667
|

Η Ελλάδα από ψηλά: Ο παράδεισος είναι ακόμη εδώ

Η Ελλάδα από ψηλά: Ο παράδεισος είναι ακόμη εδώ

Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορείς να ζήσεις τον οδηγικό σου παράδεισο στην Ελλάδα. Προφανώς, πρώτος και καλύτερος, το ανάγλυφό της. Εδώ δεν υπάρχει η οδηγική πλήξη των Κάτω Χωρών. Ή οι χαοτικές αμερικανικές ευθείες που βάζεις την overdrive στο κιβώτιο και δεν κουνάς δάχτυλο στο τιμόνι. Η Ελλάδα είναι το ζωντανό roller coaster. Aνηφοριές, κατηφοριές (εξ ορισμού πιο δύσκολες οδηγικά είναι οι δεύτερες), μικρές ευθείες που ενώνουν την επόμενη στροφή, μεγάλες και νέες, Εγνατία, Αττική, γνωστά και άγνωστα κομμάτια ασφάλτου. Και, καλώς ή κακώς, με περισσότερες από 50 αποχρώσεις του γκρι.

Ένας άλλος λόγος έχει να κάνει με την αστυφιλία. Αυτός ο υδροκεφαλισμός των πέντε-έξι πόλεων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, προφανώς, σε επίπεδο ανάπτυξης και διάθεσης πόρων, δεν ό,τι καλύτερο. Όμως, ταυτόχρονα, αυτή η συγκέντρωσή μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα ή σε όποιες άλλες μεγάλες πόλεις, απελευθερώνει μεγάλες, άδειες εκτάσεις και διαδρομές. Αυτό που οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε είναι ότι οδηγούμε με σεβασμό σε πόλεις και χωριά. Απόλυτα συγκεντρωμένοι και χωρίς οπτική επαφή με το κινητό. Οδηγώντας στην Ελλάδα με ασφάλεια. Γιατί έτσι είναι το σωστό.

Ανακαλύψτε τις διαδρομές ξεφυλλίζοντας στην οθόνη σας τη νέα premium έκδοση The ONE magazine

Ήπειρος, Ζαγόρι. Το δικό μας Stelvio Pass;

 

Kύθηρα, Μελιδόνι. Δεν ξέρεις πού μπορεί να καταλήγει ένας υπέροχα φιδίσιος δρόμος. Εν προκειμένω; Στην Παραλία Μελιδόνη, αυτήν που δικαίως ανήκει στο Top 3 του νησιού. Ασφάλτινο must για το δικό σου «ταξίδι στα Κύθηρα».

Πελοπόννησος, Ταΰγετος. Το φυσικό, βραχώδες τούνελ σε ένα από τα ομορφότερα αλλά και ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Με ύψος 2.405 μέτρα και μήκος 115 χιλιόμετρα, ο «Τρούλος του Μοριά» είναι κάτι σαν ορεινός, οδηγικός παράδεισος. Η συνδεση Σπάρτης, Μυστρά και Καλαμάτας στην καλύτερη εκδοχή της.

 

Αττική Οδός, Η μεγάλη έξοδος (χωρίς τη Ρίτα Χέιγουορθ). Κόμβος 11. Κοινώς, «Το δαχτυλίδι». Η πόλη από ψηλά, εκεί όπου κάποτε περνούσε ο Κηφισσός ποταμός. Το φωτισμένο σύμπλεγμα είναι μέρος του οδικού άξονα που ανήκει στο διεθνές δίκτυο ευρωπαϊκών οδών (Ε94) που διασχίζει την ελληνική επικράτεια. Αυτήν που αξίζει να εξερευνήσεις.

 

Καβάλα, Όρος Σύμβολο. Η πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του Όρους, εκεί όπου βρίσκεται μία όχι και τόσο γνωστή διαδρομή. Ειδικά τέτοια εποχή, τα χρώματα είναι για Instagram.

 

Αγία Μαρίνα, «Τρύπα Καραμανλή». Το 1974, στο 32ο χιλιόμετρο της Λ. Αθηνών-Σουνίου, έγινε η διάνοιξη της γνωστής διπλής σήραγγας στον βράχο, στον παραλιακό δρόμο, στην Αγία Μαρίνα. Ονομάστηκε «Λουμπάρδα» – έτσι έλεγαν επί Τουρκοκρατίας ανάλογες σήραγγες. Ωστόσο, στην καθομιλουμένη έμεινε γνωστή ως «η Τρύπα του Καραμανλή» (του Κωνσταντίνου) καθώς η κατασκευή της έλαβε χώρα επί δικής του πρωθυπουργίας. Συνεχίζει να θέλει προσοχή. Ειδικά στο βρεγμένο. Stay safe.

 

Κυκλάδες, Κύθνος. Δρόμος Ελλάδας είναι ένα ξωκλήσι σε λευκό και γαλάζιο. Η γοητεία της απλότητας χωρίς χωροταξικούς ορθολογισμούς.

 

Κρήτη, Σφακιά. Μία από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Μεταξύ της Χώρας των Σφακίων και του οροπεδίου της Ανώπολης, στα 650 μέτρα, εκτείνονται δώδεκα χιλιόμετρα με συγκλονιστική θέα, γκρέμια, ρεματιές και δεκαεννιά «κλειστές» στροφές.

 

Σαντορίνη, δρόμος στο τέλος της γης. Κάποια 128 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, η Θήρα, ή Στρογγύλη (όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία της), δεσπόζει με θέα το απέραντο γαλάζιο. Σαν να τελειώνει εδώ ο κόσμος. Αλλά και ένας δρόμος που αξίζει να απαθανατίσεις ως «ταπετσαρία» στον υπολογιστή σου.

 

Κρήτη, Αμνοερίφια, ενταύθα. Στροφές που θυμίζουν ανάβαση παρέα με ζωντανά. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ως γνωστόν, οι δρόμοι έχουν εκπλήξεις. Οδηγούμε, σεβόμαστε, συνυπάρχουμε με όλους.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...