489
Ετσι αποχαιρέτησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων τον θηλυκό ταξιδευτή της | ESA

Τέλος στη διαστημική οδύσσεια της «Ροζέτα»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2016, 18:19
Ετσι αποχαιρέτησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων τον θηλυκό ταξιδευτή της
|ESA

Τέλος στη διαστημική οδύσσεια της «Ροζέτα»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2016, 18:19

Στην Ιστορία ανήκει πλέον το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο «Ροζέτα», ο «κυνηγός κομητών» που τα τελευταία 12 χρόνια προσέφερε στην ανθρωπότητα υπερπολύτιμες πληροφορίες για τους κομήτες που βρίσκονται στο σύμπαν.

Οι ωροδείκτες των ρολογιών ήταν κοντά στις 13:30 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, όταν η «Ροζέτα» έπεσε στον κομήτη και χάθηκε κάθε επαφή μαζί της. Είχε προλάβει να τραβήξει μερικές κοντινές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και να αναλύσει τα αέρια της επιφάνειας του κομήτη, στέλνοντας το τελευταίο της μήνυμα προς τη Γη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, η «Ροζέτα» έκανε σκοπίμως αργή κάθοδο προς τον κομήτη (σχεδόν ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο – 14 ώρες, σύνολο), έτσι ώστε τα όργανα και οι κάμερες της να καταγράψουν δεδομένα. Λόγω της απόστασης, η επιβεβαίωση έφτασε στη Γη περίπου μια ώρα αργότερα.

Το ταξίδι της «Ροζέτα» είχε ως στόχο να ρίξει φως στο μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος. Εκτοξεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2004 από τη διαστημική βάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στη Γαλλική Γουιάνα. Η αποστολή της αποφασίσθηκε το 1993. Οι κομήτες, που εμφανίσθηκαν εδώ και 4,5 εκατομμύρια χρόνια, περιλαμβάνονται στα πιο πρωτόγονα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος. Α, ναι. Το εγχείρημα στοίχισε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το διαστημικό σκάφος πέρασε από τους αστεροειδείς «2867 Στέινς» τον Σεπτέμβριο του 2008 και «21 Λουτησία» τον Ιούλιο του 2010. Στην αποστολή του σημειώθηκαν αρκετές ιστορικές πρωτιές, μεταξύ των οποίων η πρώτη περιστροφή γύρω από κομήτη και η πρώτη προσεδάφιση διαστημοσκάφους σε επιφάνεια κομήτη. Ηταν, επίσης, η πρώτη διαστημική αποστολή που διαπέρασε τη ζώνη των αστεροειδών (μεταξύ του Αρη και του Δία), με μοναδική πηγή ενέργειας τον Ηλιο – μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ).

Η αποστολή αυτή θύμιζε κινηματογραφική ταινία. Είχε θέαμα, είχε αγωνία, διέθετε σασπένς και καμία αντίστοιχη αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος δεν διέθετε ποτέ κάτι ανάλογο. Εντάξει. Δεν βρήκε μικρά, πράσινα ανθρωπάκια.

Η μεγάλους μήκους προβολή της «Ροζέτα» -η οποία για περισσότερα από δύο χρόνια ακολουθούσε τον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο- έριξε αυλαία με εντυπωσιακό τρόπο, για να ταΐσει δράση το σενάριο, με μια αργή «αυτοκτονία». Για χάρη της επιστήμης, εννοείται…

Αθόρυβα πια, ό,τι έχει απομείνει από τη «Ροζέτα», θα συνεχίσει να ταξιδεύει πάνω στον κομήτη, ο οποίος κατευθύνεται προς τον Δία, παρέα με το μικρό ρομπότ «Φίλαι» (βάρους 100 κιλών και μεγέθους πλυντηρίου). Αυτό, ήδη από τον Νοέμβριο 2014 η «Ροζέτα» το είχε κατεβάσει στην επιφάνεια του κομήτη, αλλά -έπειτα από λίγο- σφηνώθηκε σε μια ρωγμή και έκτοτε σίγησε. Εχουμε να πάρουμε νέα του από τις 15 Νοεμβρίου 2015.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη «Ροζέτα» και τον «Φίλαι» θα απασχολήσουν για χρόνια τους επιστήμονες, βοηθώντας τους να κατανοήσουν πώς διαμορφώθηκαν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ολα καλά, λοιπόν. Ετσι, έπειτα από μια ντουζίνα χρόνια «κυνηγιού κομητών», σε μία ακτίνα 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κατέβασαν τους διακόπτες μιας ιστορικής αποστολής. Το τέλος της ανακοινώθηκε, υπό ενθουσιώδες χειροκρότημα, από τον Σιλβέν Λοντιό, επικεφαλής των επιχειρήσεων πτήσης της «Ροζέτα» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Οβερ εντ άουτ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...