912
Κρεβατοκάμαρα μινιατούρα για γάτες | photo: okawa-kagu.net

Αρχιτεκτονική για κατοικίδια; Και όμως ανθεί!

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 21 Οκτωβρίου 2018, 14:50
Κρεβατοκάμαρα μινιατούρα για γάτες
|photo: okawa-kagu.net

Αρχιτεκτονική για κατοικίδια; Και όμως ανθεί!

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 21 Οκτωβρίου 2018, 14:50

Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη είναι ίσως το πιο διάσημο έργο του Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Στην 70χρονη καριέρα του ο κορυφαίος αμερικανός αρχιτέκτονας σχεδίασε περισσότερα από 1.000 κτίρια, όμως δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό ότι σχεδίασε και ένα σκυλόσπιτο που έμεινε στην ιστορία της αρχιτεκτονικής ως «Το Σπίτι του Εντι».

Το 1956, ο Ράιτ έλαβε μια επιστολή από τον Τζιμ Μπέργκερ, έναν 12χρονο που του έγραφε ότι θα του ήταν ευγνώμων αν μπορούσε να σχεδιάσει ένα σπιτάκι για τον Εντι, το μαύρο λαμπραντόρ του, όμως όχι ό,τι κι ό,τι. Θα έπρεπε να κρατάει τον Εντι ζεστό τον χειμώνα, να κατασκευάζεται εύκολα και να ταιριάζει με το σπίτι τους στο Σαν Ανσέλμο, το οποίο είχε επίσης σχεδιάσει ο Ράιτ.

Το 1956 ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ σχεδίασε «Το Σπίτι του Εντι» για το λαμπραντόρ του μικρού Τζιμ Μπέργκερ

Σας φαίνεται γελοίο, παράξενο, σουρεαλιστικό; Ισως, αλλά το να παραγγείλει κανείς σε έναν αρχιτέκτονα παγκόσμιας κλάσης να σχεδιάσει το σπιτάκι των ονείρων του σκύλου του συνηθίζεται στην εποχή μας. Και δεν είναι λίγοι οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν το έργο να πειραματιστούν, να εφεύρουν και τελικά με τις δημιουργίες τους να χαροποιήσουν τους πελάτες τους, γράφει ο Τομ Γουέινραϊτ στο βιβλίο του «Pet-tecture».

Συνήθως οι χώροι για τα κατοικίδια είναι άχαροι και καταθλιπτικοί. Στο «Pet-tecture», όμως, παρουσιάζεται μια ακαταμάχητη συλλογή από εκατοντάδες  σπίτια και αντικείμενα, που σχεδίασαν κορυφαίοι αρχιτέκτονες, για γάτες, σκύλους, αλλά και πουλιά, κουνέλια, άλογα, ψάρια, ποντίκια, ινδικά χοιρίδια, ακόμα και για καγκουρό και χελώνες!

Ο Γουέινραϊτ, αναφέρει το Quartzy, θυμάται τον Ντίγκμπι, τον σκύλο της παιδικής του ηλικίας, που αναγκαζόταν να κοιμάται σε κάτι βουλιαγμένα μαξιλάρια γύρω από το σπίτι. Και ένιωσε πραγματική ευτυχία όταν πολλά χρόνια αργότερα ανακάλυψε ότι «εκπληκτικά καινοτόμοι αρχιτέκτονες, διακοσμητές εσωτερικών χώρων και καλλιτέχνες» άρχισαν να ασχολούνται με χώρους για κατοικίδια και για την κατασκευή τους να «χρησιμοποιούν διάφορα υλικά όπως ο χάλυβας, το σκυρόδεμα, το κόντρα πλακέ, ο τεχνητός χλοοτάπητας και η τσόχα και πρότυπα που συχνά ξεπερνούν τα πρότυπα των κτιρίων για τους ανθρώπους».

Το φουτουριστικό κοτέτσι από χάλυβα, τσιμέντο, γυαλί και ξύλο κέδρου (photo: Nogg.co)

Επιπλα για κατοικίδια, εξάλλου, δεν σχεδιάζονται μόνο για κακομαθημένες γάτες και σκύλους: ο γάλλος σχεδιαστής Γκρεγκουάρ ντε Λαφορέστ δημιούργησε, ίσως, την πιο ποιητική επιφάνεια εργασίας, τοποθετώντας ένα κλουβί πουλιών σε ένα κατά τα άλλα απλό δρύινο τραπέζι και οι σχεδιαστές Μάθιου Χέιγουαρντ και Νάντια Τουράν χρησιμοποίησαν ξύλο κέδρου, γυαλί, σκυρόδεμα και χάλυβα για να δημιουργήσουν το  «Nogg», ένα φουτουριστικό κοτέτσι σε σχήμα αυγού, κατάλληλο μάλλον για αστικά πτηνοτροφεία.

