516
| Shutterstock

Η επιστήμη απεφάνθη: Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 15:57

Η επιστήμη απεφάνθη: Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 15:57

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός TED που οργανώνει online συζητήσεις ζήτησε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά που βρίσκεται μέσα στην λίστα των 20 κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στον κόσμο να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την σχέση του ανθρώπου και των χρημάτων.

Δημιουργήθηκε μια ερευνητική ομάδα η οποία ζήτησε μέσω του Twitter από εθελοντές από όλο τον κόσμο να πάρουν μέρος σε αυτό το πείραμα. Είχαν επιλεγεί χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και χώρες με αρκετά χαμηλό έτσι ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε πιο πλούσιους και πιο φτωχούς εθελοντές. Το χάσμα ανάμεσα στους εθελοντές ήταν τεράστιο αφού το εύρος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που τοποθέτησαν οι ερευνητές στο πείραμα ήταν από 0-400 χιλιάδες δολάρια.

Η έκρηξη χαράς

Η αγγελία ανέφερε ότι αναζητούνται άτομα να πάρουν μέρος σε ένα «μυστηριώδες πείραμα» που θα ήταν «συναρπαστικό, γεμάτο εκπλήξεις πιθανώς να δημιουργούσε λίγο στρες αλλά πιθανά να άλλαζε τη ζωή σε όποιον έπαιρνε μέρος»

Ανταποκρίθηκαν μερικές χιλιάδες και τελικά οι ερευνητές επέλεξαν με τυχαίο τρόπο 200 άτομα από επτά χώρες. Οι 200 συμμετέχοντες έλαβαν συνολικά ένα ποσό της τάξης των δύο εκατ. δολαρίων. Κάθε συμμετέχων πήρε δέκα χιλιάδες δολάρια και μοναδικός όρος για να συμμετέχουν ήταν ότι έπρεπε να ξοδέψουν όλο το ποσό μέσα σε διάστημα 12 εβδομάδων. Ως ομάδα ελέγχου επιλέχθηκαν άλλα 100 άτομα οι οποίοι έλαβαν μόλις 25 δολάρια με όρο να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια που τους δίνονταν.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου εκείνοι που είχαν στη διάθεση τους τα δέκα χιλιάδες δολάρια παρουσίασαν μια πραγματική έκρηξη ευτυχίας γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές. Το επίπεδο της χαράς ήταν αντιστρόφως ανάλογο με το οικονομικό επίπεδο του κάθε εθελοντή. Με απλά λόγια εκείνοι που βίωναν την μεγαλύτερη ευτυχία λαμβάνοντας και ξοδεύοντας τα χρήματα ήταν εκείνοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα από όσους έπαιρναν μέρος στο πείραμα.

Τα ευρήματα του πειράματα έδειξαν ότι οι εθελοντές προερχόμενοι από τις πιο φτωχές χώρες ένιωθαν τρεις φορές περισσότερο χαρούμενοι από εκείνους των πλουσιότερων χωρών.

Οι  συμμετέχοντες στο πείραμα με οικογενειακό εισόδημα πέριξ των δέκα χιλιάδων ευρώ τον μήνα (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς) δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται ιδιαίτερα από την απόκτηση και το ξόδεμα του δεκαχίλιαρου. Τα αντίθετα συναισθήματα εμφάνισαν οι συμμετέχοντες από την Βραζιλία, την Ινδονησία και την Κένυα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πείραμα έγινε σε μια προσπάθεια να αποτιμηθεί το επίπεδο της χαράς και της ευτυχίας που μπορεί επέλθει αν μοιραστεί πλούτος σε μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα δύο εκατ. δολάρια του πειράματος τα προσέφεραν στην TED δύο πλούσιοι άνθρωποι το όνομα των οποίων δεν έγινε γνωστό. Μελετώντας προηγούμενες σχετικές μελέτες οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δωρητές, σε μια κλίμακα ευτυχίας επτά βαθμών, βρίσκονταν σε μια ψυχική διάθεση 0,16 πόντων μετά την δωρεά. Αντίθετα η ψυχολογική κατάσταση όσων  έλαβαν τα χρήματα εκτοξεύτηκε, ειδικά των πιο φτωχών. Κατά μέσο όρο όσοι έλαβαν τα δέκα χιλιάδες δολάρια είχαν 0,36 πόντους στη κλίμακα ευτυχίας. Επιπλέον οι ερευνητές αναφέρουν ότι η στενοχώρια των δωρητών μπορεί να διήρκεσε πολύ περισσότερο από όσο διήρκεσε η χαρά όσων ξόδεψαν τα χρήματα που τους προσφέρθηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...