«Δεν είναι δυνατόν μία γυναίκα να μην μπορεί να περπατήσει στον δρόμο, ακόμη και εάν είναι ντυμένη με συγκεκριμένο τρόπο, δίχως να δέχεται σεξιστικά σχόλια. Πώς γίνεται το 2021 να παρατηρείται ακόμα το φαινόμενο του “catcalling”. Μόλις βγάλω το αθλητικό πανωφόρι μου, επειδή τρέχω και κάνει ζέστη, πρέπει να ακούω σφυρίγματα και άλλες αηδίες. Το απεχθάνομαι και εάν είσαι κάποιος που το κάνει, απεχθάνομαι και εσένα».
Αυτά δήλωσε στο προφίλ της στο Instagram η Αουρόρα Ραματσότι, ξεσπαθώνοντας υπέρ του δικαιώματος όλων των γυναικών να μπορούν να περπατούν στον δρόμο και να αθλούνται σε δημόσιους χώρους, φορώντας ό,τι θέλουν και δίχως να γίνονται αποδέκτριες σεξιστικών και λοιπών προσβλητικών σχολίων και συμπεριφορών.
Τα επιφωνήματα και τα σφυρίγματα και τα «ψιτ» των ανδρών στο δρόμο που ακούν καθημερινά πάρα πολλές γυναίκες σε όλον τον κόσμο, καθώς πηγαίνουν στις δουλειές τους ή επιστρέφουν στα σπίτια τους, περισσότερο από κομπλιμέντο ή, έστω, αθώο πείραγμα, αποτελούν τις περισσότερες φορές μία μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη (αλλά και κοινωνικά αποδεκτή) σε πολλές χώρες τους κόσμου.
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, το 80% των γυναικών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του πανεπιστημίου Cornell τo 2015, δήλωσε ότι είχε πέσει τουλάχιστον μία φορά θύμα λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης στο δρόμο (catcalling) πριν την ηλικία των δέκα επτά ετών.
Στο στόχαστρο!
Οπότε, πολύ καλά έκανε, θα λέγαμε, η θυγατέρα του Ερος Ραματσότι (του γνωστού) και κατήγγειλε το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο. Ωστόσο μετά τη δημόσια παρέμβασή της, η 24χρονη τηλεπαρουσιάστρια δέχτηκε έναν καταιγισμό αρνητικών και προσβλητικών σχολίων με αρκετά από αυτά να τα υπογράφουν, μάλιστα, γυναίκες: «Μα ποιος ασχολείται μαζί σου;», «Μιλάς λες και είσαι ωραία», «Θα είναι χειρότερα όταν δεν θα σε κοιτάζει κανείς», «Ούτε Μις Κόσμος να ήσουν», «Οταν ήσουν μικρή, έκλαιγες επειδή ήσουν άσχημη ενώ τώρα παραπονιέσαι». Διαβάζοντας αυτά και δεκάδες άλλα παρόμοιου ύφους σχόλια η Ραματσότι παραδέχτηκε, μιλώντας στην Corriere della Sera, ότι πικράθηκε πολύ.
Καταρχάς γιατί η λεκτική σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο αποτελεί ένα εξαιρετικά δυσάρεστο φαινόμενο για πάρα πολλές γυναίκες – «κάποιες αποφεύγουν να παίρνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάποιες κρατούν τα κλειδιά στο χέρι για να διασχίσουν ένα έρημο πάρκινγκ το βράδυ», σημείωσε η θυγατέρα του διάσημου ιταλού τραγουδιστή.
Περισσότερο, ωστόσο, την ενόχλησε το γεγονός πως φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι το catcalling (φωνάζω τη γάτα), όπως προσφυώς το αποκαλούν οι αγγλοσάξονες, δεν αποτελεί τόσο παρενόχληση αλλά μάλλον λόγο ενέργεια κολακευτική, που προορίζεται μόνο για τις γυναίκες που «το αξίζουν και εγώ δεν είμαι αρκετά όμορφη για ένα σφύριγμα στο δρόμο ή για ένα σεξιστικό σχόλιο», παραδέχτηκε δίχως περιστροφές.
«Ελάτε στη θέση μας…»
Σχετικά με όλους όσοι υποστηρίζουν ότι μία φιλοφρόνηση προς μία γυναίκα μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί και να εκληφθεί ως κακόβουλο πείραγμα, η Ραματσότι έγραψε: «Νομίζω πως μπορώ να ξεχωρίσω ένα κομπλιμέντο από μία μορφή λεκτικής παρενόχλησης. Φυσικά υπάρχουν πολύ χειρότερες μορφές παρενόχλησης, για να μην μιλήσω για τις επιθέσεις και τη σωματική βία, αλλά στους άνδρες εγώ λέω το εξής: μπείτε στη θέση μίας γυναίκας που περπατάει μόνη της στον δρόμο ή τρέχει σε ένα έρημο πάρκο. Πώς φαντάζεστε ότι μπορεί να αντιδράσει όταν της σφυρίζετε και προσπαθείτε να κερδίσετε την προσοχή της ωσάν να ήταν σκύλος; Υπάρχουν γυναίκες που σταμάτησαν να ντύνονται όπως θα ήθελαν, ούτως ώστε να μην τραβούν ενοχλητικά βλέμματα», υπενθύμισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News