2721
Η Ασμα «ασκεί μεγάλη επιρροή» στον δικτάτορα σύζυγό της Μπασάρ αλ Ασαντ | Creative Protagon

Η αδίστακτη Ασμα Ασαντ που κυβερνά παρασκηνιακά τη Συρία

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 17:01
Η Ασμα «ασκεί μεγάλη επιρροή» στον δικτάτορα σύζυγό της Μπασάρ αλ Ασαντ
|Creative Protagon

Η αδίστακτη Ασμα Ασαντ που κυβερνά παρασκηνιακά τη Συρία

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 17:01

Ηταν η πρώτη φορά που η Ασμα Ασαντ συνόδευε τον σύζυγό της σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Συρία, πριν από δέκα χρόνια, σύμφωνα με τους Financial Times. Η Δύση ξέρει ελάχιστα για την Ασμα. Θυμάται ίσως εκείνη τη νεαρή νεόνυμφη που πέρασε για κάποιο διάστημα στο περιθώριο, κατηγορούμενη για «υπερβολικά Δυτικές αρχές και αξίες». Εκτοτε, η κυρία Ασαντ έχει εξελιχθεί σε μια πανίσχυρη γυναίκα και έχει ανέλθει στην κορυφή της αδίστακτης δυναστείας που κυβερνά τη χώρα.   

Δημοσίως εμφανίζεται ως η Μητέρα του Εθνους, ξεχειλίζοντας από μητρική έγνοια όταν επισκέπτεται τις οικογένειες των στρατιωτικών της χώρας, τα παιδιά που υποφέρουν από καρκίνο και τους επιζήσαντες του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου. Φοράει κορδέλες στα μαλλιά και φορέματα που έραψαν οι χήρες των ανδρών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του συζύγου της.    

Ιδιωτικά, όμως, η Ασμα ακολουθεί έναν πολύ διαφορετικό δρόμο, αυτόν της ανόδου στην εξουσία, όπως ανέφεραν 18 άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το καθεστώς και οι οποίοι μίλησαν στους FT. Πλέον, η Ασμα ελέγχει κάποια από τα κομβικά σημεία της συριακής οικονομίας, η οποία έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τον πόλεμο, τόσο από τη θέση της υπεύθυνης για τη χάραξη πολιτικών όσο και από εκείνη της κερδοσκόπου…

Πρώην στέλεχος της τράπεζας JP Morgan, η Ασμα είναι επικεφαλής του μυστικοπαθούς οικονομικού συμβουλίου του προέδρου, το οποίο στελεχώνουν οι στενότεροι φίλοι και συνεργάτες του ζεύγους. Οι ΜΚΟ που έχει δημιουργήσει η ίδια βοηθούν τον Ασαντ να χτίσει ένα τεράστιο δίκτυο πατρωνίας, ενώ ταυτόχρονα ελέγχουν και τη διαχείριση της εξωτερικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα.

Από το 2020 ήδη, είχε γίνει ξεκάθαρο ότι η Ασμα γινόταν κεντρική μορφή στην οικονομική ισχύ της Συρίας, εξηγεί ο Τζόελ Ρέιμπερν, ο οποίος υπηρέτησε ως ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη χώρα κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ. Τα ίχνη της Ασμα βρίσκονται σε όλους τους οικονομικούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες έως το τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι ορατά, όμως, καθώς κρύβεται πίσω από ένα πλέγμα εταιρειών, ελεύθερων ζωνών και εξωχώριων εταιρειών, ιδιοκτησίας των στενών της φίλων.

Η οικονομία της Συρίας καταρρέει υπό το βάρος του πολυετούς πολέμου, των απλήρωτων χρεών προς τους ευεργέτες του καθεστώτος, των Δυτικών κυρώσεων, αλλά και της οικονομικής κατάρρευσης του γειτονικού Λιβάνου, ο οποίος αποτελούσε καταφύγιο για τους σύρους επιχειρηματίες.   

