467
|

Ντροπή για τη χώρα η υγειονομική διάταξη 39α

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 29 Νοεμβρίου 2014, 17:45

Ντροπή για τη χώρα η υγειονομική διάταξη 39α

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 29 Νοεμβρίου 2014, 17:45

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η σημερινή, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, και είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε μία πολιτική απόφαση, η οποία εκκρεμεί από την εποχή του Άδωνι Γεωργιάδη στη θέση του υπουργού Υγείας, μία πολιτική απόφαση την οποία έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση ακόμη και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS, η UNAIDS, σε μία πολύ σπάνια στα χρονικά επικριτική παρέμβασή της κατά της κυβέρνησης.

Ο λόγος, όπως πιθανώς καταλάβατε, είναι για την περιβόητη, ρατσιστικού χαρακτήρα και αντιδεοντολογικού περιεχομένου υγειονομική διάταξη 39α, την οποία είχε εκδώσει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και με βάση την οποία είδαμε -στην πλειονότητα των ΜΜΕ- να διαπομπεύονται εξαθλιωμένες οροθετικές εκδιδόμενες γυναίκες, οι οποίες, μάλιστα, δικαιώθηκαν εκ των υστέρων από τα δικαστήρια.

Υγειονομικός συντάκτης στο επάγγελμα, δεν θα μπορούσα να μην υποβάλλω ερώτημα προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για την εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης 39α:

– Πώς νιώθει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου όταν βλέπει φωτογραφίες ασθενών πρωτοσέλιδες στο σύνολο του Τύπου, παρά το αυστηρό ιατρικό απόρρητο το οποίο προστατεύει για πολύ σοβαρούς και συγκεκριμένους λόγους τα προσωπικά τους στοιχεία;

Ο τότε υπουργός Υγείας δεν είχε εύκολη απάντηση, κόμπιασε, σκέφθηκε για δευτερόλεπτα, αλλά εμφανώς, και αποκρίθηκε ως εξής:

– Πρέπει να επαναλάβω ότι η απόφαση για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών ελήφθη από τον εισαγγελέα. Εκείνος έδωσε τη σχετική εντολή στην αστυνομία. Πράγματι, όμως, ο εισαγγελέας είχε ένα δύσκολο έργο: Έπρεπε να σταθμίσει δύο προστατευόμενα δικαιώματα. Το δικαίωμα στο απόρρητο των προσωπικών στοιχείων για τις οροθετικές εκδιδόμενες γυναίκες και το δικαίωμα της ασφάλειας για τους πολίτες στον τομέα της δημοσίας υγείας. Είναι μία δύσκολη στάθμιση.

Μπορεί ο καθηγητής Ανδρέας Λοβέρδος να έμεινε στα ακαδημαϊκά στην ως άνω απάντησή του, αλλά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεν αναθεώρησε ποτέ ούτε κατήργησε την υγειονομική διάταξη 39α.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπήρξε ο υπουργός Υγείας ο οποίος διαβεβαίωσε την UNAIDS, και μάλιστα κατ' επανάληψη, ότι θα καταργήσει την υγειονομική διάταξη 39α πριν από τη λήξη της θητείας του στο υπουργείο Υγείας και, πάντως, σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών από την ανάληψη της θέσης του υπουργού Υγείας από τον ίδιον… Λόγια, λόγια, λόγια!

Ήρθε η ώρα του Μάκη Βορίδη να συμμορφώσει το νομικό καθεστώς προστασίας των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών και των ασθενών με AIDS προς τις αυστηρές υποδείξεις των αρμοδίων και υψηλού κύρους διεθνών οργανισμών.

Ήρθε η ώρα του Μάκη Βορίδη να άρει τις διατάξεις της υγειονομικής διάταξης 39α, προκειμένου να σταματήσει η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των οροθετικών και των ασθενών με AIDS στη χώρα μας.

Ήρθε η ώρα του νομικού και πολιτικού Μάκη Βορίδη. Εκείνο το οποίο με προβληματίζει και με ανησυχεί σχετικά είναι ότι μία τέτοια πολιτική απόφαση προϋποθέτει επίσης κοινωνική ευαισθησία και συνείδηση του ρόλου των ατομικών δικαιωμάτων στα πλαίσια ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου…

Μην περάσει στον βρόντο και η 1η Δεκέμβρη!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News