1078
| Apple/ CreativeProtagon

«Hey Siri» – Η TN της Apple αναβαθμίζει το iPhone στον απόλυτο προσωπικό βοηθό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 14:17
|Apple/ CreativeProtagon

«Hey Siri» – Η TN της Apple αναβαθμίζει το iPhone στον απόλυτο προσωπικό βοηθό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 14:17

Ο διάσημος (ή η διάσημη, όπως προτιμάει κανείς) ψηφιακός βοηθός της Apple, Siri, ετοιμάζεται να αποκτήσει διευρυμένες δυνατότητες με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης που ανέπτυξε η εταιρεία. Οι χρήστες συσκευών Apple θα μπορούν να μιλούν στις συσκευές τους σαν αυτές να είναι προσωπικός βοηθός και να χρησιμοποιούν εργαλεία ΤΝ για να τους βοηθούν να γράφουν και να δημιουργούν εικόνες.

Η εταιρεία αποκάλυψε, γράφουν οι Times, το «Apple Intelligence», μια σουίτα χαρακτηριστικών ΤΝ, ενσωματωμένη στο λειτουργικό σύστημα των τηλεφώνων, των tablet και των φορητών υπολογιστών της.

Οι χρήστες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με μια βελτιωμένη εκδοχή του Siri, και να του ζητήσουν να κάνει ενέργειες όπως η εύρεση μιας φωτογραφίας, η αναπαραγωγή ενός podcast που πρότεινε ένας φίλος ή να ρωτήσουν πότε προσγειώνεται μια πτήση.

Η παρουσίαση έγινε από τον Τιμ Κουκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, και η αιχμή της προώθησης του νέου προϊόντος είναι το γεγονός ότι ενώ η ΤΝ της εταιρείας θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες και τα δεδομένα των χρηστών προκειμένου να εκτελέσει αυτές τις εργασίες, ταυτόχρονα θα προστατεύει τα δεδομένα αυτά.

Ο Κουκ είπε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της εταιρείας ότι η ΤΝ «πρέπει να μας κατανοεί και να βασίζεται στο προσωπικό μας πλαίσιο, όπως το καθημερινό μας πρόγραμμα, οι σχέσεις μας, οι επικοινωνίες μας και πολλά άλλα. Και φυσικά, πρέπει να χτιστεί με ιδιωτικότητα από την αρχή. Ολα αυτά μαζί ξεπερνούν την ΤΝ. Είναι προσωπική νοημοσύνη. Και είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για την Apple».

Τα στελέχη της Apple ανακοίνωσαν τη δημιουργία εργαλείων ΤΝ που θα βοηθούν στη σύνταξη γραπτών μηνυμάτων και email, τη σύνοψη εγγράφων, τη μεταγραφή τηλεφωνικών κλήσεων και ήχου, την επεξεργασία φωτογραφιών, την οργάνωση εισερχομένων και ειδοποιήσεων και τη δημιουργία προσαρμοσμένων emojis που ονομάζονται Genmojis. Πολλές από αυτές τις λειτουργίες έχουν επίσης ανακοινωθεί από τους ανταγωνιστές της εταιρείας, την Google, τη Microsoft και τη Samsung, για τις συσκευές τους.

Η Apple προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από αυτές τις εξελίξεις του ανταγωνισμού, λέγοντας ότι η Apple Intelligence είναι «ΤΝ για εμάς τους υπόλοιπους».

Η εταιρεία ενσωματώνει επίσης το ChatGPT στις συσκευές της για να επιτρέψει στους χρήστες να ρωτήσουν οτιδήποτε θέλουν το δημοφιλές chatbot, χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων του και να το χρησιμοποιούν για να γράφουν και να ερμηνεύουν εικόνες.

Το νέο Siri έχει σχεδιαστεί για να είναι η διεπαφή του χρήστη με την ΤΝ. Ο χρήστης μπορεί να ζητήσει από τον φωνητικό βοηθό να ανασύρει μια φωτογραφία και να εφαρμόσει σε αυτήν λειτουργίες βελτίωσης από το Apple Photos.

Η Apple προσπάθησε να αντιμετωπίσει το δύσκολο ζήτημα του απορρήτου σε σχέση με τα εργαλεία ΤΝ. Παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν φορές που οι διεργασίες ΤΝ θα έπρεπε να γίνουν σε απομακρυσμένους διακομιστές στο cloud, αλλά αποκάλυψε μια νέα μέθοδο προστασίας. Το Private Cloud Compute έχει σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίζει ότι αυτά τα τρίτα μέρη είναι πιστοποιημένα από την εταιρεία για ασφάλεια. Τα ερωτήματα στο ChatGPT δεν θα αποθηκεύονται επίσης από το OpenAI.

Ωστόσο, οι προστασίες απορρήτου της εταιρείας δεν ήταν αρκετές για τον Ιλον Μασκ, ο οποίος απείλησε να απαγορεύσει στο προσωπικό του να χρησιμοποιεί συσκευές Apple και να εμποδίσει τους επισκέπτες στα γραφεία του να τις φέρουν μαζί τους.

