816
H εικονογράφηση της καμπάνιας για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση |

Πνευμονική υπέρταση: η νόσος που κόβει σταδιακά την ανάσα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 13:45
H εικονογράφηση της καμπάνιας για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση
|

Πνευμονική υπέρταση: η νόσος που κόβει σταδιακά την ανάσα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 13:45

Τι μπορεί να σημαίνει όταν κάποιος, ξαφνικά και δίχως χωρίς καμία προφανή αιτία, κουράζεται με το παραμικρό; Τόσο πολύ, που να βγαίνει μία βόλτα για περπάτημα και στα τρία λεπτά να αισθάνεται ότι λαχανιάζει.

Να πηγαίνει για τα ψώνια της εβδομάδας στο σούπερ μάρκετ και πριν προλάβει να βάλει τα πρώτα πράγματα στο καλάθι, να τον πιάνει δύσπνοια;

Και ύστερα από λίγες μέρες, να προσπαθεί να κάνει μία μικρή διαδρομή με περισσότερη ένταση, όπως π.χ. να διασχίσει γρήγορα τον δρόμο για να προλάβει το πράσινο φανάρι, και να αισθάνεται εξουθένωση;

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας, που χωρίς κάποιο προφανή λόγο, έχουν ξαφνικά αυτά τα συμπτώματα. Αισθάνονται ότι τους τελειώνει γρήγορα το οξυγόνο και αν δεν προσπαθήσουν να πάρουν ανάσα, νομίζουν ότι πνίγονται.

Υπάρχει μία σπάνια πάθηση που ονομάζεται πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) ή απλώς πνευμονική υπέρταση και ο ασθενής κουράζεται με το παραμικρό. Είναι τόσο σπάνια, που στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν μόλις 500 άτομα.

Αν και λέγεται πνευμονική, εκτός από το προφανές όργανο, δηλαδή τους πνεύμονες, επηρεάζει και την καρδιά. Και το πρώτο της σύμπτωμα είναι ακριβώς αυτή η απότομα υπερβολική κόπωση.

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν η πίεση του αίματος στην πνευμονική αρτηρία αυξάνεται πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.

Οσο αυξάνεται η πίεση της συγκεκριμένης αρτηρίας, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που την περιβάλλουν διογκώνονται και γίνονται παχύτερα.

Η αύξηση πιέσεων και αντιστάσεων στις πνευμονικές αρτηρίες οδηγεί με τη σειρά της σε υπερφόρτωση πίεσης της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, η οποία με τη σειρά της προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Αρα, είναι μια πάθηση που ξεκινάει από τους πνεύμονες και επειδή η καρδιά είναι δίπλα, την επηρεάζει άμεσα και την προσβάλλει. Την αρρωσταίνει.

Εγκαιρη διάγνωση

Ακριβώς επειδή είναι τόσο σπάνια, οι γιατροί που δεν είναι εξειδικευμένοι υπάρχει περίπτωση να την αγνοήσουν και να μην κάνουν τη σωστή διάγνωση στα πρώτα στάδια της νόσου.

Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι η οποιαδήποτε αντιμετώπιση της ΠΑΥ θα πρέπει να ξεκινήσει το νωρίτερο δυνατό, ώστε να έχει και καλύτερα αποτελέσματα.

Γι’ αυτό πνευμονολόγοι και καρδιολόγοι είναι οι καλύτεροι γιατροί να απευθυνθούμε σε περίπτωση που απότομα εμφανιστούν τέτοιου είδους συμπτώματα.

Λόγω της πολυπλοκότητάς της, η ΠΑΥ συνήθως διαγιγνώσκεται σε ειδικά κέντρα και η διαδικασία περιλαμβάνει σειρά εξετάσεων για αποκλεισμό άλλων πιθανών καταστάσεων και για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Η αντιμετώπιση της ΠΑΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Αν και δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία, υπάρχουν αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να την αντιμετωπίσουν.

Η πνευμονική υπέρταση εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με αναιμίες, συστηματική σκλήρυνση, λοίμωξη από HIV-AIDS κ.ά.

Τα συμπτώματα

Η νόσος έχει σχεδόν συγκεκριμένο τρόπο εξέλιξης, Το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται συνήθως είναι υπερβολική κούραση όταν κάποιος προσπαθήσει να τρέξει, να ανέβει μια σκάλα ή, για παράδειγμα, να μεταφέρει την τσάντα με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ μέχρι το σπίτι.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα συμπτώματα που ακολουθούν όπως:

  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος
  • Βήχας με αίμα
  • Ζαλάδα
  • Πρήξιμο στους αστραγάλους
  • Βραχνάδα στη φωνή

Δεδομένου ότι η έγκαιρη διάγνωση και η συνακόλουθη χορήγηση θεραπείας έχει πολύ σημαντική επίπτωση στην πρόγνωση και την εξέλιξη της νόσου, άρα και στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση ακόμη και των ιατρών και η ύπαρξη υψηλού δείκτη κλινικής υποψίας για πνευμονική υπέρταση.

Καμπάνια ενημέρωσης

Προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα άτομα που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα, αλλά και ασθενείς που μόλις έχουν διαγνωστεί, η Janssen Ελλάδος, αφοσιωμένη στην ενημέρωση για τη νόσο της ΠΑΥ, δημιούργησε μία καμπάνια ενημερωτικής εκστρατείας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση.

Με κεντρικό εικαστικό μια ανθρώπινη φιγούρα (κεντρική φωτογραφία), που σταδιακά αναδύεται από τη θάλασσα επειδή η ανάσα τελειώνει και σε παραλληλισμό με αυτή την ανεξήγητη διακοπή αναπνοής, η εκστρατεία έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό για τη σημασία της αναγνώρισης των κοινών συμπτωμάτων και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης, προτού η νόσος εξελιχθεί, δίνοντας έμφαση και προτροπή στο κοινό να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης, Αναστασία Ανθη, δήλωσε ότι «ενέργειες όπως αυτή η ενημερωτική εκστρατεία ενισχύουν την προσπάθειά μας για άμεση κατανόηση των συμπτωμάτων της νόσου από τους ασθενείς και την έγκαιρη διάγνωσή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση και τελικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ιωάννα Αλυσανδράτου τόνισε πώς «η ενημερωτική αυτή εκστρατεία για την ΠΑΥ είναι ιδιαίτερης σημασίας για μας καθώς φέρνει τη σπάνια αυτή νόσο στο επίκεντρο του διαλόγου, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, λόγω πανδημίας».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ΠΑΥ μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα PH HUMAN ebook.

Πηγές
U.S. Department of Health & Human Services. National Heart Lung and Blood Institute. What is Pulmonary Hypertension
McLauglin VV, Archer SL, Badesch DB, et al, AHA 2009
Expert Consensus Document on Pulmonary Hypertension: A Report of the American College of Cardiology Foundation Task Force on Expert Consensus Documents and the American Heart
Association. Circulation 2009
Badesch DB, Abman SH, Simonneau G, et al. Medical therapy for pulmonary arterial hypertension. Chest 2007
Mayo Clinic

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...