Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το αν και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση των εργασιών και χωρίς να μειωθούν οι απολαβές των εργαζομένων.
Στη συζήτηση αυτή διατυπώνονταν διαφόρων ειδών επιχειρήματα για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί επ’ ωφελεία όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Πραγματοποιήθηκαν μάλιστα κάποια πειράματα σε διάφορες χώρες, σε μικρές κατά βάση εταιρείες, που δέχτηκαν να δοκιμάσουν την εβδομάδα τεσσάρων ημερών.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν ξεκάθαρα για το αν μπορεί τελικά να εφαρμοστεί η εβδομάδα τεσσάρων ημερών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, σε μία από τις δοκιμές, εκείνοι που ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα ήταν οι εργαζόμενοι, καθώς δήλωσαν ότι αγχώνονταν στη διάρκεια της εβδομάδας ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες που είχαν νωρίτερα, με αποτέλεσμα να μην είναι παραγωγικοί αλλά και αποτελεσματικοί και να αισθάνονται, τελικά, άσχημα.
Ομως οι ταχέως εξελισσόμενες τον τελευταίο έναν χρόνο τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης υπόσχονται να δώσουν λύση και σε αυτό το ζήτημα. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ΤΝ μπορεί να επιτρέψει την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών, διατηρώντας την παραγωγικότητα και τα κέρδη των εργοδοτών στα επίπεδα που απαιτούνται ώστε να δουλεύουν μια μέρα λιγότερο οι εργαζόμενοι χωρίς να έχουν μείωση μισθού.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, η ΤΝ θα μπορούσε να επιτρέψει σε εκατομμύρια εργαζομένους να μετακινηθούν σε τετραήμερη εβδομάδα έως το 2033.
Τα προγράμματα
Η έκθεση από τη δεξαμενή σκέψης Autonomy διαπίστωσε ότι τα προβλεπόμενα κέρδη παραγωγικότητας από την εισαγωγή της ΤΝ σε Βρετανία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν την εβδομάδα εργασίας από 40 σε 32 ώρες για το 28% του εργατικού δυναμικού –8,8 εκατομμύρια άτομα στη Βρετανία και 35 εκατομμύρια στις ΗΠΑ–, διατηρώντας παράλληλα τις αμοιβές και τις επιδόσεις .
Η μελέτη αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την εισαγωγή μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), όπως το ChatGPT, στους χώρους εργασίας, έτσι ώστε να σταματήσουν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι σε δουλειές που μπορούν να αυτοματοποιηθούν, και να αξιοποιηθούν σε πιο δημιουργικές εργασίες, απελευθερώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για αυτούς.
Σύμφωνα με το Autonomy, μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή της μαζικής ανεργίας και στη μείωση των εκτεταμένων ψυχικών και σωματικών ασθενειών.
«Πολλές μελέτες για την ΤΝ, μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και ούτω καθεξής, επικεντρώνονται αποκλειστικά είτε στην κερδοφορία είτε σε μια αποκάλυψη θέσεων εργασίας. Αυτή η μελέτη προσπαθεί να δείξει πως όταν η τεχνολογία χρησιμοποιείται στο μέγιστο των δυνατοτήτων της αλλά ο σκοπός της μετατοπίζεται, μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τις εργασιακές πρακτικές, αλλά και να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής» δηλώνει ο Γουίλ Στρόντζ, διευθυντής έρευνας στο Autonomy.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι σε 28 εκατομμύρια εργαζομένους ή το 88% του εργατικού δυναμικού της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούσε να υπάρξει μείωση των ωρών εργασίας κατά τουλάχιστον 10% μέσω της εισαγωγής των LLM.
Τα πρώτα νομοσχέδια
Οι τοπικές αρχές του Σίτι του Λονδίνου, του Ελμπριτζ και του Γουόκινχαμ είναι μεταξύ εκείνων που, σύμφωνα με το thinktank, διαθέτουν τις υψηλότερες δυνατότητες για εργαζομένους, με το 38% ή περισσότερο του εργατικού δυναμικού να μπορεί να μειώσει τις ώρες εργασίας του την επόμενη δεκαετία.
Μια παρόμοια μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, επίσης από την Autonomy, διαπίστωσε ότι 35 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι θα μπορούσαν επίσης να μετακινηθούν σε τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.
Διαπίστωσε ότι για 128 εκατομμύρια εργαζομένους, το 71% του εργατικού δυναμικού, θα ήταν δυνατό να μειωθούν οι ώρες εργασίας κατά τουλάχιστον 10%. Διαπιστώθηκε ότι Πολιτείες όπως η Μασαχουσέτη, η Γιούτα και η Ουάσινγκτον έχουν τη δυνατότητα, το ένα τέταρτο ή και περισσότερο από το εργατικό δυναμικό τους να μετακινηθεί σε τετραήμερη εβδομάδα, χρησιμοποιώντας LLM.
Ο βουλευτής Μαρκ Τακάνο, ο οποίος παρουσίασε ένα νομοσχέδιο 32 ωρών για την εβδομάδα εργασίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δήλωσε: «Ερχονται θεμελιώδεις αλλαγές στο εργατικό δυναμικό μας λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης. Θα πρέπει να αναληφθεί κρατική δράση για να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη στην αποτελεσματικότητα θα γίνουν αισθητά από όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα από τον τύπο της βιομηχανίας ή το επίπεδο δεξιοτήτων».
Στη Βρετανία και στις ΗΠΑ η Autonomy καλεί τους εργοδότες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να επωφεληθούν από μια «σημαντική ευκαιρία να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες στην υιοθέτηση της ΤΝ στον χώρο εργασίας» και να το δουν ως ευκαιρία βελτίωσης της ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων. Καλεί επίσης τους φορείς χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση.
«Αυτό που πιστεύω ότι θα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό είναι μια ισχυρή βιομηχανική στρατηγική ΤΝ, με κόμβους αυτοματισμού, όπου συνδικάτα, βιομηχανία και ειδικοί σε αυτή την τεχνολογία συγκεντρώνονται για να πουν “Θα ενισχύσουμε την παραγωγικότητα”, προσφέροντας παράλληλα στους εργαζομένους» λέει ο Στροντζ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News