Ο Ζαν-Πολ Γκερλέν είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος του γαλλικού οίκου Guerlain, μιας από τις πιο διάσημες εταιρίες καλλυντικών στον κόσμο, δημιουργού αρωμάτων που έχουν φορεθεί ακόμη και από μέλη βασιλικών οικογενειών.
Ο 84χρονος αρωματοποιός, ο οποίος κάποια στιγμή ισχυρίστηκε ότι ήταν σε θέση να εντοπίσει 3.000 διαφορετικά αρώματα, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες «μύτες» του 20ού αιώνα, και έχει δημιουργήσει διάσημα αρώματα, όπως τα Samsara, Nahema και Jardins de Bagatelle.
Ηταν ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας Γκερλέν στη διεύθυνση του μυθικού οίκου πού ίδρυσε το 1828 στο Παρίσι ο γιατρός και χημικός Πιερ Φρανσουά Πασκάλ Γκερλέν, στο πελατολόγιο του οποίου φιγουράρουν από τη βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας και την Ισαβέλλα Β’ της Ισπανίας μέχρι την αυτοκράτειρα της Αυστρίας, Σίσι.
Μάλιστα το 1853, η αυτοκράτειρα της Γαλλίας Ευγενία, ενθουσιασμένη από το Eau de Cologne Impériale, στο περίφημο κρυστάλλινο μπουκάλι με τις χρυσές μέλισσες που δημιουργεί ο οίκος Guerlain αποκλειστικά για εκείνη, τον χρίζει Επίσημο Αρωματοποιό της Αυτής Μεγαλειότητας.
Το 1994 η ιστορική αρωματοποιία πωλήθηκε στον όμιλο LVMH και ο Ζαν Πολ Γκερλέν ήταν ο τελευταίος διευθυντής και αρωματοποιός της, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2002.
Αλλά σήμερα, γράφει η Telegraph, η πρώην «μύτη» βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πικρής δικαστικής διαμάχης μεταξύ του μοναχογιού του και της γαλλοδανής συντρόφου του. Ωστόσο η αντιπαράθεση στους κόλπους της οικογένειας Γκερλέν διαρκεί πάνω από δεκαπέντε χρόνια τώρα.
Η 62χρονη Χριστίνα Κραγκ Μίχελσεν εμφανίστηκε τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, ενώπιον του Δικαστηρίου των Βερσαλλιών, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας. Ο εισαγγελέας, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ξεκίνησε έρευνα όταν μια εργαζόμενη στην ιδιοκτησία Γκερλέν υπέβαλε καταγγελία για «εκφοβισμό». Αντίστοιχα, η Μίκελσεν κατηγορεί τους υπαλλήλους του κτήματος για «κατασκοπεία» και τον γιο του Ζαν Πολ Γκερλέν για «ηθική παρενόχληση», «βία», «απειλές» και «προσβολές».
Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 18 Οκτωβρίου, ωστόσο ο εισαγγελέας ζήτησε για την Μίκελσεν ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή, απαγόρευση επαφής με τον Ζαν Πολ Γκερλέν, απαγόρευση διαμονής στο «La Vallée», κατοικία του αρωματοποιού, και την υποχρέωση να αποζημιώσει τα θύματα.
«Είναι βολικό να σε λένε μαντάμ Γκερλέν»
Δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι διαμάχες μεταξύ της συντρόφου του Ζαν Πολ Γκερλέν, ο οποίος πάσχει από μια μορφή Αλτσχάιμερ, και του μοναχογιού του συνεχίζονται εδώ και χρόνια.
Ολα ξεκίνησαν το 2005, όταν ο Ζαν Πολ Γκερλέν συνάντησε την Χριστίνα Κραγκ Μίκο ελσεν σε μια ιπποδρομία. Μοιράζονται το ίδιο πάθος για τα άλογα και η Μίκελσεν ρωτάει τον αρωματοποιό αν μπορεί να εγκαταστήσει τα άλογά της στη φάρμα του, κοντά το Παρίσι. Παρασυρμένος εκείνος από την ωραία ξανθιά με την βρετανική προφορά, δέχεται πρόθυμα. Η Χριστίνα Κραγκ εγκαθίσταται στο «La Vallée», το σπίτι του Γκερλέν, και έκτοτε δεν θα φύγει ποτέ. Οπως γράφει στη Figaro η Μαργκό ντ’Αντεμάρ, η Μίκελσεν μετακόμισε σε ένα κτίσμα, απέναντι από τα διαμερίσματα του πατριάρχη.
