Το 2014 η Ρούτζα Ιγκνάτοβα ίδρυσε στη Σόφια της Βουλγαρίας ένα νέο κρυπτονόμισμα το οποίο ονόμασε OneCoin και το παρουσίαζε ως τον διάδοχο του Bitcoin. Το νόμισμα κυκλοφορούσε για περίπου τρία χρόνια όταν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μια ακόμη διαδικτυακή απάτη και ξεκίνησε το κυνηγητό της Ιγκνάτοβα που σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες είναι 41 ετών.
Πριν από ένα μήνα η Europol την τοποθέτησε στην λίστα των καταζητούμενων προσφέροντας αμοιβή πέντε χιλιάδων δολαρίων για πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη σύλληψη της. Oπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC, το FBI τοποθέτησε και στην δική του λίστα των πιο καταζητούμενων ατόμων την Ιγκνάτοβα προσφέροντας αμοιβή 100 χιλιάδων δολαρίων σε όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό της.
Υπολογίζεται ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016 το OneCoin δημιούργησε έσοδα 3,4 δισ. δολαρίων μέσω ενός πολυδαίδαλου δικτύου τύπου πυραμίδας στο οποίο κάποιος που αποφάσιζε να επενδύσει σε αυτό το άχρηστο όπως αποδείχθηκε κρυπτονόσμισμα καλούνταν να γίνει συνεργάτης της εταιρείας και να λαμβάνει προμήθεια αν έπειθε να επενδύσουν άλλα άτομα που ήταν συνήθως φίλοι και συγγενείς του.
Το OneCoin δεν ακολουθούσε κανένα κανόνα από αυτούς που διέπουν τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων με κυριότερο ότι δεν χρησιμοποιούσε την τεχνολογία ασφαλείας blockchain που αποτελεί και την ραχοκοκαλιά των κρυπτονομισμάτων.
Η απάτη αποκαλύφθηκε το 2017 με τις αμερικανικές διωκτικές Αρχές να ξετυλίγουν το κουβάρι και να ξεκινούν την προσπάθεια εντοπισμού και σύλληψης της Ιγκνάτοβα η οποία φρόντισε να εξαφανιστεί. Το τελευταίο της ίχνος ήταν τον Οκτώβριο του 2017 όταν την είδαν να επιβιβάζεται σε μια πτήση από την Βουλγαρία στην Ελλάδα. Εκτοτε κανείς δεν την έχει δει ή ακούσει κάτι για αυτήν και εικάζεται ότι αν είναι ζωντανή πιθανώς να έχει προχωρήσει σε αλλαγή των εξωτερικών της χαρακτηριστικών μέσω πλαστικών επεμβάσεων.
Μετά την εξαφάνιση της τα ηνία της παράνομης επιχείρησης ανέλαβε ο αδερφός της Κονσταντίν ο οποίος συνελήφθη τελικά το 2019 και ομολόγησε την ενοχή του στην απάτη και σε διάφορα οικονομικού χαρακτήρα ποινικά αδικήματα.
Σημαντικές πληροφορίες για την όλη υπόθεση αποκάλυψε ο βρετανός δημοσιογράφος Τζέημς Μπάρτλετ που πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα σε όλο τον κόσμο και την παρουσίασε σε podcast του BBC.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News