488
Ζευγάρι σε ρομαντικό δείπνο με λουλούδια, κόκκινο κρασί και... μάσκες προστασίας | Shutterstock

Γιατί όταν τρώμε -στα εστιατόρια- δεν πρέπει να μιλάμε!

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 15:18
Ζευγάρι σε ρομαντικό δείπνο με λουλούδια, κόκκινο κρασί και... μάσκες προστασίας
|Shutterstock

Γιατί όταν τρώμε -στα εστιατόρια- δεν πρέπει να μιλάμε!

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 15:18

Δεν είναι τρικ για να δημιουργηθεί ρομαντική ατμόσφαιρα. Ούτε και πρόκειται για τη συμβουλή της μαμάς προς το ανήλικο παιδί της. Το «Δεν μιλάμε όταν τρώμε» είναι η νέα οδηγία που δίνουν κορεάτες επιστήμονες στους συνδαιτυμόνες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος να κολλήσουν κορονοϊό κατά τη διάρκεια του δείπνου σε ένα εστιατόριο.

Στη μελέτη τους διευκρινίζουν ότι όχι απλώς μπορούν να μολύνουν τους φίλους τους που κάθονται στο ίδιο τραπέζι, αλλά και όλους όσοι κάθονται σε περίμετρο μικρότερη των 6-6,5 μέτρων.

Σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν, εάν κάποιος θετικός στον κορονοϊό κάθεται σε απόσταση 6,5 μέτρων από κάποιον που είναι αρνητικός, αρκούν μόνο πέντε λεπτά για να τον μολύνει με κορονοϊό.

Ασφαλής θεωρείται κάποιος που κάθεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 6,5 μέτρων, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα γλιτώσει από τον υπερμεταδοτικό ιό.

Διευκρινίζεται ότι οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον 2 μέτρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσοι κάθονται στο τραπέζι έχουν τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, καθώς περίπου 40 εκατοστά είναι και το άνοιγμα της καρέκλας που κάθεται κάποιος. Κάτι που μειώνει την πραγματική απόσταση μεταξύ των τραπεζιών στο 1 μέτρο και 20 εκατοστά.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, οι επιστήμονες από τη Νότια Κορέα εισηγούνται να ληφθούν νέα μέτρα και τα εστιατόρια να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βάλουν διαχωριστικά μεταξύ των τραπεζιών, ώστε να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

Οπως υπογραμμίζεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Korean Medical Science, εκτός από τα διαχωριστικά μεταξύ των τραπεζιών, οι επισκέπτες του εστιατορίου θα πρέπει να φορούν συνεχώς μάσκα και να τη βγάζουν μόνο όταν πρόκειται να βάλουν κάτι στο στόμα!

Κάτι που πρόσφατα είχε τονίσει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ότι θα ήταν καλό να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, όμως τα εστιατόρια έκλεισαν και δεν απαιτήθηκαν νέα μέτρα προστασίας.

Στην ίδια μελέτη περιγράφεται ότι σημαντικός παράγοντας αύξησης της μεταδοτικότητας είναι η δυνατή ομιλία, καθώς εκτοξεύονται από το στόμα σταγονίδια που ταξιδεύουν για πολλά μέτρα μέσα στον χώρο του εστιατορίου και προκαλούν τη μόλυνση στους πελάτες.

Οι ίδιοι ερευνητές προτείνουν ως εναλλακτικό μέτρο οι επισκέψεις μας στα εστιατόρια να γίνονται σε κατάσταση σιγής, δηλαδή να μη μιλάμε καθόλου μεταξύ μας κατά τη διάρκεια του δείπνου (κάτι που θα μπορούσε να το υποστεί αγόγγυστα ένας πειθαρχημένος λαός σαν τους Κορεάτες, αλλά μάλλον θα φαινόταν εξωπραγματικό στα καθ’ ημάς).

Μάλιστα, στη μελέτη τους περιγράφουν το μέτρο ως «υψίστης προστασίας», καθώς δεν θα εκτοξεύονται σταγονίδια από το στόμα, άρα δεν θα κυκλοφορεί ο κορονοϊός στο περιβάλλον.

Στην Ελλάδα διαπιστώθηκε ύστερα από πολλούς μήνες ότι οι ασπίδες προσώπου για τους εργαζομένους σε μπαρ και εστίαση δεν είναι ασφαλές μέτρο και μόλις πριν από έναν μήνα το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο (εδώ), με την οποία απαγορεύει τη χρήση τους.

Στη συνέχεια, έκλεισαν όλα τα μπαρ και εστιατόρια στη χώρα και όπως επανεκτίμησε η κυβέρνηση τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, οπότε και θα εξεταστούν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...