Το ότι υπάρχει η Ορχήστρα Λαχανικών της Βιέννης δεν είναι φρέσκια είδηση. Εδώ και 21 χρόνια, έχει δώσει περισσότερες από 300 συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας μοναδικό θέαμα, αλλά και ανέλπιστα ενδιαφέρουσα μουσική. Το απολαυστικό αφιέρωμα του BBC, φέρνει στο προσκήνιο πώς μερικοί ταλαντούχοι μουσικοί μπορούν να κάνουν τις αγκινάρες, τα καρότα, τις κολοκύθες και πολλά ακόμη ζαρζαβατικά, να ακούγονται σαν πραγματικά όργανα!
Βρισκόμαστε στον κήπο ενός μοναστηριού Βενεδικτίνων στην Κολωνία της Γερμανίας. Οι μαυροντυμένοι μουσικοί ετοιμάζονται να ερμηνεύσουν την «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι. Με το που ακούγονται οι πρώτες νότες, ο τεχνικός ήχου τους διακόπτει. Τα καροτένια φλάουτα έπαιζαν πολύ έντονα, καλύπτοντας τα βιολιά από πράσο.
«Πάμε άλλη μία φορά. Ξεκινάμε από το αγγούρι» λέει με κάθε επισημότητα.
Μην σας κάνουν εντύπωση αυτά που μόλις διαβάσατε. Αυτό είναι το σύμπαν – μποστάνι της Ορχήστρας Λαχανικών της Βιέννης. Είναι δεκαμελής και παίζει μουσική που παράγεται από ολόφρεσκα λαχανικά. Από αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, μέχρι προχωρημένους τέκνο ήχους, απ’ όλα παίζει αυτός ο μουσικός μπαξές. Η πρωτότυπη αυτή ορχήστρα, κυκλοφόρησε πρόσφατα το τέταρτο άλμπουμ της, αποδεικνύοντας ότι τελικά, μπορείς να παίζεις με το φαγητό σου.
«Τα λαχανικά είναι απρόβλεπτα» εξηγεί η Σουζάνα Γκάρτμαγιερ, η οποία παίζει καροτένιο ξυλόφωνο, φλάουτο από ραπανάκι και άλλα δώδεκα λαχταριστά όργανα σε αυτή την ευφάνταστη ορχήστρα. «Δύο ίδια λαχανικά μπορούν να βγάλουν εντελώς διαφορετικό ήχο. Είναι μεγάλη πρόκληση» προσθέτει με ενθουσιασμό επίμονου κηπουρού.
Σε αντίθεση με τα κλασικά όργανα, που μπορούν να ζήσουν εκατοντάδες χρόνια, τα όργανα από λαχανικά έχουν ημερομηνία λήξης. Μαραίνονται γρήγορα και η ορχήστρα που έχει άριστες σχέσεις με τον μανάβη, πρέπει να φτιάχνει καινούρια, τόσο για τις πρόβες, όσο και για τις εμφανίσεις.
Την ημέρα που πρόκειται να δώσουν κάποια συναυλία για παράδειγμα, αυτό το μουσικό γκρουπ που αποτελείται όχι μόνο από επαγγελματίες μουσικούς αλλά και από εικαστικούς, αρχιτέκτοντες, συγγραφείς και σχεδιαστές, πηγαίνουν στην τοπική λαϊκή αγορά με μία πολύ συγκεκριμένη λίστα και διαλέγουν την αφρόκρεμα των ζαρζαβατικών.
Στη συνέχεια, τα κόβουν, τα λαξεύουν και τα συνθέτουν, ώστε να τους δώσουν νέο σχήμα και ολοκαίνουριο ήχο. Τα ένδοξα όργανα, αντέχουν περίπου έξι ώρες προτού ξεψυχήσουν ένδοξα επί σκηνής. Οσα κομμάτια τους δεν χρησιμοποιούνται επί σκηνής, εννοείται πως δεν πάνε χαμένα: μετατρέπονται σε μία λαχταριστή σούπα λαχανικών, η οποία σερβίρεται στους θεατές στο τέλος της κάθε παράστασης.
Η ιδέα που ξεκίνησε από μία ομάδα συμφοιτητών που πριν από 21 χρόνια αναρωτιούνταν ποιο είναι το πιο δύσκολο μουσικό όργανο ενώ έφτιαχναν σούπα για το βραδινό τους, έχει κατακτήσει το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές, όχι από γευσιγνώστες, αλλά από καλλιτεχνικούς συντάκτες.
Μεταξύ πολλών άλλων, έχουν παίξει στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, στο Κέντρο Τεχνών στη Σανγκάη, ακόμη και στην έπαυλη ενός εκκεντρικού Ουκρανού, για τα 60ά γενέθλια του Πολ ΜακΚάρτνεϊ των θρυλικών Beatles. «Νομίζω ότι του αρέσαμε. Αλλωστε ο Πολ είναι χορτοφάγος!» λέει γελώντας ο αρχηγός του γκρουπ Ματίας Μέινχαρτερ.
Η Ορχήστρα Λαχανικών της Βιέννης έχει μπει στο Βιβλίο Καταγραφής Παγκοσμίων Ρεκόρ Γκίνες, ως «η ορχήστρα λαχανικών που έχει δώσει τις περισσότερες συναυλίες», ενώ όπως ήταν αναμενόμενο, έχει εμπνεύσει πολλά αντίστοιχα γκρουπ να ξεφυτρώσουν σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News