624
Παιδί ετοιμάζει το μπράτσο του για να κάνει εμβόλιο (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Η πανδημία δεν θα τελειώσει αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2021, 19:14
Παιδί ετοιμάζει το μπράτσο του για να κάνει εμβόλιο (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Η πανδημία δεν θα τελειώσει αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2021, 19:14

Η χορήγηση του εμβολίου για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ πραγματοποιείται πλέον με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, αφού καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 2 εκατομμύρια δόσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύντομα όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν.

Η μοναδική ηλικιακή ομάδα που παραμένει στην… ουρά είναι τα παιδιά, καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμα για άτομα κάτω των 18 ετών.

Οπως όμως επισημαίνουν σε άρθρο τους στους New York Times ο Τζέρεμι Σάμιουελ Φάουστ, ειδικός από το Brigham and Women’s Hospital και η Αντζελα Ράσμουσεν, από το Κέντρο Επιστημών Παγκόσμιας Υγείας της Ουάσιγκτον, μπορεί η ζήτηση των ενηλίκων για το εμβόλιο να είναι εξαιρετικά υψηλή, όμως με τα παιδιά δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο. Γιατί;

Διότι η νοσηλεία παιδιών με λοίμωξη Covid-19 είναι σπάνια και ο θάνατος ακόμη πιο σπάνιος. Ετσι, δεν είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι γονείς θα θελήσουν να τα εμβολιάσουν, από τη στιγμή που η στατιστική ζυγαριά δεν το επιβάλλει.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικής μας Εθνικής Στατιστικής Αρχής, ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας το 2020 ήταν 10.718.565 και ο αριθμός ατόμων κάτω των 19 ετών 2.077.224, δηλαδή ποσοστό 19,38%.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, είναι οι μελλοντικές μεταλλάξεις. Και αυτό διότι οι ιοί καθώς εξαπλώνονται μεταλλάσσονται και όσο περισσότερα παιδιά κολλήσουν κορονοϊό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες μιας νέας μετάλλαξης. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες να κυκλοφορήσει ένα νέο, πιο επικίνδυνο στέλεχος του κορονοϊού.

Ετσι, υπάρχει το ενδεχόμενο οι μεταλλάξεις που θα προκύψουν από τα παιδιά, να τους προκαλέσουν σοβαρή νόσηση, ειδικά όταν οι ενήλικες είναι λιγότερο φιλόξενοι ξενιστές λόγω του εμβολιασμού. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση ένα νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος να αντιστέκεται στα εμβόλια και να προκαλεί σοβαρή νόσηση και σε ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί.

Αυτή τη στιγμή βέβαια δεν γνωρίζουμε κατά πόσο τα εμβόλια των ενηλίκων έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και στα παιδιά, όμως καθώς δεν νοσούν βαριά, οι δοκιμές των εμβολίων που έχουν ήδη ξεκινήσει (εδώ), θα επικεντρωθούν κυρίως στην ασφάλεια και στο κατά πόσο τα εμβόλια βοηθούν στη δημιουργία ανοσολογικής ανταπόκρισης.

«Από την κλινική μας εμπειρία ως επιστήμονες, γνωρίζουμε ότι οι κλινικές δοκιμές σχεδιάζονται για να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως εάν τα εμβόλια είναι ασφαλή για τα παιδιά και ποια δόση παράγει την καλύτερη ανοσολογική ανταπόκριση με τις λιγότερες παρενέργειες», γράφουν οι δύο ερευνητές στους ΝΥΤ.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι από έρευνα που έχει γίνει στις ΗΠΑ, έχει φανεί ότι όσοι είναι γονείς, είναι λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού και ότι το πιθανότερο είναι να λάβουν και την ίδια απόφαση για τα παιδιά τους. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γίνει σωστή εκτίμηση του κινδύνου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κορονοϊός μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε ένα στα 10.000 παιδιά που έχουν μολυνθεί. Και όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί στους ΝΥΤ, ο κίνδυνος αυτός είναι αρκετά υψηλότερος από τους κινδύνους που κρύβουν οι παρενέργειες των εμβολίων.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί προειδοποιούν στο άρθρο τους ότι, όπως με κάθε εμβόλιο, έτσι και με το εμβόλιο του κορονοϊού, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα καταγραφούν περιστατικά παιδιών που αρρωσταίνουν μετά από τον εμβολιασμό τους και ότι το εμβόλιο θα κατηγορηθεί γι’ αυτά τα περιστατικά. Αυτό δεν θα πρέπει να μας προτρέψει να σταματήσουμε την προσπάθεια για πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν επίσης στο άρθρο τους ότι, μόλις ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων στα παιδιά, εξεταστούν τα δεδομένα από τις ρυθμιστικές αρχές και δοθεί το πράσινο φως για τη χορήγησή τους, αυτό αυτόματα θα σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή.

«Μέχρι στιγμής τα παιδιά έχουν αποφύγει τα χειρότερα από αυτή τη νόσο. Και είμαστε ανακουφισμένοι γι’ αυτό. Ωστόσο, το οφείλουμε σε μεγάλη τύχη. Από εδώ και πέρα θα πρέπει όμως να έχουμε στόχο να τα προστατεύσουμε», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...