Το «Nogg» είναι χαρακτηριστικό δείγμα «μιμητικής αρχιτεκτονικής», ένα στυλ πολύ διαδεδομένο στις ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, σύμφωνα με το οποίο η μορφή ενός κτιρίου υποδεικνύει τη λειτουργία του.

Κέλυφος από ρητίνη που παραπέμπει στη Νέα Υόρκη για καβούρι ερημίτη, έργο της Γιαπωνέζας Ακι Ινομάτα (photo: aki-inomata.com)

Η σειρά των έργων της Ακι Ινομάτα με τίτλο «Why Not Hand Over a “Shelter” to Hermit Crabs?» έχει πολιτικό μήνυμα. Εμπνευσμένη από μια έκθεση του 2009 με τίτλο «No Man’s Land», η Ινομάτα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και δημιουργεί γλυπτά από ρητίνη που παραπέμπουν στην παγκόσμια μεταναστευτική κρίση.

«Τα καβούρια ερημίτες αλλάζουν το κέλυφός τους καθώς μεγαλώνουν» αναφέρει στην ιστοσελίδα της. «Μερικές φορές τα καταφύγιά τους κτυπιούνται από πιο δυνατά καβούρια ερημίτες και τότε αναγκάζονται να αλλάξουν κέλυφος». Η γιαπωνέζα  εικαστικός έφτιαξε λοιπόν κελύφη που θυμίζουν διάφορες πόλεις από όλο τον κόσμο και τα καβούρια μετακόμισαν στα καταφύγια που προτιμούσαν.

Το δένδρο «NEKO» είναι το πιο ακριβό παιχνίδι για γάτες σε όλον τον κόσμο (photo: rinn.co.jp/neko)

Μερικές φορές, τα καταλύματα που σχεδιάζονται για τα ζώα ωφελούν και τους ανθρώπους. Η κυψέλη «Honey Factory», για παράδειγμα, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τον φόβο τους για τα έντομα. Ο ιταλός σχεδιαστής Φραντσέσκο Φατσίν δημιούργησε μια μεγάλη, αεροστεγή γυάλινη πόρτα, μέσα από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρούν με ασφάλεια τις μέλισσες και να μάθουν γιατί είναι σημαντικό να προστατεύονται οι πληθυσμοί τους (Δείτε το video στο τέλος του κειμένου).

Πολλές από τις κατασκευές που παρουσιάζονται στο «Pet-tecture» σχεδιάστηκαν στην Ιαπωνία, όπου κατασκευάζεται και το δέντρο «NEKO», το πιο ακριβό παιχνίδι για γάτες σε όλον τον κόσμο (κοστίζει περισσότερο από 8.300 ευρώ), αλλά και μινιατούρες επίπλων για γάτες.

Ο γάλλος σχεδιαστής Γκρεγκουάρ ντε Λαφορέστ σχεδίασε ένα μινιμαλιστικό δρύινο τραπέζι με κλουβί για πουλιά / gregoiredelafforest.com

Στο βιβλίο του, ο Τομ Γουέινραϊτ παρουσιάζει, επίσης, αρκετές δημιουργίες της «Αρχιτεκτονικής για τα Σκυλιά», μιας ομάδας σχεδιαστών αντικειμένων που κάνουν σκύλους και ανθρώπους πραγματικά ευτυχείς. Στο project συμμετέχουν 13 κορυφαίοι αρχιτέκτονες της Ιαπωνίας, οι οποίοι (στο πνεύμα του Φρανκ Λόιντ Ράιτ) σχεδίασαν σπίτια για συγκεκριμένες ράτσες σκυλιών και ανέβασαν τα σχέδιά τους online.

Αυτά τα καλοσχεδιασμένα σπιτάκια σηματοδοτούν, λοιπόν, τώρα μια πραγματικά χρυσή εποχή της αρχιτεκτονικής για τα κατοικίδια. Κάποιες επιχειρήσεις, μάλιστα, που πειραματίζονται με νέες ιδέες και νέα υλικά για τη δημιουργία νέων προϊόντων, χρησιμοποιούν τα σχέδιά τους. Να σημειωθεί ότι η βιομηχανία προϊόντων για κατοικίδια ζώα, στην οποία συμμετέχουν εταιρείες όπως η «Bark» με παιχνίδια για σκύλους και η ιαπωνική «RINN» για γάτες, κάνει τζίρο δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...