484
Tο μέγεθος ενός σκύλου είναι ο κυριότερος από τους παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου | Shutterstock

Οι σκύλοι που είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2023, 18:49
Tο μέγεθος ενός σκύλου είναι ο κυριότερος από τους παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
|Shutterstock

Οι σκύλοι που είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2023, 18:49

Τα Μαστίφ, οι Αγιοι Βερνάρδοι και οι Μεγάλοι Δανοί είναι ράτσες σκύλων πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν καρκίνο σε νεαρή ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου ενηλίκων σκύλων, οι οποίοι μπορούν να προσβληθούν από την αρρώστια απλώς μυρίζοντας ή γλείφοντας ο ένας τον άλλον στα γεννητικά όργανα. Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα σκύλων, με τους αρσενικούς να έχουν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μεταδοτικό καρκίνο στη μύτη ή στο στόμα σε σχέση με τις σκύλες, σύμφωνα τη με βρετανική μελέτη.

Παρότι, όμως, γνωρίζουμε περισσότερα για τους σκύλους από όσα για τα περισσότερα άλλα ζώα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ποιες ράτσες ήταν πιο ευάλωτες στον καρκίνο από άλλες, γράφει ο Τζο Πινκστόουν στην Telegraph.

Οι επιστήμονες της PetDx, μιας εταιρείας που εδρεύει στη Λα Τζόλα της Καλιφόρνιας και ειδικεύεται στα τεστ ασθενειών σε ζώα, εξέτασαν τα αρχεία υγείας περίπου 3.500 σκύλων με καρκίνο.

O Αγιος Βερνάρδος συγκαταλέγεται στις ράτσες σκύλων που είναι πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν καρκίνο σε νεαρή ηλικία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος όρος ηλικίας ενός σκύλου που είχε καρκίνο ήταν τα 8,8 χρόνια, αλλά τα στοιχεία διέφεραν ανά ράτσα. Τα Μαστίφ, για παράδειγμα, είχαν μέσο όρο ηλικίας κατά τη διάγνωση τα πέντε έτη, ενώ η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση για τους Αγίους Βερνάρδους και τους Μεγάλους Δανούς ήταν τα έξι χρόνια.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, γράφει ο επιστημονικός ανταποκριτής της Telegraph, ο μέσος όρος ηλικίας για ένα Μπισόν Φριζέ (τα μικρόσωμα σαν λευκό βαμβάκι) ήταν 11,5 ετών, ο μεγαλύτερος από οποιαδήποτε ράτσα. Το Αμέρικαν Σταφορντσάιρ  Τεριέ και το Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ ήταν το τρίτο και το δεύτερο γηραιότερο, με μέση ηλικία 10,5 και 10,8 χρόνια, αντίστοιχα.

Το μέγεθος μετράει

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το μέγεθος ενός σκύλου είναι ο κυριότερος από τους παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Για παράδειγμα, η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση καρκίνου για σκύλους που ζύγιζαν 75 κιλά ή περισσότερο ήταν τα πέντε έτη, σε σύγκριση με τα 11 έτη για σκύλους βάρους 2,5 – 5 κιλών.

Τα αρσενικά σκυλιά έτειναν να νοσούν από καρκίνο νωρίτερα από τα θηλυκά, ενώ τα στειρωμένα διαγνώστηκαν αργότερα από τα αχειρούργητα σκυλιά.

«Τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με ευρήματα από προηγούμενες μελέτες, που έδειξαν μια μακρά διάρκεια της προκλινικής φάσης ανάπτυξης καρκίνου σε σκύλους, υποδηλώνουν ότι ίσως είναι λογικό ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου να ξεκινά δύο χρόνια πριν από τη μέση ηλικία διάγνωσης καρκίνου σε σκύλους παρόμοιας ράτσας ή βάρους», επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Αυτή η λογική θα υποστήριζε μια γενική σύσταση για έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου για όλους τους σκύλους στην ηλικία των επτά ετών και ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών για τις ράτσες με χαμηλότερη μέση ηλικία κατά τη διάγνωση καρκίνου, προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπείας», τονίζουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...