Πολύ γρήγορα, γίνονται ζευγάρι και η Μίκελσεν κάνει σχέδια γάμου: Το 2007, εκφράζει την επιθυμία της να παντρευτεί τον Γκερλέν αλλά συναντά την κατηγορηματική άρνηση του γιου του. Ο λόγος; «Είναι βολικό να αποκαλείσαι Μαντάμ Γκερλέν. Ανοίγει πόρτες. Ο κ. Γκερλέν είχε πολλές σχέσεις με γυναίκες. Είναι η τελευταία, αυτό είναι όλο. Αυτό δεν την καθιστά μαντάμ Γκέρλεν», αποκαλύπτει μια πηγή που γνωρίζει τον φάκελο της υπόθεσης, επιβεβαιώνοντας ότι ο ενδιαφερόμενος «δεν ήθελε ποτέ να την παντρευτεί» και ότι η Χριστίνα Κραγκ τον «χειραγώγησε».
Τρία χρόνια αργότερα ο Ζαν Πολ Γκερλέν περνά μια δύσκολη περίοδο. Κατηγορείται για ρατσιστικά σχόλια, γιατί ερωτηθείς για τη δημιουργία του αρώματος Samsara είπε «Εκείνη τη φορά, είχα δουλέψει σαν νέγρος. Δεν ξέρω αν οι νέγροι δούλευαν πάντα έτσι, αλλά τέλος πάντων…». «Ηταν μόνος, σε δυσκολία και η Χριστίνα Κραγκ βρήκε την ευκαιρία να βάλει το πόδι της στο σπίτι», λέει στη Figaro ο δικηγόρος του γιου του, Πασκάλ Κορφέρ.
Το 2012, το δικαστήριο επιβάλλει στον Ζαν Πολ Γκερλέν πρόστιμο 6.000 ευρώ για το σχόλιό του ότι «οι νέγροι είναι τεμπέληδες» ενώ επιπλέον πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 2.000 ευρώ σε καθεμιά από τις αντιρατσιστικές ενώσεις που προσέφυγαν εναντίον του: τις MRAP, LICRA και SOS Racisme. Και ο οίκος Guerlain διακόπτει κάθε σχέση μαζί του. Τότε η Μίκελσεν επισκέπτεται, ανώνυμα, μια διάσημη ιδιοκτήτρια γκαλερί προσπαθώντας να πουλήσει έναν πίνακα του Ντελακρουά. Ωστόσο η οξυδερκής έμπορος έργων τέχνης αναγνωρίζει το έργο, που ανήκει στον Ζαν Πολ Γκερλέν, και αμέσως ειδοποιεί τον γιο του, Στεφάν Γκερλέν, ο οποίος είναι δικηγόρος ειδικευμένος στην πνευματική ιδιοκτησία.
Το αίμα του γιου του αρωματοποιού «ανάβει»: υποψιάζεται ότι η ερωμένη του πατέρα του θέλει να βάλει χέρι στην κληρονομιά του. Τον Μάρτιο του 2013, ο δικαστής κηδεμονίας δίνει στον 60χρονο τότε Στεφάν Γκερλέν, την ιδιότητα του επιμελητή και στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2018, αυτή του κηδεμόνα. Από εκείνη την ημέρα, η Μίκελσεν θα ξεκινήσει (τουλάχιστον οκτώ φορές) τις διαδικασίες απαιτώντας την αλλαγή κηδεμόνα με δικαιολογία, την αντίθεση του γιου στον γάμο της με τον Ζαν Πολ Γκερλέν.
