522
|

Όταν πανηγυρίζει ο Άδωνις

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 30 Μαρτίου 2014, 00:09

Όταν πανηγυρίζει ο Άδωνις

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 30 Μαρτίου 2014, 00:09

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα κατά την οποία είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση με την οποία το ευρωκοινοβούλιο ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο η τρόικα συμπεριφέρεται έναντι της ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής δεν μπορεί παρά να επισημάνει ότι αυξάνονται ολοένα οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η επιβαλλόμενη από την τρόικα πολιτική στη χώρα μας παράγει απροσδόκητα μεγάλη ύφεση και ανεργία, σε ένα σπειροειδές συνεχές.

Παρ' όλα αυτά, όμως, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίσθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου ότι όλοι στον πλανήτη βλέπουν τις θετικές αλλαγές και τις επιτυχίες, τις οποίες έχει σημειώσει η χώρα μας, με εξαίρεση τους… Έλληνες δημοσιογράφους!

Ο υπουργός Υγείας εμφανίσθηκε για άλλη μία φορά, λοιπόν, ως φανατικός υποστηρικτής της μνημονιακής πολιτικής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο με τίτλο "Shaping the Future of Healthcare in Greece", το οποίο διοργάνωσαν την Πέμπτη 27 Μαρτίου οι Financial Times σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας:

«Έχω ψηφίσει τα μνημόνια – τα ψηφίζω με πολύ μεγάλη περηφάνια. Θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό. Θεωρώ ότι οι πραγματικοί ήρωες της περιόδου είναι αυτοί που κρατούν την Ελλάδα όρθια και την κρατήσαμε, λέγοντας "ναι" και όχι λέγοντας διάφορες τρίχες που ακούμε στην Ελλάδα δεξιά και αριστερά περί του ηρωικού "όχι" και του εκβιασμού της Ευρώπης και διάφορα τέτοια. Κανείς δεν θα εκβιάσει κανέναν στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι και συνεννοούμαστε βάσει κοινών κανόνων που όλοι αποδεχόμαστε ότι είναι σωστοί»…

Κι όμως, σε αντίθεση από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κώστας Φρουζής υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο ίδιο συνέδριο ότι «είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα έχουμε τις απαραίτητες παροχές προς τους ασθενείς ή όχι. Να αποφασίσουμε εάν τα παιδιά μας θα έχουν το προσδόκιμο ζωής της δυτικής ή της ανατολικής Ευρώπης με διαφορά 10 χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας MSD, Haseeb Ahmad, σημείωσε -μεταξύ άλλων- στη δική του ομιλία:

«Τα σημερινά συστήματα Υγείας στηρίζονται σε αναχρονιστικούς τύπους οργάνωσης, καθώς βασίζονται σε μεταπολεμικά δημογραφικά δεδομένα, όπου, το 1950, για την Ευρώπη η αναλογία ήταν 1 συνταξιούχος ανά 6 εργαζόμενους, στις ΗΠΑ η αντίστοιχη αναλογία ήταν 1 προς 8, ενώ σήμερα είναι 1 προς 3 στην Ευρώπη και 1 προς 4 στις ΗΠΑ. Τα συστήματα Υγείας κλήθηκαν τότε να καλύψουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες, με τις μεταδοτικές ασθένειες να είναι η κύρια αιτία θανάτου, ενώ σήμερα η κύρια αιτία θανάτου είναι οι χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχθηκε το ακροατήριο την εξαιρετική ομιλία του κορυφαίου διεθνώς ερευνητή Ποσοτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης της Βρετανίας, Aaron Reeves.

Ο Aaron Reeves τόνισε, ανάμεσα στα υπόλοιπα, ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε μεγάλες ανισότητες στη χώρα μας, αναφερόμενος στην έκρηξη των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων της λοίμωξης HIV/AIDS κατά τα έτη 2011 – 2012, αποτέλεσμα της ελλιπούς χρηματοδότησης, η οποία είχε ως συνέπεια, σύμφωνα πάντα με τον κορυφαίο ερευνητή, να σταματήσει η δωρεάν χορήγηση συρίγγων και να δυσκολέψει η πρόσβαση των ασθενών χρηστών ενεσίμων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στις απαραίτητες θεραπείες.

Φανταστείτε να μην πανηγύριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις… επιτυχίες στη χώρα μας! Σε ποιο απύθμενο βάθος θα είχαμε φθάσει;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News