Ο,τι απομένει μοιράζεται εν πολλοίς ανάμεσα στον Μπασάρ, τον μικρότερο αδελφό του, Μαχέρ, και την Ασμα. Οι τρεις τους έχουν κανιβαλίσει την παραδοσιακή εμπορική τάξη της Συρίας και έχουν δημιουργήσει νέους τρόπους για να κερδοσκοπούν από τον πόλεμο. Οπως λέει μια επιχειρηματίας στους FT, «όλη η Συρία ανήκει τώρα στην Ασμα».

Μια πολύ φιλόδοξη γυναίκα

Η 47χρονη Ασμα Ακράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο δυτικό Λονδίνο. Οσοι την ήξεραν από μικρή θυμούνται μια έξυπνη και πολύ φιλόδοξη νεαρή γυναίκα, που μιλούσε καλύτερα αγγλικά από αραβικά. Ο αρραβώνας της με τον Ασαντ, το 2000, προκάλεσε καχυποψία σε συγκεκριμένους κύκλους, καθώς ο πατέρας της είχε ασκήσει ανοιχτά κριτική στο καθεστώς. «Η Ασμα, όμως, διψούσε για εξουσία» λέει μια επιχειρηματίας που την ήξερε την εποχή που ζούσαν και οι δύο στο Λονδίνο. «Και τώρα την απολαμβάνει».

Η πρώτη περίοδος που πέρασε στη Δαμασκό δεν ήταν πολύ ευχάριστη για την ίδια, καθώς η πεθερά της έκανε τα πάντα για να την περιορίσει στον ρόλο της μητέρας. Η ίδια μπήκε στην πολιτική, αλλά σε ακίνδυνα θέματα, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Το 2007 ίδρυσε τον Συριακό Οργανισμό Ανάπτυξης, μια ΜΚΟ που στην πορεία έγινε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο της κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το 2011, όταν η Αραβική Ανοιξη έφτανε στη Δαμασκό, η Vogue τη φιλοξένησε στις σελίδες της, σε ένα άρθρο με τίτλο «Το Ρόδο της Ερήμου».

Η Ασμα και ο Μπασάρ αλ Ασαντ στο Καράκας της Βενεζουέλας τον Ιούνιο του 2010 (Shutterstock)

Πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου, η Δύση έβλεπε την Ασμα ως μια φωνή που μπορούσε να φέρει τον Μπασάρ στον δρόμο της λογικής. Πίστευαν ότι θα χρησιμοποιούσε την επιρροή της για να μετριάσει την ένταση της αντίδρασης του συζύγου της στις διαδηλώσεις. Εκαναν λάθος, όπως αποδείχθηκε. Οσο το καθεστώς του Μπασάρ δολοφονούσε, εκτόπιζε και φυλάκιζε εκατοντάδες χιλιάδες αθώους πολίτες, εκείνη απλώς αποσύρθηκε από τη δημοσιότητα.

Το 2016, όταν ο Ασαντ είχε και πάλι τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, η πεθερά της πέθανε και η Ασμα ανέκαμψε ως μια νέα Εβίτα Περόν, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις φιλανθρωπίες. Το 2018 έδωσε μάχη με τον καρκίνο του στήθους, γεγονός που έφερε το ζευγάρι και πάλι πολύ κοντά. Αμέσως μετά, ο Ασαντ εμπιστεύθηκε στη σύζυγό του τμήματα της οικονομίας της χώρας.   

Την εποχή που η Ασμα ανάρρωνε η χώρα βρισκόταν σε όλο και πιο δύσκολη κατάσταση. Η οικονομία ήταν σε ελεύθερη πτώση, οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά ήταν ο κανόνας και η κυβέρνηση έπαιρνε τα χρήματα του κόσμου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους εξοπλισμούς και το στράτευμα. Το καθεστώς είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο χρέος προς το Ιράν και τη Ρωσία. Μετά ήρθε η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου, που κατάπιες τις αποταμιεύσεις πολλών Σύρων. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 το τοπικό νόμισμα είχε χάσει το 95% της προπολεμικής αξίας του έναντι του δολαρίου, με συνέπεια ο πληθυσμός να έχει φτωχοποιηθεί.

