591
| Shutterstock

Η Ελλάδα στις 20 καλύτερες δημοκρατίες του κόσμου – Πώς ο Economist «απάντησε» στο Ευρωκοινοβούλιο…

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 13:21
|Shutterstock

Η Ελλάδα στις 20 καλύτερες δημοκρατίες του κόσμου – Πώς ο Economist «απάντησε» στο Ευρωκοινοβούλιο…

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 13:21

Στο 8% τoυ παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε «πλήρεις δημοκρατίες» τοποθέτησε ο Economist (εδώ) τους Ελληνες, επαναφέροντας την Ελλάδα –16 χρόνια μετά το 2008– στις «πλήρεις δημοκρατίας». Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το ψήφισμα που υιοθέτησε πριν από λίγες μέρες το Ευρωκοινοβούλιο (και στο οποίο αντέδρασε το ΕΛΚ) στο οποίο εκφράζονταν ανησυχίες για το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Ετσι, ενώ στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (εδώ) εκφράστηκαν από τους ευρωβουλευτές που το ψήφισαν «ανησυχίες για τις πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας», στην έρευνα του Economist Intelligence Unit η Ελλάδα επιστρέφει, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, στο κλειστό κλαμπ των χωρών που αποκαλούνται «πλήρεις δημοκρατίες». Μάλιστα, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 8,14 στα 10, καταλαμβάνοντας την εικοστή θέση ανάμεσα στις συνολικά 167 χώρες και περιοχές που εξετάζονται. «Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγους να πανηγυρίζει», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται ευρωβουλευτές που ενέκριναν το ψήφισμα κατά της Ελλάδας, βρίσκονται σύμφωνα με το Economist κάτω από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας. Στο παρακάτω πίνακα, η Ελλάδα, ως «πλήρης δημοκρατία», βρίσκεται μια κρίσιμη βαθμίδα πάνω από τις χώρες με τον χαρακτηρισμό «ελαττωματική δημοκρατία» όπως το Βέλγιο (η καρδιά της ΕΕ), η Ιταλία και η Πορτογαλία. Η επίδοση της Ελλάδας για το 2023 είναι η καλύτερη από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται το «Democracy Index», πριν από 18 χρόνια. Οι χειρότερες βαθμολογίες της χώρας μας, μεταξύ 7,23 και 7,29, καταγράφηκαν την τριετία μεταξύ 2016-2018.

«Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους συστηματικά, εντός και εκτός συνόρων, επικρίνουν και συκοφαντούν τη χώρα μας» δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την έκθεση. «Η χώρα μας μετά την ανάδειξή της ως “χώρα της χρονιάς” από τον Economist, από τον χαρακτηρισμό “ελαττωματική δημοκρατία”, ανέβηκε 5 θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνοντας την 20η θέση και χαρακτηρίζεται πλέον ως “πλήρης δημοκρατία”» πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε επίσης ότι «η συνολική βαθμολογία της χώρας μας είναι 8,14, ενώ βαθμολογηθήκαμε με 10 στους τομείς της εκλογικής διαδικασίας και πλουραλισμού, 7,14 στην λειτουργία της κυβέρνησης, 7,2 στην πολιτική συμμετοχή, 7,5 στην πολιτική κουλτούρα και 8,82 στις πολιτειακές/κοινωνικές ελευθερίες, τομέας στον οποίο λάβαμε την υψηλότερη βαθμολογία μετά την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό».

Ο παγκόσμιος χάρτης από την υπηρεσία Economist Intelligence Unit που εκπόνησε την έρευνα (X/ πρώην Twitter):

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα συγκεντρώνει κορυφαία βαθμολογία (δέκα στα δέκα) για την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό, επίτευγμα που μοιράζονται μόνο δώδεκα άλλες χώρες». Σημειώνεται επίσης ότι έχει «έχει σταθερή βαθμολογία για τις πολιτικές ελευθερίες (8,82), για τις οποίες η βαθμολογία της επίσης βελτιώθηκε το 2022».

Τονίζεται επίσης ότι «οι δημοσιογράφοι και τα έντυπα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν με ορισμένους περιορισμούς, αλλά υπάρχει έντονη ελευθερία της έκφρασης. Επιπλέον, η βαθμολογία της χώρας για την πολιτική συμμετοχή βελτιώθηκε το 2023, έτος δύο βουλευτικών εκλογών, περιφερειακών εκλογών και εκλογών πολιτικών κομμάτων, και οι πολίτες δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο μετά την καταστροφική σιδηροδρομική καταστροφή, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες».

Η Δυτική Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, παραμένει η πιο δημοκρατική περιοχή στον κόσμο, καθώς το 71% των χωρών της θεωρούνται «πλήρεις δημοκρατίες». Ουραγός στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στα «υβριδικά καθεστώτα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...