«Ζήτησε γάμο με διαχωρισμό της περιουσίας», την υπερασπίζεται στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο δικηγόρος της, Φρεντερίκ Μπελό, τη στιγμή που ο Κορφέρ επισημαίνει ότι «είναι υποχρέωση για τα άτομα υπό κηδεμονία» και τονίζει ότι η Μίκελσεν «ήθελε έναν κληρονομικό τίτλο για να ζητήσει αλλαγή εποπτείας» και έτσι να οικειοποιηθεί την ιδιοκτησία του Ζαν Πολ Γκερλέν.
«Θέλω να παντρευτώ…»
Πέρυσι, ο Στεφάν Γκερλέν κατάφερε να μπλοκάρει το γάμο της Μίκελσεν με τον πατέρα του. Ο αρωματοποιός επαναλάμβανε συνεχώς στο δικαστήριο «θέλω να παντρευτώ» σαν παπαγάλος, ακόμη και όταν ρωτήθηκε πόσο χρονών ήταν. Αλλά ο γιος του παρουσίασε μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον πατέρα του, που έλεγε ότι δεν θέλει να παντρευτεί.
Η υπόθεση ήρθε ξανά στο δικαστήριο όταν η μαγείρισσα του σπιτιού κατήγγειλε την Χριστίνα Κραγκ Μίκελσεν για «εκφοβισμό», λέγοντας ότι είχε προσπαθήσει να την διώξει, επικρίνοντας την μαγειρική της, ενώ έριξε ακόμη και ένα νεκρό φίδι στο πάτωμα γνωρίζοντας τη φοβία της για τα φίδια.
Ο δικηγόρος του Στεφάν Γκερλέν αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι στην οικία του αρωματοποιού, συμπεριλαμβανομένης της μαγείρισσας και του μπάτλερ, εκδιώχτηκαν έτσι η Μίκελσεν έμεινε μόνη της με τον πατέρα του στο κτήμα, όπου διοργάνωνε λαμπερές βραδιές χωρίς να τον προσκαλεί.
Αξιολύπητη κατάσταση
Ο εισαγγελέας Φιλίπ Τοκανιέρ κατήγγειλε τον «απολύτως ανήθικο τρόπο δράσης» της κυρίας Μίκελσεν, λέγοντας ότι όταν επισκέφθηκε τον αρωματοποιό, τον βρήκε σε αξιολύπητη κατάσταση «ανίκανο να εκφραστεί ή να απαντήσει στην παραμικρή ερώτηση».
Είπε στο δικαστήριο ότι η κατηγορούμενη στερούσε τον κληρονόμο της αρωματοποιίας από κάθε «φροντίδα, φαγητό και βασική υγιεινή» παρά το γεγονός ότι ζούσε δίπλα του.
«Οταν απέτυχε το σχέδιο γάμου της, παραμέρισε ανθρώπους που του ήταν πολύ αφοσιωμένοι», είπε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο, τονίζοντας ότι «πρόκειται για οριακή σωματική κακομεταχείριση».
Αντίθετα ο δικηγόρος της Μίκελσεν, υποστήριξε ότι «δεν φεύγει ποτέ από το πλάι του σε σημείο ότι δεν πήγε καν να δει τη μητέρα της τα τελευταία δέκα χρόνια πριν πεθάνει». Πρόσθεσε ακόμη ότι το προσωπικό είχε προσληφθεί από τον Στεφάν Γκερλέν για να κατασκοπεύει την πελάτισσα του και να «καταθέσει εναντίον της».
«Η πραγματική εγκατάλειψη προέρχεται από τον κηδεμόνα (Στεφάν Γκερλέν), ο οποίος άφησε τον πατέρα του να ζει σε εντελώς απαράδεκτες συνθήκες. Δεν έκανε τίποτα για να διατηρήσει το μέρος καθαρό. Εκοψε τη θέρμανση και το ζεστό νερό παντού εκτός από την κρεβατοκάμαρά του… Υπάρχει ακόμη και ένα δέντρο που μεγαλώνει σε ένα από τα σπιτάκια», υποστήριξε ο Φρεντερίκ Μπερλό και πρόσθεσε: «Ο κ. Γκερλέν είναι μνημείο τη γαλλικής κληρονομιάς. Αν οι Γάλλοι ήξεραν σε τι συνθήκες τελειώνει τη ζωή του, θα ήταν το απόλυτο σκάνδαλο»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News