738
| CreativeProtagon

Η αδελφή του Μασκ και ένα ερωτικό Netflix μόνο για γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 14:55
|CreativeProtagon

Η αδελφή του Μασκ και ένα ερωτικό Netflix μόνο για γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 14:55

«Ξεφυλλίζοντας τα κορυφαία βίντεο στο Passionflix, την υπηρεσία streaming για γυναικεία ερωτικά έργα, με κατακλύζει ένα αίσθημα αμηχανίας εκ μέρους του γυναικείου πληθυσμού, καθώς και πολλές ερωτήσεις», αναφέρει η Λουίζ Πέρι της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.

«Πρώτον, γιατί οι γυναίκες που παρακολουθούν αυτά τα βίντεο έχουν τόση πολλή ερωτική διάθεση για τα Χριστούγεννα; Είναι Ιούνιος και ο ήλιος λάμπει. Δεύτερον, γιατί οι άνδρες είναι τόσο περίεργα αντιαισθητικοί; Ψηλοί, μυώδεις, δυνατοί και ούτω καθεξής – ναι. Αλλά μερικοί από αυτούς μοιάζουν με θυμωμένες κούκλες του Κεν που ζωντανεύουν, εξηγεί.

Στην εποχή του Netflix και του streaming, η σεξουαλικότητα και ο ερωτισμός προβάλλονται χωρίς το «Α» στην πάνω γωνία της οθόνης. Παρότι το προϊόν δεν είναι «για όλη την οικογένεια». Ούτε καν για όλους τους ενηλίκους της οικογένειας…

«Ο ήρωας της σειράς Gabriel (Gabriel’s Inferno, Gabriel’s Rapture, κ.λπ.) είναι ένας ακαδημαϊκός που παραδίδει τις διαλέξεις του ελαφρώς αξύριστος, έχει σπαστά μαλλιά και φορά παπιγιόν. Προσωπικά, ο συνδυασμός αυτός έκανε τα νεύρα μου να τεντώνονται» προσθέτει η Πέρι. Οι συγκεκριμένες ταινίες, πρωτότυπες παραγωγές της πλατφόρμας Passionflix, της οποίας ηγείται η Τόσκα Μασκ, αδελφή του Ελον, έχουν προκαλέσει τέτοια φρενίτιδα που στο Τορόντο, την πόλη στην οποία διαδραματίζονται, προσφέρονται θεματικές περιηγήσεις για τις φανατικές θαυμάστριες. Σε αυτό το εστιατόριο έφαγε ο ήρωας με την τάδε, σε εκείνο το μπαρ ήπιε το ποτό του έπειτα από τη συνάντηση με τη δείνα…

Υπήρχε «κενό» στην αγορά…

Η Μασκ πιστεύει ότι εντόπισε ένα κενό στην αγορά και το Passionflix θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα επικερδές εγχείρημα, ακόμη και αν το προϊόν της δεν θεωρείται υψηλού κύρους. «Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι βλέπουν με κακό μάτι τον ρομαντισμό», δήλωσε πρόσφατα στους New York Times. «Προφανώς υπάρχει κάτι ριζοσπαστικό στο να έχεις τη γυναικεία επιθυμία ως κύριο θέμα – και δεν πιστεύουν ότι το ρομάντζο είναι αρκετά διανοητικό». Τώρα, πόσο διανοητικό μπορεί να είναι όταν πωλείται 6 δολάρια το μήνα και αφορά βίντεο διάρκειας ακόμη και 4 λεπτών, είναι μια λεπτομέρεια μάλλον ουσιώδης…

«Το λάθος που κάνουν οι σνομπ», εξηγεί η Πέρι, «είναι ότι συγκρίνουν αυτές τις τετράλεπτες ρομαντικές ταινίες με τις mainstream ταινίες. Προφανώς και δεν πρόκειται να είναι “διανοητικές” – δεν είναι γι’ αυτό το σκοπό. Το είδος ταινίας με το οποίο θα έπρεπε δικαίως να συγκρίνονται είναι το πορνό, αφού το Passionflix είναι στην πραγματικότητα απλώς το Pornhub για γυναίκες». Με λίγο περισσότερο λούστρο, όμως. Με σωστούς διαλόγους, με μια ιστορία. Αυτό απαιτούν οι συγκεκριμένοι καταναλωτές. Αν και η κατάληξη είναι πανομοιότυπη και στις δύο πλατφόρμες…

Γυναικεία εμπορική μυθοπλασία

Μια φίλη της βρετανίδας δημοσιογράφου, με καριέρα στο χώρο της γυναικείας εμπορικής μυθοπλασίας (ο επίσημος όρος για το “chick-lit”) της εξήγησε το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη βιομηχανία: «Οι εκδότες παρακολουθούν στενά τα θέματα που πουλάνε και στη συνέχεια αναθέτουν ένα μυθιστόρημα σε έναν συγγραφέα που έχει καλό ιστορικό πωλήσεων βιβλίων. Εκείνος εντάσσει τα θέματα στη φόρμουλα του ρομαντικού μυθιστορήματος, προσθέτει λίγη λάμψη, και το βιβλίο παράγεται και διατίθεται στην αγορά».

H Μέι Μασκ και η κόρη της, Τόσκα, στην πρεμιέρα του «Driven» το 2018 στο Charlie Chaplin Theatre στο Λος Αντζελες

Το Passionflix κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα – με τη μόνη διαφορά ότι το προϊόν του είναι στην οθόνη. Τα ερωτικά μυθιστορήματα που απευθύνονται στις γυναίκες δεν είναι κάτι καινούργιο, και δεν είναι απαραίτητα τόσο… ρομαντικά. Υπήρχαν και πριν από τις «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι», αν και σπανίως έφταναν στα όρια του best seller του 2011.

Οι γυναίκες, σύμφωνα με πολλές σχετικές έρευνες ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τη μονογαμία από ό,τι οι άνδρες και επικεντρώνονται πολύ περισσότερο σε σοβαρά και συνεχή σήματα δέσμευσης από τους συντρόφους τους. Αυτό που θέλουν είναι ένας άνδρας που τους αρέσει πραγματικά – συχνά εμμονικά.

Οπως έχει γράψει η εξελικτική βιολόγος Αν Κάμπελ, «από βιολογική άποψη, η επένδυση των ανδρών ολοκληρώνεται με τη σύλληψη και είναι ελεύθεροι να προχωρήσουν σε νέα βοσκοτόπια. Ομως οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, είναι ειδικοί στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα… Είναι τόσο μεγάλη η δέσμευση που απαιτεί κάθε παιδί, ώστε το σώμα και το μυαλό των γυναικών είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα ώστε να επενδύουν μόνο στο πιο ποιοτικό παιδί που μπορούν να παράγουν».

Γι’ αυτό και τα σενάρια των ταινιών του Passionflix, επισημαίνει η δημοσιογράφος της Telegraph, βγάζουν νόημα όταν κατανοούνται με αυτούς τους όρους, καθώς «οι φτηνιάρικες ατάκες και τα παρατεταμένα βλέμματα συνταιριάζονται για να σχηματίσουν ένα προϊόν που χτυπάει όλα τα σωστά συναισθηματικά κουμπιά για το κοινό του». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News