362
Η Honda έδωσε στη δημοσιότητα τα σκίτσα του σκάφους eVTOL |

Honda: Ιπτάμενο ταξί με τεχνολογία από τα τζετ και τη Φόρμουλα 1

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 11:24
Η Honda έδωσε στη δημοσιότητα τα σκίτσα του σκάφους eVTOL
|

Honda: Ιπτάμενο ταξί με τεχνολογία από τα τζετ και τη Φόρμουλα 1

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 11:24

H Honda ανακοίνωσε επισήμως την είσοδο της στον συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα των ιπτάμενων οχημάτων eVTOL, των ηλεκτροκίνητων αεροσκαφών κάθετης προσγείωσης και απογείωσης. Τα οχήματα αυτά θεωρούνται το μέλλον των αερομεταφορών εντός των αστικών περιοχών αλλά η συνεχής βελτίωση της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων τους επιτρέπει την χρήση τους και για πτήσεις σε αποστάσεις μερικών δεκάδων ή και μερικών εκατοντάδων σε ορισμένες περιπτώσεις χιλιομέτρων έξω από μια πόλη.

Αρχικά τέτοιου είδους οχήματα παρουσιάζονταν από νεοφυείς εταιρείες αλλά τα τελευταία χρόνια μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και αεροπορικές εταιρείες δημιουργούν τα δικά τους μοντέλα με τα οποία θέλουν να αποκτήσουν μερίδιο σε αυτό τον νέο τομέα αερομεταφορών.

Η Honda είχε κάνει γνωστό τον περασμένο Απρίλιο ότι κατασκευάζει ένα σκάφος eVTOL αλλά δεν είχε πει οτιδήποτε για αυτό. Η ιαπωνική εταιρεία είχε αναφέρει ότι το σκάφος αυτό αποτελεί μέρος του «οράματος για το μέλλον» που έχει και επίσης είχε ανακοινωθεί ότι μέχρι το 2050 όλων των ειδών τα οχήματα που παράγει θα είναι ηλεκτροκίνητα. Όπως όμως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Robb Report το eVTOL σκάφος της Honda δεν θα είναι 100% ηλεκτρικό αλλά θα διαθέτει υβριδικό σύστημα κίνησης. Η εταιρεία αποφάσισε ότι θέλει το όχημα της να πραγματοποιεί πτήσεις σε αποστάσεις τουλάχιστον 400 χλμ. κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις υπάρχουσες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης σε αεροσκάφη.

«Oλα τα ηλεκτρικά αεροσκάφη eVTOL αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αυτονομίας εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων των μπαταριών τους και για αυτό μπορούν να κινούνται μόνο εντός των αστικών των περιοχών» αναφέρει σε ανακοίνωση της  εταιρεία η οποία ανέπτυξε ένα νέο υβριδικό σύστημα που συνδυάζει την ηλεκτρική ενέργεια και την χρήση μιας τουρμπίνας αερίου.

Το πρωτότυπο eVTOL της Honda αναμένεται να ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις του το 2023 αλλά η εταιρεία εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει δρομολόγια προς το τέλος της δεκαετίας. Αν και η Honda δεν έδωσε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες του σκάφους αναφέρει ότι η τεχνολογία του θα είναι ένα μείγμα από συστήματα και τεχνολογίες των αεροσκαφών τζετ, των αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1, των αυτόνομων αυτοκινήτων, των υβριδικών αυτοκινήτων και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Από τα σχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι το σκάφος θα έχει χωρητικότητα έξι ατόμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News