Στραγγαλίζοντας μια ολόκληρη χώρα

Ο Μπασάρ και η Ασμα πήραν μέτρα που τους επέτρεψαν να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους την οικονομία της χώρας. Χρησιμοποίησαν γι’ αυτόν τον σκοπό στενούς τους φίλους και συνεργάτες, ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με τη συριακή εμπορική ελίτ, πιστή στον πατέρα του Ασαντ, Χαφέζ. «Αυτά ήταν ονόματα που κανείς μας δεν είχε καν ακούσει ποτέ» λέει σύρος επιχειρηματίας, «είναι κυρίως τραμπούκοι, άνθρωποι που δεν προέρχονταν από γνωστές οικογένειες».

Η έλλειψη σύνδεσής τους με τους κατεστημένους κύκλους σήμαινε ότι βασίζονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στους δεσμούς τους με το καθεστώς, λέει ο σύρος οικονομικός εμπειρογνώμονας Τζιχάντ Γιαζίγκι. Το ίδιο ίσχυε και για τις δυνάμεις ασφαλείας, ηγετική μορφή των οποίων είναι ο μικρότερος αδερφός του Μπασάρ, Μαχέρ, ο οποίος διοικεί τη διαβόητη για τη σκληρότητά της τέταρτη μεραρχία του συριακού στρατού.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η σχέση δημιούργησε νέες παράνομες ροές εσόδων για το καθεστώς. Αυτές ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Μαχέρ και το βοήθησαν να διατηρηθεί στη ζωή: όπλα, λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλκοόλ και πωλήσεις της παράνομης αμφεταμίνης Captagon. Αλλά δεν ήταν αρκετό. Ετσι, το 2019, το καθεστώς Ασαντ εφάρμοσε αυτό που σύροι επιχειρηματίες και ειδικοί αποκαλούν τακτικές μαφίας απέναντι στην επιχειρηματική ελίτ.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 δεκάδες επιχειρηματίες κλήθηκαν στο ξενοδοχείο Sheraton, στη Δαμασκό, και τους ζητήθηκε να καταθέσουν δολάρια ΗΠΑ στην κεντρική τράπεζα για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της συριακής λίρας, διαφορετικά δεν θα τους άφηναν να φύγουν. Η συνολική αξία των καταθέσεων ήταν «πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια».

Οι κατασχέσεις έχουν γίνει έκτοτε συνηθισμένη πρακτική. Συνήθως χρησιμοποιείται ένα νομικό πρόσχημα για την αποστολή λογιστών του καθεστώτος σε μια επιχείρηση, ώστε να βρουν παραβιάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βαριά πρόστιμα. Συχνά, οι «παραβιάσεις» αφορούν σε νέους φορολογικούς κανόνες που εφαρμόζονται αναδρομικά. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κρατείται και τα περιουσιακά του στοιχεία δεσμεύονται έως ότου η οικογένειά του καταφέρει να πληρώσει το πρόστιμο.

Ενας εξέχων σύρος επιχειρηματίας περιγράφει πώς τον σταμάτησαν στους δρόμους της Δαμασκού το περασμένο καλοκαίρι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που του ζήτησαν ευγενικά να τους συνοδεύσει σε ένα γραφείο. Στη συνέχεια μπήκε στην απομόνωση για 14 ημέρες και μετά του δόθηκε η επιλογή: να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό με βάση την εκτιμώμενη περιουσία του ή να μείνει στη φυλακή επ’ αόριστον.

Ο σύρος δικτάτορας και η Μητέρα του Εθνους κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο του Νέου Δελχί της Ινδίας, στις 17 Ιουνίου 2008 (EPA/HARISH TYAGI)

Τα χρήματα που συλλέγονται με αυτόν τον τρόπο συνήθως αποστέλλονται σε φιλανθρωπικά ταμεία ή τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχονται άμεσα από το προεδρικό μέγαρο και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την προστασία των Ασαντ και τον προσωπικό τους πλουτισμό. Αυτές οι συστηματικές κατασχέσεις λέγεται ότι είναι εμπνεύσεως του μυστικού οικονομικού συμβουλίου του προεδρικού μεγάρου του οποίου προεδρεύει η Ασμα. Δεν είναι σαφές πόσο εμπλέκεται ο Μπασάρ με το συμβούλιο.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ζευγάρι ενεργεί παράλληλα στην οικονομία, με την τακτική της αλληλοκάλυψης. Αλλοι πιστεύουν ότι όλα είναι έργο της Ασμα, δεδομένου του παρελθόντος της στα οικονομικά. «Εχει μεγάλη επιρροή στον Μπασάρ» λέει ένας σύρος επιχειρηματίας. Το πιο γνωστό θύμα της τακτικής αυτής, μέχρι στιγμής, είναι ο εξάδερφος του Μπασάρ από την πλευρά της μητέρας του, ο Ραμί Μακλούφ.

