711
Βιταμίνες και μάσκα ίσως είναι τα πιο απαραίτητα μέσα προφύλαξης μέχρι να κάνουμε το εμβόλιο | Shutterstock

H βιταμίνη D μπορεί να βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 20:05
Βιταμίνες και μάσκα ίσως είναι τα πιο απαραίτητα μέσα προφύλαξης μέχρι να κάνουμε το εμβόλιο
|Shutterstock

H βιταμίνη D μπορεί να βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 20:05

Τον γρίφο για τα οφέλη που παρέχει στο ανοσοποιητικό σύστημα η βιταμίνη D, ώστε να καταπολεμά καλύτερα τον κορονοϊό, προσπαθούν εδώ και μήνες να λύσουν επιστήμονες ανά τον κόσμο. Πρόκειται για τη βιταμίνη που συντίθεται στον οργανισμό μας από την έκθεση στον ήλιο ή μπορούμε να τη λάβουμε με συμπληρώματα διατροφής.

Στη Βρετανία, σε νοσοκομεία του Νιούκαστλ, σε όσους ασθενείς βρέθηκε ότι είχαν ανεπάρκεια της βιταμίνης D, χορηγήθηκαν εξαιρετικά υψηλές δόσεις, που ήταν έως και 750 μεγαλύτερες από την συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Endocrinology τον Ιούλιο, από τους 134 ασθενείς που είχαν λάβει τη βιταμίνη, οι 94 είχαν λάβει εξιτήριο, οι 16 είχαν αποβιώσει και οι 24 συνέχιζαν να νοσηλεύονται.

Αν και το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό για να συσχετίσουν οι γιατροί την ανεπάρκεια της βιταμίνης με τα ποσοστά επιβίωσης από τη λοίμωξη Covid-19, μόνο οι τρεις από τους θανόντες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Μελέτη που έγινε σε 66 άτομα σε γηροκομείο της Γαλλίας και επικαλείται ο Guardian, κατέδειξε ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σχετίζεται με λιγότερο σοβαρή νόσηση από τη λοίμωξη Covid-19 και με μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης.

Σε έτερη μελέτη που έγινε στη Νότια Κορέα, φάνηκε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει και την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός.

Προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης που έγινε και στο νοσοκομείο Queen Elizabeth και του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον Ισημερινό έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την Covid-19, αν και η Βραζιλία και η Ινδία αποτελούν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι σε αυτές τις χώρες ο λαός έχει σκουρόχρωμο δέρμα, που δεν επιτρέπει στον ήλιο να διαπεράσει την κατώτερη στοιβάδα του δέρματος και να συνθέσει βιταμίνη D.

Αλλη μελέτη που έκαναν ειδικοί από το Γενικό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrition, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση συνδυασμού βιταμίνης D, μαγνησίου και βιταμίνης Β12, συνδέεται με σημαντική βελτίωση σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα της Covid.

Σύμφωνα με τον Guardian και άλλες μελέτες καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα, εκτός από μία έρευνα που έγινε στην Ισπανία, η οποία πλησίασε σχεδόν στο ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αυξημένου ποσοστού θανάτου.

Σε αυτή τη μελέτη σε 50 ασθενείς με κορονοϊό χορηγήθηκε υψηλή δόση βιταμίνης D,  ενώ σε ακόμη 26 δεν δόθηκε καμία συμπληρωματική θρεπτική ουσία. Οι μισοί από τους ασθενείς που δεν έλαβαν βιταμίνη D μπήκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή του. Αντίθετα, μόνο ένας από τους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ, ωστόσο κι αυτός, λίγο αργότερα, έλαβε εξιτήριο.

Μιλώντας στον Guardian, o Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην υπουργός για το Brexit, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Μπόρις θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην υγεία του ανοσοποιητικού. «Η Covid σε σκοτώνει εάν έχεις αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό η βιταμίνη D θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως μέχρι να γίνουν τα εμβόλια», σχολιάζει ο ίδιος.

Σε μελέτες έχει φανεί ότι η βιταμίνη D «παίζει κάποιο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερη έλλειψη βιταμίνης D. Δεν έχουν επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό», εξηγεί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η βιταμίνη Κ

Σε άλλη μελέτη, φαίνεται ότι η έλλειψη μιας άλλης βιταμίνης, της Κ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη Κ προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο συμπληρωμάτων που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη καταπολέμηση της νόσου.

Η πρόσφατη έρευνα διεξήχθη στη Δανία, αλλά προς το παρόν έχει προδημοσιευθεί στην επιστημονική πλατφόρμα medrvix.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα βιταμίνης Κ σε 138 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 με εκείνα από 140 υγιείς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι νοσηλεύτηκαν με Covid-19 είχαν επίπεδα βιταμίνης Κ που ήταν κατά μέσο όρο στο ήμισυ των αντιστοίχων της υγιούς ομάδας. Επιπλέον, 43 συμμετέχοντες που πέθαναν από τον κορονοϊό είχαν επίπεδα βιταμίνης Κ που ήταν ακόμη χαμηλότερα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η βιταμίνη Κ βοηθά τον οργανισμό διατηρεί υγιή αιμοφόρα αγγεία. Επίσης ενεργοποιεί ένζυμα που βοηθούν στην προστασία του πνευμονικού ιστού. Ως γνωστόν, οι πνεύμονες επηρεάζονται σοβαρά από την Covid-19, ενώ τα αγγεία πλήττονται από θρόμβους που προκαλεί η νόσος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...