346
Το μικρό αγόρι της φωτογραφίας θα μπορεί να ζητήσει από τον ψηφιακό βοηθό του να του μιλήσει όπως η γιαγιά ή ο παππούς | Shutterstock

Alexa, πες μου ένα παραμύθι με τη φωνή της πεθαμένης γιαγιάς μου

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 11:45
Το μικρό αγόρι της φωτογραφίας θα μπορεί να ζητήσει από τον ψηφιακό βοηθό του να του μιλήσει όπως η γιαγιά ή ο παππούς
|Shutterstock

Alexa, πες μου ένα παραμύθι με τη φωνή της πεθαμένης γιαγιάς μου

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 11:45

Αν επισκεφτείτε το σπίτι κάποιου που έχει χάσει πρόσφατα ένα μέλος της οικογένειάς του και ξαφνικά αρχίσετε να ακούτε τη φωνή του νεκρού, μην τρομάξετε και μην πιστέψετε ότι μπήκατε σε κάποια πύλη που σας συνέδεσε με τον… άλλο κόσμο. Αυτό που θα έχει συμβεί είναι ότι το άτομο που επισκέπτεστε χρησιμοποιεί το Alexa, τον οικιακό βοηθό της Amazon, το οποίο μιλά με τη φωνή του ατόμου που δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, ο ιντερντετικός εμπορικός γίγαντας ανέπτυξε μια τεχνολογία με την οποία το Alexa μπορεί να μιμείται τη φωνή των ανθρώπων. Ετσι, κάποιος που έχει χάσει έναν συγγενή ή άλλο αγαπημένο του πρόσωπο, το μόνο που έχει να κάνει είναι να δώσει πρόσβαση στο Alexa, σε ένα ηχογραφημένο αρχείο με τη φωνή του νεκρού. Η νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε επιτρέπει στο Alexa να μιλά με αυτή τη φωνή.

«Η τεχνολογία αυτή είναι εμπνευσμένη από τις απώλειες κοντινών μας ανθρώπων που βίωσαν οι περισσότεροι από εμάς στη διάρκεια της πανδημίας. Φτιάξαμε αυτή την τεχνολογία για να διατηρήσουμε τις αναμνήσεις ζωντανές» ανέφερε σε συνέδριο που διοργανώνει η Amazon στο Λας Βέγκας ο Ροχίτ Πρασάν, αντιπρόεδρος του τμήματος του Alexa και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών και επιστημόνων που ασχολούνται με τον ψηφιακό βοηθό. Παρουσιάστηκε μάλιστα ένα βίντεο στο οποίο ένα μικρό παιδί ζητά από το Alexa να του διαβάσει ένα βιβλίο η γιαγιά του, η οποία δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Το Alexa έχει μπει σε περισσότερα από 100 εκατ. νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, με 40 εκατ. εξ αυτών στις ΗΠΑ.

Οπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τις νέες τεχνολογίες, την προβολή της θετικής πλευράς τους διαδέχονται οι σκιές των πιθανών αρνητικών χρήσεών τους. Εγείρονται φόβοι ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιους για να ξεγελούν συστήματα ασφαλείας. Πολλές τράπεζες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής αντί για συστήματα με κωδικούς.

Μάλιστα, μόλις λίγες ώρες πριν η Amazon κάνει γνωστή την ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας, η Microsoft είχε ανακοινώσει ότι θέτει κανόνες στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία και αναπαραγωγή της ανθρώπινης φωνής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...