Η μπλούζα φτιάχτηκε από την U-Shirt, μια μικρή ουκρανική φίρμα που δημιουργήθηκε λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου για να κάνει «τη φωνή της Ουκρανίας να ακουστεί». Μπορεί να αγοράσει κανείς το «φούτερ του Προέδρου» στην ιστοσελίδα τους έναντι 100 δολαρίων.
Εύκολα θα σκεφτεί κάποιος πως πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα συγκυριακού πολιτικού στιλ, όπως τα σηκωμένα μανίκια του Ομπάμα ή οι εμφανίσεις χωρίς γραβάτα του Εμανουέλ Μακρόν. Ομως, όπως επισημαίνει ο Ντίλαν Τζόουνς στην Telegraph, η μπλούζα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι κάτι πολύ παραπάνω: είναι μια σκόπιμη πολιτική δήλωση.
Οπως το κοστούμι συναγερμού του Ουίνστον Τσόρτσιλ –ονομάστηκε έτσι επειδή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τσόρτσιλ φορούσε ολόσωμες εργατικές φόρμες, ώστε να είναι έτοιμος σε περίπτωση αντιαεροπορικού συναγερμού–, έτσι και ο Ζελένσκι συνδυάζει την πολιτική επιρροή με ένα στιλ που έχει απήχηση, τόσο στο κοινό όσο και στα ΜΜΕ.
Το ότι μοιάζει με στρατιωτικό –ο ίδιος έχει μια συλλογή από ίδιες μπλούζες σε λαδί και μαύρο και τις συνδυάζει με στρατιωτικά παντελόνια– λέει από μόνο του πολλά. Ιστορικά, οι στρατιωτικοί διοικητές, όπως ο Ναπολέων ή ο Ερρίκος Ε’, ήταν και οι πιο αξιοσέβαστοι ηγέτες. Βέβαια, ο Ζελένσκι δεν έχει στρατιωτικό παρελθόν.
Η μπλούζα, όμως, συμβολίζει και κάτι άλλο. Δίνει μια αίσθηση απλότητας. Οταν ο Ζελένσκι μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο ή όταν συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν, η απλότητα της ενδυμασίας του ήταν σαν να έλεγε ότι «υπάρχει άμεση ανάγκη για ειρήνη και βοήθεια».
Εκπέμπει, επίσης, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, μια εντυπωσιακή αντίθεση έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η μπλούζα του Ζελένσκι φωνάζει την απέχθειά του για το «μάτσο» στιλ του Πούτιν και τον κάνει να φαίνεται σαν ένας παλιομοδίτης φασίστας από τα μέσα του 20ού αιώνα.
Η μπλούζα δείχνει ότι ο Ζαλένσκι αρνείται να πάρει στα σοβαρά τον Πούτιν, με τα σακάκια Loro Piana των 10.000 και το Blancpain Grande Date Aqua Lung ρολόι των 9.000 ευρώ. Η απροθυμία του Ζελένσκι να αντιμετωπίσει τον Πούτιν φορώντας «τα καλά του» σημαίνει ότι απαξιώνει την προσπάθεια του δεύτερου να ξανακάνει «μεγάλη» τη Ρωσία και να ξαναχτίσει τη Σοβιετική Ενωση.
Η εικόνα του Ζελένσκι με τη μπλούζα του βρίσκεται παντού στην Ουκρανία: από τις οθόνες των τηλεοράσεων ως τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και σε μεγάλα πόστερ.
Οι Ουκρανοί είναι απόλυτα αποφασισμένοι να νικήσουν τον Πούτιν και πλέον αγαπούν πολύ τον Ζελένσκι. «Είναι με τον λαό και είναι ένας από τον λαό» λένε. Το ίδιο ισχύει και για την μπλούζα. Είναι σαν μα λέει «δεν είμαι στρατιωτικός, αλλά είμαι ένας από τους στρατιώτες. Είμαι κάποιος που δεν έχει χρόνο να αλλάζει ρούχα, γιατί δεν μιλάω πολύ, αλλά κάνω πολλά. Είμαι εγώ και θα νικήσω».
Ο κόσμος άρχισε να προσέχει την μπλούζα του Ζελένσκι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν επισκέφθηκε το Κογκρέσο. Στο μπροστινό μέρος του λαδί φούτερ είναι κεντημένη μια μικρή χρυσή τρίαινα. Η τρίαινα είναι το βασικό στοιχείο στο στρατιωτικό εθνόσημο της Ουκρανίας.
Οι άνθρωποι άρχισαν να τον βλέπουν ως μια πολύ οικεία φιγούρα. Και βέβαια, βρήκε μιμητές. Τον Μάρτιο του 2022 ο Εμανουέλ Μακρόν φωτογραφήθηκε με ένα φούτερ με κουκούλα και το έμβλημα των αλεξιπτωτιστών.
Υπάρχουν, φυσικά, και κάποιοι που δεν εγκρίνουν το στιλ του Ζελένσκι και θεωρούν ότι η μπλούζα του κούρασε. Κάποιοι που τον γνώριζαν προτού γίνει πρόεδρος επιμένουν ότι όλο αυτό το «είμαι ένας από εσάς» στιλ είναι ενορχηστρωμένο και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Για τους περισσότερους, όμως, παραμένει ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει τον λαό του και τη χώρα του και θέλει να τους ενώσει πίσω του. Και γι’ αυτόν τον σκοπό βρήκε την κατάλληλη «στολή».
Αλλα διάσημα ενδύματα ηγετών
Ο μπερές του Τσε Γκεβάρα
Η φωτογραφία του Γκεβάρα που τράβηξε ο Αλμπέρτο Κόρντα με τον μπερέ του εντυπώθηκε στο συλλογικό ασυνείδητο και έγινε σήμα κατατεθέν του.
Το κοστούμι συναγερμού του Τσόρτσιλ
Ο βρετανός ηγέτης ξεκίνησε να φέρει μαζί του ολόσωμες φόρμες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι ώστε σε περίπτωση συναγερμού να μπορεί να τις φοράει αμέσως και να βγαίνει από το σπίτι του.
Μάργκαρετ Θάτσερ
Ο φιόγκος στο πουκάμισο, τα μαργαριτάρια, η τσάντες και τα ταγέρ της Θάτσερ έγιναν συνώνυμα της γυναικείας πολιτικής ισχύος.
Τα σηκωμένα μανίκια του Ομπάμα
Ενα απλό σήκωμα στα μανίκια είπε όλα όσα ήθελε ο Ομπάμα: ότι είχε μια πολύ σημαντική δουλειά να κάνει για χάρη των ΗΠΑ.
Το πουκάμισο του Μάο Τσε Τουνγκ
Ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» της Κίνας φορούσε τα πουκάμισα με τον γιακά που πήρε το όνομά του. Τα πουκάμισα είχαν τέσσερις τσέπες, που συμβόλιζαν τις τέσσερις αρετές: την ευπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την ειλικρίνια και την ντροπή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News