Οι ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, εκτός από προσωπικό και κοινωνικό, έχουν και ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος, όπως συζητήθηκε στη διαδικτυακή επιστημονική ενημέρωση και συζήτηση για τη νόσο της κατάθλιψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Janssen Ελλάδος.
Οι ψυχικές παθήσεις αναμένεται να έχουν την 1η θέση σε σταθμισμένα ως προς την αναπηρία έτη ζωής (DALYs) έως το 2031. Οι ψυχικές παθήσεις και η κατάθλιψη έχουν σημαντική επίπτωση στην ικανότητα των ασθενών να εργαστούν, οδηγώντας σε χαμηλή παραγωγικότητα και απουσία από την εργασία.
Το 88% των ασθενών με σοβαρές ψυχικές παθήσεις δηλώνει χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία. Την ίδια στιγμή ένα στα 10 άτομα στην Ευρώπη έχει απουσιάσει από την εργασία του λόγω της κατάθλιψης, με απουσία κατά μέσον όρο 36 ημέρες απουσίας ανά επεισόδιο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων με κατάθλιψη παγκοσμίως υπολογίστηκε σε 322 εκατομμύρια.
Στην Ευρώπη, το 2015 εκτιμάται ότι 40,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκδήλωσαν κατάθλιψη. Οι μισοί από τους ασθενείς με κατάθλιψη στην Ευρώπη παραμένουν χωρίς θεραπεία.
Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς πλήττει ένα στα 20 άτομα (αναλογία μεγαλύτερη από αυτήν στην ΕΕ των 28).
Παράλληλα, η κατάθλιψη επιδρά στην καθημερινή και κοινωνική λειτουργικότητα των ασθενών και μειώνει την ποιότητα ζωής τους.
Δαπάνη
Μικρό είναι το μέρος του προϋπολογισμού για την υγεία δαπανάται για τις ψυχικές παθήσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα όσα ανακοινώθηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση.
Η δαπάνη για τις ψυχικές παθήσεις εκτιμάται στα €14,6 τρις. παγκοσμίως έως το 2030. Αναμένεται διπλασιαστεί έως το 2030 από το 20105, ενώ το κόστος των ψυχικών παθήσεων έφτασε στο 3,0% του ΑΕΠ στην Ελλάδα για το 2015. Στην Ευρώπη έφτασε στο 4,1% τον ίδιο χρόνο.
Η κατάθλιψη ήταν η 3η μεταξύ άλλων ψυχικών παθήσεων κατά σειρά σε οικονομική επιβάρυνση το 2016.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News