Ξυπνάς μια ωραία ημέρα και βλέπεις το δέρμα σου γεμάτο κοκκινίλες και εξανθήματα. Ανησυχείς λίγο, καμιά αλλεργία σκέφτεσαι και το αφήνεις να περάσει. Και περνάνε οι μέρες, οι κοκκινίλες εξαπλώνονται, σε πιάνει φαγούρα, η ανησυχία μετατρέπεται σε φόβο και εκείνος σε οδηγεί στον δερματολόγο ο οποίος αποφαίνεται: «καλώς ήρθατε στον κόσμο της ψωρίασης».
Η ψωρίαση είναι ένας ύπουλος κόσμος. Η επιστημονική εξήγηση λέει ότι πρόκειται για μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδη δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η-4η δεκαετία της ζωής. Περίπου 10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην επίσημα ιστοσελίδα του ΚΑΛΥΨΩ, του μοναδικού ενεργού μη κυβερνητικού οργανισμού στην Ελλάδα για την ψωρίαση εδώ.
Και εκεί που νομίζεις ότι είσαι μόνος ανακαλύπτεις ότι ο παγκόσμιος χάρτης ασθενών με ψωρίαση από το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης των ΗΠΑ αναφέρει ότι 125 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από ψωρίαση. Στην Ελλάδα είναι περίπου 250.000 χιλιάδες και το τελευταίο διάστημα, λόγω των οικονομικών δυσκολιών και του άγχους που επιφέρουν, τα κρούσματα σύμφωνα με μελέτες έχουν αυξηθεί κατά 33%.
Αρχίζεις να ελπίζεις μέχρι που ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχει θεραπεία μιας και δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία της ασθένειας. Πανικοβάλλεσαι όταν ενημερώνεσαι ότι μια από της σημαντικότερες αιτίες επιδείνωσης της ασθένειας είναι το άγχος και το στρες.
Και εκεί αρχίζει ο φαύλος κύκλος. Όσο τα σημάδια εξαπλώνονται τόσο εσύ αγχώνεσαι, όσο εσύ αγχώνεσαι τόσο εκείνα εξαπλώνονται. Αν, δε, είναι και σε εμφανή σημεία του σώματος και σε μεγάλη έξαρση και βλέπεις γύρω σου ανθρώπους να σε κοιτάζουν ή να αποτραβιούνται νομίζοντας ότι έχεις κάποια μολυσματική και μεταδιδόμενη ασθένεια, τότε φλερτάρεις ανοιχτά με την κατάθλιψη.
Ζώντας 25 χρόνια με την ψωρίαση under my skin, κυριολεκτικά, το μόνο πράγμα που θα μπορούσα να μοιραστώ με τους «νέους» πάσχοντες είναι να το επικοινωνούν. Παντού. Να μην ν τρέπονται. Η άγνοια είναι εκείνη που υποδαυλίζει την επιφυλακτικότητα. Και κείνη με την σειρά της τον φόβο που οδηγεί στην αποξένωση. Χαμογελάστε και πείτε «έχω ψωρίαση και δεν κολλάει» στον διπλανό σας που σας κοιτάει περίεργα στο λεωφορείο. Την πρώτη φορά θα κερδίσετε ένα αμήχανο χαμόγελο, τη δεύτερη ένα συγκαταβατικό βλέμμα, την τρίτη ίσως ένα βλέμμα γνώσης. Και η γνώση νικά τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι νέοι φίλοι, οι παλιοί αλλά και εκείνοι που δεν πάσχουν αλλά θέλουν να ενημερωθούν μπορούν να περάσουν μια μέρα μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και να δουν τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Αποκαλύψτε το δέρμα σας». Γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού χώρου, στηρίζοντας τους ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση, φωτογραφήθηκαν από τον φακό της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News