Φαρ Ουέστ χωρίς ροντέο, Χόλιγουντ χωρίς γουέστερν και καουμποηλίκια χωρίς Αμερικανούς; Μα, γίνονται αυτά τα πράγματα; Κομμάτι δύσκολο, βέβαια, αλλά όλα συμβαίνουν στη ζωή, ιδίως σε εποχές αναθεωρητισμού. Οι αμερικανικές στατιστικές δείχνουν πάντως ότι η δημοφιλία του ροντέο είναι δεδομένη, είτε μιλάμε για ίππευση αλόγου είτε για ταύρου, ακόμη και οποιουδήποτε άλλου ζώου (διότι και τέτοια σπορ έχουν φιλάθλους στις ΗΠΑ).
Περί τα 43 εκατ. Αμερικανοί αναγνωρίζονται ως λάτρεις του ροντέο, και ειδικώς η επαγγελματική ίππευση του ταύρου θαυμάζεται από 82 εκατ. ανθρώπους, διατυμπανίζουν τα αμερικανικά media – τα πλήθη τη βλέπουν είτε στις αρένες είτε στην τηλεόραση. Παρά ταύτα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Λος Αντζελες ετοιμάζεται να περιορίσει τα ροντέο που στήνονται εντός των ορίων του, και το κάνει έξυπνα.
Ο δήμος δεν θα καταργήσει το ροντέο ως θέαμα, αλλά θα απαγορεύσει κάποιες συσυκευές απαραίτητες για το σόου, δηλαδή τα σπιρούνια, τους ιμάντες, τα ηλεκτρικά αξεσουάρ, όλα τα αντικείμενα που επινοήθηκαν από τον άνθρωπο με σκοπό την καθυπόταξη των ζώων μέσω του πόνου ή ακόμη και του τραυματισμού τους.
Ανάλογους περιορισμούς έχουν επιβάλει στις περιφέρειές τους πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, η Πασαντίνα, το Πίτσμπουργκ κ.ά. Η Βαλτιμόρη, μάλιστα, απαγόρευσε το δέσιμο του μόσχου με σχοινί, δηλαδή την αιχμαλωσία του με λάσο από καουμπόη καβαλάρη που το κυνηγάει ολόγυρα στην αρένα, ενόσω στις κερκίδες ο κόσμος ιδρώνει από αγωνία. Στο τέλος, βέβαια, οι θεατές πανηγυρίζουν την αιχμαλωσία του μόσχου με αλαλαγμούς.
Η Καλιφόρνια, ανέκαθεν πρωτοποριακή Πολιτεία σε ζητήματα κουλτούρας, έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση εξανθρωπισμού των σπορ στα οποία αναμετράται ο άνθρωπος με το ζώο. Δεν πάει πολύς καιρός που η κομητεία Αλαμέδα απαγόρευσε «το άρμεγμα των αγρίων αγελάδων», μια βασανιστική για τις αγελάδες διαδικασία.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι παίζεται ως εξής. Μία αγελάδα που θηλάζει το μικρό της μεταφέρεται από την ύπαιθρο στην αρένα. Πρώτα της αποσπούν το παιδί και κατόπιν πέφτουν επάνω της πέντε μαντράχαλοι. Αυτοί την πετούν στο έδαφος και της δένουν τα πόδια. Την ακινητοποίηση του ζώου ακολουθεί επιδεικτικό άρμεγμα. Νικήτρια αναδεικνύεται η ταχύτερη ομάδα.
Προ τριετίας, η ίδια κομητεία απαγόρευσε ένα άλλο παιχνίδι με ζώα, πιθανόν σκληρότερο του προηγουμένου. Σε εκείνο το σόου, μικρά παιδιά τοποθετούνταν από τους γονείς τους στις πλάτες περίτρομων και φυσικά ασέλωτων προβάτων. Ο στόχος ήταν η αποφυγή της πτώσης, αλλά στο μεσοδιάστημα το ζώο χυπιόταν, κλοτσούσε και χοροπηδούσε, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται και το ίδιο και τα παιδιά που «τα πήγαν βόλτα στο ροντέο».
Ολοι οι φιλόζωοι, αλλά και όσοι ανατριχιάζουν και μόνο στην ιδέα της κακοποίησης ζώων, έχουν αναθαρρήσει με τις κινήσεις των τοπικών αρχόντων στην Καλιφόρνιας, αφού θέτουν τις βάσεις και για μελλοντική κεντρική παρέμβαση από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ομως οι φίλοι του ροντέο και των προαναφερθέντων παιχνιδιών καταγγέλλουν τον προοδευτισμό της Πολιτείας, που «καταπολεμά τις αμερικανικές παραδόσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News