Κόλλησε τον κορονοϊό βλέποντας ένα ποδοσφαιρικό ματς σε κάποιο μπαρ στο Παρίσι. Υστερα ο Ρότζερ Κόεν, ανταποκριτής και αρθρογράφος των New York Times, εξιστόρησε την περιπέτεια της υγείας του σε ένα κείμενο που καταφέρεται εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.
Για την ακρίβεια, ο Κόεν διάνθισε με πινελιές κορονοϊκού πυρετού έναν λίβελο εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ.
«Νόμιζα ότι δεν θα αρρωστήσω από τον κορονοϊό, αφού ελάμβανα τις κατάλληλες προφυλάξεις. Αλλά τώρα τον έχω!» – αυτές είναι οι πρώτες λέξεις στο κείμενο του 65χρονου Κόεν.
«Ολα ξεκίνησαν με ένα τσίμπημα στον λαιμό μου, στις 27 Αυγούστου, και με λίγο βήχα. Την επομένη είχα πότε ρίγη και πότε εξάψεις και πυρετό 38 βαθμών. Το μυαλό μου περιδινιζόταν σε έναν ανεμοστρόβιλο. Και σκέφτηκα ότι εδώ είμαστε, αυτή είναι η πανούκλα που σταμάτησε τον κόσμο».
Αν και η εισαγωγή του είναι τόσο γλαφυρή, ο Κόεν ζήτησε από τον αναγνώστη του «επιείκεια» για όσα διαβάζει στο άρθρο.
Ο Κόεν έγραψε ότι από την αρχή της κορονοϊκής διασποράς και αυτός, όπως και όλος ο κόσμος, είχε προβληματιστεί για τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης της αρρώστιας και για τη συνέχιση της ζωής υπό νέους όρους, σε συνθήκες πανδημίας.
Τότε είχε σκεφτεί ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να μην παραδίνεται κανείς στους φόβους του, όπως έγραψε. Επειδή «εάν παραδοθείτε στον φόβο, τελειώσατε». Βέβαια, συμπλήρωσε με την τωρινή εμπειρία του, ο αόρατος εχθρός «απαιτεί σύνεση».
Ο Κόεν περιέγραψε τους μυϊκούς πόνους του από την επέλαση της ίωσης στο σώμα του, την αγευσία και όλα τα συμπτώματα της νόσου. Εγραψε, επίσης, ότι πιστεύει ακράδαντα ότι «έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης» από έναν Ρώσο.
Και κατόπιν αυτών εξομολογήθηκε ότι η διαβίωσή του σε καραντίνα μέσα σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στο Παρίσι του έδωσε την ευκαιρία να διαβάσει Στέφαν Τσβάιχ.
Ετσι, μέσω των κειμένων του αυστριακού συγγραφέα θυμήθηκε τις προκλήσεις του Μεσοπολέμου: «Τον ιταλικό φασισμό, τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό, τον ρωσικό μπολσεβικισμό».
Πάνω απ’ όλα «τον εθνικισμό, που δηλητηρίασε το λουλούδι του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας». Ο Κόεν διάβασε και την «Πανούκλα» του αναρχοσυνδικαλιστή γάλλου νομπελίστα Αλμπέρ Καμί.
Διαβάζοντας αυτούς, ο Κόεν θυμήθηκε την «πανούκλα της εποχής του Τραμπ», η οποία δεν είναι άλλη από τη διοίκησή του και ό,τι αντιπροσωπεύει.
«Ο Τραμπ είναι υπερήφανος εθνικιστής, αγκαλιάζει τη μυθολογία της βίας, φλερτάρει με έναν κατακλυσμό» έγραψε ο Κόεν. Αλλά και ο λόγος του Καμί εισχώρησε αυτούσιος στο άρθρο του συντάκτη: «Η πιο απελπισμένη κακία είναι αυτή της άγνοιας που πιστεύει ότι ξέρει τα πάντα και στη συνέχεια έχει και την άδεια να σκοτώσει».
Ετσι εμπνευσμένος ο Κόεν, από δύο λογοτεχνικές μεριές, συνέχισε: «Ο πρόεδρος θέλει βία. Μην του τη δώσετε, γυρίστε και το άλλο μάγουλό σας, μείνετε στωικοί».
Ωστόσο αναγνώρισε και την ανάγκη της αντίστασης: «Πρέπει να πολεμήσουμε, όπως κάνει το σώμα μου εναντίον του κορονοϊού, για να νικήσουμε το πορτοκαλί πρόσωπο μιας πανούκλας που ελπίζουμε ότι δεν θα μας καταβροχθίσει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News