586
Οι Βρυξέλλες συνεδριάζουν μυστικά για να στείλουν ζεστό χρήμα στον Ζελένσκι | REUTERS/Yves Herman

Η ΕΕ θα δώσει τους τόκους από τα κεφάλαια ρώσων ολιγαρχών στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 16:02
Οι Βρυξέλλες συνεδριάζουν μυστικά για να στείλουν ζεστό χρήμα στον Ζελένσκι
|REUTERS/Yves Herman

Η ΕΕ θα δώσει τους τόκους από τα κεφάλαια ρώσων ολιγαρχών στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 16:02

Η ΕΕ έχει συζητά σύμφωνα με τους Financial Times το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία τα κέρδη από τόκους που δημιουργήθηκαν από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ύψους 196,6 δισ. ευρώ, τα οποία παραμένουν ακινητοποιημένα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντήθηκαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας την Τετάρτη, 24 Μαΐου, για να διερευνήσουν τις επιλογές που υπάρχουν γύρω από αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία διατηρούνται στην Euroclear: πρόκειται για τον μεγαλύτερο οίκο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διεθνώς, ο οποίος ειδικεύεται στον διακανονισμό συναλλαγών τίτλων.

Μια τέτοια κίνηση από πλευράς των Ευρωπαίων δεν θα μπορούσε να απαλλοτριώσει τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά θα ισοδυναμούσε με κλιμάκωση της οικονομικής πίεσης της Δύσης προς τη Ρωσία. Διότι τα περιουσιακά στοιχεία παράγουν τόκους οι οποίοι επανεπενδύονται από την Euroclear. Αυτά τα κέρδη, τα οποία δημιουργούνται από την επανεπένδυση, είναι που θέλουν να κατευθύνουν στην Ουκρανία οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

To βασικό που ψάχνουν οι Βρυξέλλες είναι να βρουν τη νόμιμη οδό χρήσης των εσόδων από τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν «κολλήσει» στην Euroclear. Κατά τη συνήθη της πρακτική η Euroclear δανείζει τα μετρητά των πελατών της για να ελαχιστοποιήσει τον πιστωτικό κίνδυνο, κι έτσι αποκομίζει τόκους. Το σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη συσσώρευση πληρωμών λόγω των κυρώσεων, οδήγησαν σε μεγάλα κέρδη τον οίκο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και διακανονισμών. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Euroclear ανέφερε κέρδη από τόκους ύψους 734 εκατ. ευρώ σε μετρητά από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η αξιοποίηση των τόκων προς όφελος της Ουκρανίας θα ήταν μια κίνηση σε «αχαρτογράφητα νερά» ανέφερε στους FT στέλεχος που γνωρίζει της διεργασίες, προσθέτοντας: «πιστεύουμε όμως ότι θα μπορούσε να γίνει». Ορισμένοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών θεωρούν δε ότι με αρχή αυτά τα λεφτά θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο σχέδιο σε ένα ευρύτερο φάσμα παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν «κολλήσει» στον οίκο διακανονισμών του Λουξεμβούργου με την επωνυμία Clearstream.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να διαχειριστεί ενεργά αυτά τα κέρδη για να δημιουργήσει περισσότερα χρήματα, ανέφεραν άλλες πηγές. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή μέσω της ίδιας της Euroclear, η οποία θα επένδυε σε αυτή την περίπτωση τα περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με τις οδηγίες των Βρυξελλών.

Από την άλλη πλευρά, όπως ήταν αναμενόμενο, η Euroclear αντιμετωπίζει αγωγές από αντισυμβαλλόμενους στη Ρωσία που έχουν στόχο να αναγκάσουν την εταιρεία να παραδώσει τα κέρδη. Ωστόσο ο οίκος ανέφερε τον Μάρτιο ότι δεν θα διανείμει «καμία κερδοφορία που σχετίζεται με τις ρωσικές κυρώσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η βελγική κυβέρνηση έχει δηλώσει, τέλος, ότι σκοπεύει από μόνη της να χρησιμοποιήσει τα φορολογικά έσοδα από τα κέρδη που δημιουργούν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Euroclear για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Σχεδιάσει έτσι να ξοδέψει αυτά τα χρήματα για στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το Βέλγιο αναμένει να κερδίσει τουλάχιστον 625 εκατ. ευρώ σε φόρους από τους τόκους στα ρωσικά κεφάλαια το 2023. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ στοχεύουν να παρουσιάσουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 και 30 Ιουνίου. Προς τον σκοπό αυτό. η Κομισιόν ανέφερε ότι διερευνά «τρόπους χρήσης ρωσικών παγωμένων και ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων» για να «διασφαλίσει ότι η Ρωσία πληρώνει για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία».

Επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη με διεθνείς της εταίρους, αλλά ότι ήταν «τόσο νομικά όσο και τεχνικά περίπλοκες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...