Ο Μακλούφ κάποτε ήταν γνωστός ως τραπεζίτης του καθεστώτος και θεωρήθηκε ότι ήλεγχε περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της Συρίας πριν από τον πόλεμο. Το 2019, οι Αρχές λεηλάτησαν την οικονομική αυτοκρατορία του και τον ανάγκασαν να παραδώσει τα περιουσιακά του στοιχεία εντός της χώρας. Αυτό περιελάμβανε τη μεγαλύτερη εταιρεία της Συρίας, την Cham Holding, και τη SyriaTel, το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Ασαντ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έναν από τους κύριους οικονομικούς αντιπάλους τους. Η Ασμα ελέγχει τώρα και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Μακλούφ.

Σύροι ειδικοί και επιχειρηματίες λένε ότι η αποπομπή του ήταν μια σαφής οδηγία από την Ασμα. Ο Μακλούφ έκτοτε ζει σε κατ’ οίκον περιορισμό, λένε στους FT έξι πηγές, ενώ οι Ασαντ εξακολουθούν να εποφθαλμιούν τα περιουσιακά του στοιχεία στο εξωτερικό. Κάποτε θεωρήθηκε ανέγγιχτος λόγω των οικογενειακών του διασυνδέσεων, η δημόσια ταπείνωσή του, όμως, έδειξε στους Σύρους ότι κανείς δεν ήταν απρόσβλητος από το μακρύ χέρι του καθεστώτος.

Στενοί συνεργάτες των Ασαντ βρίσκονται παντού, συμπεριλαμβανομένων των εξαδέρφων της Ασμα και τουλάχιστον ενός από τους αδελφούς της, οι οποίοι διαχειρίζονται πολλές επιχειρήσεις που συνδέονται στενά μαζί της. Ο εξάδερφός της Μοχάναντ Νταμπάγκ κατέχει μερίδιο 30% στο σύστημα έξυπνων καρτών της Συρίας, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για επιδοτούμενα τρόφιμα. Τα ονόματα του προεδρικού ζεύγους δεν υπάρχουν σε κανένα έγγραφο.

«Πρέπει να θυμάστε ότι δεν μιλάμε για ένα κανονικό καπιταλιστικό σύστημα, όπου έχετε τριμηνιαίες εκθέσεις και διαφάνεια» λέει ο Εϊάντ Χαμίντ, ερευνητής στο Συριακό Πρόγραμμα Νομικής Ανάπτυξης. «Η αδιαφάνεια του συστήματος είναι σκόπιμη».

Φιλανθρωπία και αθέμιτος πλουτισμός

Οι ΗΠΑ άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους βρίσκονται κοντά στην καρδιά του καθεστώτος. «Οι πρωταγωνιστές τους είναι τόσο εξέχοντες που ήταν εύκολο να τους χτυπήσεις» λέει πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ. Επικεφαλής ανάμεσά τους είναι ο Γιασάρ Ιμπραήμ. Αγνωστος εκτός Δαμασκού πριν του επιβάλουν κυρώσεις οι ΗΠΑ το 2020, το όνομά του είναι πλέον το μόνο που έχει σημασία, σύμφωνα με 12 επιχειρηματίες, αναλυτές και άτομα με γνώση του στενού κύκλου των Ασαντ.

Επισήμως είναι οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, αλλά συμμετέχει και στο κρυφό οικονομικό συμβούλιο του οποίου προεδρεύει η Ασμα. Ανεπίσημα, αναλαμβάνει πολλές από τις εταιρείες που οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να πουλήσουν. Το όνομά του εμφανίζεται σε δεκάδες εταιρικά έγγραφα, άλλα καταχωρημένα στη Συρία και στον Λίβανο και άλλα στα νησιά Κέιμαν.

