτωση τις στενές της σχέσεις με τον Παντσέρι, οι βελγικές αρχές σφράγισαν το γραφείο και της Ντονατέλα Ροστάνιο. Ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο και αφού συνεργάστηκε με τον Παντσέρι, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην ιταλικής καταγωγής βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρία Αρένα. Η Ντονατέλα Ροστάνιο είναι όμως και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «Fight Impunity», την οποία ίδρυσε ο Παντσέρι και, πλέον, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της βελγικής εισαγγελίας.
Ο τέταρτος Ιταλός ο οποίος, ενώ δεν εμπλέκεται άμεσα στη υπόθεση, απασχολεί τις βελγικές αρχές, είναι ο Ντάβιντε Τζότζα, πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στους κόλπους της ιταλικής Αριστεράς πριν από μία δεκαπενταετία, ως βουλευτής και πιστός οπαδός του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, του πρώην αρχηγού του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του οποίου ο Ντάβιντε Τζότζα υπήρξε για κάποιο διάστημα και οργανωτικός διευθυντής. Οι βελγικές αρχές κατάσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο, επειδή το σπίτι του στις Βρυξέλλες είναι ιδιοκτησίας του Τζουζέπε Μερόνι, με το οποίο ο Τζότζα μοιραζόταν και το ίδιο γραφείο έως πριν από μερικές εβδομάδες. Ο Τζότζα ανήκει στο προσωπικό του Πιέτρο Μπάρτολο, ευρωβουλευτή της ομάδας των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών, πολύ γνωστού για τις τοποθετήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών αλλά και στο προσωπικό του επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος Μπράντο Μπενιφέι. Σημειώνεται ότι κανένας από τους εν λόγω ευρωβουλευτές δεν εμπλέκεται στις έρευνες της βελγικής εισαγγελίας.
Πάντως η La Repubblica κάνει λόγο για ένα σκάνδαλο ιταλικό στον πυρήνα του, το οποίο, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ πιο εκτεταμένο. «Το Κατάρ διέφθειρε την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και το έκανε μέσω τουλάχιστον δύο ιταλών: του πρώην ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντόνιο Παντσέρι και του πρώην βοηθού του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, νυν συντρόφου της Εύας Καϊλή», γράφουν οι Φοσκάνι και Τίτο σε ανάλυσή τους.
Οι δημοσιογράφοι εξηγούν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι βελγικές αρχές, προκύπτει ότι από το 2016 έως το 2018 οι δύο άνδρες έλαβαν χρήματα, περισσότερες από μία φορές, από αξιωματούχους του Κατάρ. «Αρχικά για να κατευθύνουν τις δραστηριότητές τους», αναφέρουν, υπενθυμίζοντας πως ο Παντσέρι ήταν αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατείχε, όποτε, καίρια θέση για μια χώρα, όπως το Κατάρ, που επιθυμούσε να ξεπλύνει την εικόνα του στη διεθνή σκηνή ενόψει του Μουντιάλ.
Ομως στη συνέχεια – όπως υποπτεύεται η βελγική εισαγγελία – οι Παντσέρι και Τζόρτζι εργάστηκαν επίσης με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου διαφθοράς του Κατάρ, κυρίως στους κόλπους της ομάδας των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκε ο Παντσέρι. «Αλλά και αλλού, εκμεταλλευόμενοι τις σχέσεις που είχαν καταφέρει να αναπτύξουν οι δύο άνδρες. Αυτοί, για παράδειγμα, έφεραν το Κατάρ στο κατώφλι του Λούκα Βιζεντίνι, του ισχυρού γενικού γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Αυτοί άνοιξαν τις πόρτες των γραφείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ελληνίδας Καϊλή», συνοψίζουν οι ιταλοί δημοσιογράφοι.
Αναφερόμενοι στα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι (500.000 ευρώ) επισημαίνουν πως οι αρχές υποψιάζονται πως θα μπορούσαν να είναι μόνον ένα μέρος των χρημάτων που έλαβε από το Κατάρ τις προηγούμενες εβδομάδες, με τα υπόλοιπα ενδεχομένως να μοιράστηκαν από τον πρώην ευρωβουλευτή σε άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, με στόχο την εξαγορά τους. Παρότι δεν είχε πλέον κανέναν επίσημο ρόλο εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Παντσέρι εξακολουθούσε να είναι εξαιρετικά δικτυωμένος και για αυτόν τον λόγο συνέχισαν μάλλον να τον δωροδοκούν οι Καταρινοί.
Αναφερόμενοι στα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζόρτζι, γράφουν πως «και σε αυτήν την περίπτωση οι δωροδοκίες μπορεί να οδηγήσουν αλλού». Σε τι, όμως, αναφέρονται ακριβώς; «Για την κυβέρνηση του Κατάρ, η Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για τις πόρτες των ευρωπαϊκών θεσμών. Πέρα από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», σημειώνουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News