«Εάν η Apple ενσωματώσει το OpenAI σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, τότε οι συσκευές Apple θα απαγορευτούν στις εταιρείες μου. Αυτή είναι μια απαράδεκτη παραβίαση ασφάλειας. Και οι επισκέπτες θα πρέπει να αφήσουν τις συσκευές Apple τους στην πόρτα, όπου θα αποθηκευτούν σε ένα κλουβί Faraday, το οποίο εμποδίζει τα ηλεκτρικά πεδία», είπε.

Ο Μασκ, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της OpenAI, χώρισε από την εταιρεία και τώρα την μηνύει, ισχυριζόμενος ότι έχει παρεκτραπεί από την ιδρυτική της αποστολή να αναπτύξει την Τεχνητή Νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας.

Και πρόσθεσε: «Είναι εντελώς παράλογο το γεγονός ότι η Apple δεν είναι αρκετά έξυπνη για να φτιάξει τη δικό της ΤΝ, αλλά είναι κατά κάποιο τρόπο ικανή να διασφαλίσει ότι η OpenAI θα προστατεύσει την ασφάλεια και το απόρρητό σας. Η Apple δεν έχει ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει μόλις παραδώσει τα δεδομένα σας στην OpenAI. Σε πουλάνε αβίαστα».

Οι νέες λειτουργίες της Apple θα είναι διαθέσιμες φέτος, αλλά μόνο στα iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max και iPad και Mac με το επεξεργαστή M1 ή νεότερο.

Ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής αναλυτής τεχνολογίας στο CCS Insight, είπε στους Times: «Η Apple χρειαζόταν να παραδώσει ένα πακέτο Τεχνητής Νοημοσύνης και η Apple Intelligence στοχεύει πρωταρχικά να καθησυχάσει τους νευρικούς επενδυτές και να τους διαβεβαιώσει ότι η Apple συμβαδίζει με τους ανταγωνιστές της. Η συνεργασία με το ChatGPT είναι μια σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τις προσφορές Τεχνητής Νοημοσύνης της Apple και νέα χαρακτηριστικά όπως ένα σημαντικά βελτιωμένο Siri θα είναι ευπρόσδεκτα στους χρήστες».

Σύμφωνα με την IDC, έναν πάροχο πληροφοριών παγκόσμιας αγοράς, οι συσκευές με δυνατότητα ΤΝ θα είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα στον τομέα των smartphone και των υπολογιστών. Η εταιρεία προβλέπει ότι τα smartphone με τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσουν τα 170 εκατομμύρια μονάδες φέτος και οι υπολογιστές Τεχνητής Νοημοσύνης θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% όλων των πωλήσεων μέχρι το 2027.

Ο Φρανσίσκο Τζερόνιμο, αντιπρόεδρος συσκευών στην IDC, προέβλεψε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα σημαίνει λιγότερες εφαρμογές στα κινητά μας μακροπρόθεσμα. «Σήμερα, το smartphone δεν είναι πια “έξυπνο”. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα χρειάζονται όλο και λιγότερες εφαρμογές και  ένα τηλέφωνο θα μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα με βάση τα συμφραζόμενα για να βοηθήσει τον χρήστη. Ο πλήρης έλεγχος της Apple επάνω στο οικοσύστημα, το υλικό και το λογισμικό της τής δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της και προσφέρει στους καταναλωτές τις πιο ισχυρές εμπειρίες μεταξύ όλων των κατασκευαστών συσκευών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η εμπειρία θα καθοριστεί από το πόσο καλά το τηλέφωνο “γνωρίζει” τον χρήστη, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα προσωπικά στοιχεία και τα δεδομένα του παραμένουν ιδιωτικά».

Αλλες υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Apple, περιλαμβάνουν τα εξής:

* Πατήστε για μετρητά: Η δυνατότητα να πληρώσεις κάποιον κρατώντας το τηλέφωνό σου δίπλα στο δικό του

* Κείμενο εκτός δικτύου: Αποστολή μηνυμάτων μέσω δορυφόρου όταν δεν υπάρχει σήμα για κινητό

* iMessage: Νέα εφέ για τη μορφοποίηση κειμένων

* Κατοπτρισμός iPhone: Η δυνατότητα πρόσβασης στο τηλέφωνό από το iMac, ασύρματα

* AirPods: Με μια κινηση του κεφαλιου, ο χρήστης θα μπορεί να απορρίψει ή να αποδεχτεί μια κλήση χωρίς να μιλήσει

* Κωδικοί πρόσβασης: Νέα εφαρμογή για τη διαχείριση των κωδικών πρόσβασης, ώστε ο χρήστης να μην τους ξεχνάει ή να χρειάζεται να τους επαναλαμβάνει

* Αρχική οθόνη: Προσαρμογή των εφαρμογών με αποχρώσεις

* Απόρρητο: Κλείδωμα ή απόκρυψη μιας εφαρμογής, ώστε οι άλλοι να μην έχουν πρόσβαση σε αυτήν

Υγεία: Νέα εφαρμογή Vitals που θα παρέχει στο χρήστη μετρήσεις με μια ματιά

iPad: Νέα εφαρμογή αριθμομηχανής και μαθηματικών, καθώς και κοινή χρήση της οθόνης με κάποιον άλλο χρήστη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...