Εκτείνονται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, των κατασκευών, των ακινήτων, της ιδιωτικής ασφάλισης και των πετρελαϊκών εταιρείες, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Καράμ Σαάρ, ανώτερο συνεργάτη στο New Lines Institute που έχει παρακολουθήσει τις δραστηριότητες του Ιμπραήμ.

Αρκετοί από τους σημερινούς βασικούς συνεργάτες του καθεστώτος είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους στην πολιτική από το γραφείο της Πρώτης Κυρίας, συμπεριλαμβανομένης της Λίνα Καναγιέχ, η οποία στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του γραφείου της Ασμα και τώρα είναι υπουργική σύμβουλος. Είναι ένας από τους συνδέσμους του ιδιωτικού τομέα με το παλάτι, λένε πηγές στους FT. Οταν, το 2020, της επέβαλε κυρώσεις, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι «η Καναγιέχ έκανε μια σειρά επιχειρηματικών και προσωπικών κινήσεων για λογαριασμό της Ασμα».

Ενας άλλος από τους στενούς συνεργάτες της Ασμα είναι ο Κοντρ Αλί Ταχέρ, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεφωνίας και πληροφορικής της Συρίας, EmmaTel, και μέλος του οικονομικού συμβουλίου του παλατιού. Πολλοί πιστεύουν ότι διοικεί την εταιρεία για λογαριασμό της Ασμα. Εμμα ήταν το παρατσούκλι της Ασμα κατά την παιδική της ηλικία στο Λονδίνο.

Η Ασμα αλ Ασαντ στην τελετή έναρξης των αγώνων «Τραυματιών της Πατρίδας», περιστοιχισμένη από συμμετέχοντες αθλητές, στη Λατάκια της Συρίας, στις 20 Αυγούστου 2012 (EPA/SYRIAN PRESIDENCY HANDOUT)

Μια βασική πηγή ισχύος για την Ασμα είναι το Syria Trust. Διευθύνεται από τον στενό της συνεργάτη Φάρες Κάλας, πρώην προσωπικό βοηθό της που τώρα συμμετέχει στο οικονομικό συμβούλιο του παλατιού. Αναλυτές και ειδικοί στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι η εμπειρία της στη διαχείριση της ΜΚΟ πριν από τον πόλεμο της επέτρεψε να δημιουργήσει ένα διεφθαρμένο σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, με το δίκτυό της στον πυρήνα του.

Από την αρχή του πολέμου, «οι ΜΚΟ δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν επαφή μαζί της», σημειώνει ένας επιχειρηματίας. Πηγές από τη Συρία και εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είπαν ότι η σχέση ήταν τόσο κραυγαλέα που η Ασμα φιλοξενούσε συναντήσεις στο γραφείο της στο προεδρικό μέγαρο για να διαπραγματευτεί διεθνείς συμβάσεις με ΜΚΟ.

Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας έμαθαν σταδιακά να δέχονται τις απαιτήσεις του καθεστώτος Ασαντ, φοβούμενες ότι θα έχαναν την πρόσβαση στη χώρα και υπό την πίεση να διατηρήσουν τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το καθεστώς περιορίζει συστηματικά την πρόσβαση σε περιοχές που έχουν ανάγκη, εκτρέπει τη βοήθεια προς τις κοινότητες που προτιμά και επιμένει στην πρόσληψη δικών του αξιωματούχων.

Πέρυσι, μια ΜΚΟ για παιδιά αναγκάστηκε να κλείσει, αφού οι αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της και οδήγησαν αρκετό από το προσωπικό της στη φυλακή. Η Ασμα απαιτεί επίσης από τα όργανα του ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές αποστολές να συνεργαστούν με τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο και το Syria Trust. Αυτοί ήταν οι βασικοί οργανισμοί που διένειμαν τη διεθνή βοήθεια μετά το σεισμό.

Το δίκτυο Syria Trust περιλαμβάνει 14 συνδεδεμένες θυγατρικές και προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πανεπιστημίου, μιας πρωτοβουλίας μικροχρηματοδότησης και του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, το έργο του στον ανθρωπιστικό χώρο έχει επανειλημμένα προκαλέσει αντιδράσεις. Το Syria Trust παρέχει νομική βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διευθύνει κοινοτικά κέντρα που συνδέονται με τον ΟΗΕ για τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο. Οι αναλυτές λένε ότι αφήνει ανθρώπους που τρομοκρατήθηκαν και εκτοπίστηκαν από το καθεστώς στο έλεος μιας οργάνωσης που συνδέεται με το καθεστώς και μπορεί να επιδιώξει αντίποινα.

«Οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι είναι αδιανόητο για τη φιλανθρωπική οργάνωση της Ασμα να παρέχει προστασία και νομική υποστήριξη σε άτομα που έχουν πέσει θύματα του συζύγου της» λέει η Εμμα Μπιλς, του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. Ο ιστότοπος του Syria Trust αναφέρει ότι έχει «απροσδόκητα έσοδα» μέσω της κατασκευαστικής του εταιρείας, Deyari. Η εταιρεία έχει κερδίσει αρκετούς διαγωνισμούς για έργα του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια.

Μια έκθεση ελέγχου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2018, ήταν επικριτική για έναν ανώνυμο εταίρο του ΟΗΕ που ανέθεσε σε μια δική του εταιρεία την αποκατάσταση καταφυγίων, έργο περίπου 400.000 δολαρίων. Ο εταίρος ήταν η Syria Trust και η εταιρεία ήταν η Deyari, σύμφωνα με δύο πηγές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των FT, τα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν ότι οι συνεργασίες τους με το Syria Trust έχουν γίνει «πολύ πιο περιορισμένες» και συχνά είναι απαραίτητες λόγω του «θεσμικού τους ρόλου».

Ο ΟΗΕ πληρώνει εκατομμύρια δολάρια (12,3 εκατ. δολάρια το 2021, σύμφωνα με την ανάλυση των τελευταίων δεδομένων) για το προσωπικό που θα μείνει στο Damascus Four Seasons Hotel. Στα χαρτιά, το ξενοδοχείο ανήκει κατά πλειοψηφία σε έναν επιχειρηματία ονόματι Σάμερ Φοζ, στον οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για τους οικονομικούς δεσμούς του με το καθεστώς. Τέσσερις σύριοι επιχειρηματίες, δύο ειδικοί και ένας συγγενής της Φοζ πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος του ξενοδοχείου ανήκει στην Ασμα.

Ακόμη και όταν οι κυρώσεις εναντίον της οικογένειας και των συνεργατών της πολλαπλασιάζονταν, η Ασμα φαινόταν να μην ανησυχεί. Τον περασμένο Οκτώβριο φωτογραφήθηκε φορώντας ένα φόρεμα Valentino του 2021 αξίας 4.500 δολαρίων – τουλάχιστον 200 φορές ο μέσος μισθός στη Συρία σήμερα. Εχει κρατήσει το βρετανικό της διαβατήριο. Το 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούσε να της αφαιρέσει την υπηκοότητά της λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Στην ίδια επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2020, όπως και στους γονείς της, στα δύο αδέρφια και στον μεγαλύτερο γιο της, για «αθέμιτη συσσώρευση πλουτισμού σε βάρος του συριακού λαού». Οι γονείς της εξακολουθούν να ζουν στο Λονδίνο, ενώ και τα δύο αδέρφια της ζουν τώρα στη Δαμασκό.

Καθώς οι περισσότεροι από τους οικονομικούς αντιπάλους του πλέον διώκονται, κάποιοι λένε ότι το προεδρικό ζεύγος συγκεντρώνει πλέον περιουσιακά στοιχεία… απλώς επειδή μπορεί. «Σίγουρα δεν χρειάζονται όλα τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει μόνο για τον εαυτό τους» αναφέρει ένας σύρος επιχειρηματίας. «Νομίζω ότι συνεχίζουν να πλουτίζουν για να ενισχύσουν το κύρος και την κυριαρχία τους, για να βεβαιωθούν ότι όλοι γνωρίζουν ποιος είναι στην εξουσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...