Η ημερομηνία στο ημερολόγιο και η ώρα στο ρολόι είναι μερικοί από τους αριθμούς που συναντάμε καθημερινά μπροστά μας και είναι εύκολα κατανοητοί σε όλους. Και όμως, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τα δύο τελευταία χρόνια πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται ότι βρίσκονται σε σύγχυση και χάνουν τον χρόνο.
Αισθάνονται ότι χάνουν την αίσθηση της ώρας, πιστεύουν ότι έχει περάσει περισσότερος ή λιγότερος χρόνος από ό,τι στην πραγματικότητα και δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς πότε είχαν ένα τραυματικό γεγονός. Η ψυχολογία έχει έναν όρο για την κατάσταση αυτή, ο οποίος αναφέρεται ως «χρονική αποσύνθεση» και αφορά την αίσθηση αποκοπής του παρόντος από τη συνέχεια του χρόνου.
«Μια από τις πιο σημαντικές και υποκείμενες αρχές του ανθρώπου είναι πως έχει την αίσθηση ροής του χρόνου, ακόμα και όταν κοιμάται», δήλωσε η Αλισον Ολμαν, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνιας.
Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση journal Psychological Trauma, κατέγραψε πόσο συχνή ήταν αυτού του είδους η εμπειρία κατά τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας.
Η ομάδα των ειδικών διαπίστωσε, επίσης, ότι δευτερεύουσες πιέσεις, όπως η καθημερινή έκθεση σε ειδήσεις που σχετίζονται με την πανδημία, το κλείσιμο των σχολείων, τα lockdown και οι οικονομικές δυσκολίες, υπήρξαν προγνωστικοί παράγοντες για τη διαστρέβλωση της αντίληψης του χρόνου.
«Η συνέχεια μεταξύ των εμπειριών του παρελθόντος, της παρούσας ζωής και των μελλοντικών ελπίδων είναι κρίσιμη για την ευημερία του ατόμου και η διαταραχή αυτής της συνέργειας παρουσιάζει προκλήσεις για την ψυχική υγεία», δήλωσε η Oλμαν.
«Καταφέραμε να το μετρήσουμε αυτό σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Αμερικανών, οι οποίοι βίωναν ένα παρατεταμένο συλλογικό τραύμα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Υπάρχουν σχετικά νέες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακτήσουν μια πιο ισορροπημένη αίσθηση του χρόνου, αλλά αν δεν ξέρουμε ποιος έχει ανάγκη από αυτές τις υπηρεσίες, δεν μπορούμε να παράσχουμε τη δέουσα υποστήριξη», τόνισε.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις απαντήσεις που έδωσαν οι 5.661 εθελοντές που συμμετείχαν στην επιστημονική έρευνα, σχετικά με τη διαστρεβλωμένη αντίληψη του χρόνου και άλλες εμπειρίες που σχετίζονται με την πανδημία. Η έρευνα διεξήχθη από τις 18 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου 2020 και από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Οκτωβρίουτου ίδιου έτους. Συμμετείχαν εθελοντές που είχαν απαντήσει σε μια έρευνα για την ψυχική και σωματική υγεία τους πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Δεδομένου ότι οι στρεβλώσεις ως προς την αντίληψη του χρόνου αποτελούν παράγοντα κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας, τα ευρήματά μας έχουν πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Τώρα εξετάζουμε τη μοναξιά και τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχική κατάσταση, 18 μήνες μετά την πανδημία», δήλωσε η Ολμαν.
Η ίδια εξηγεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε μια εικόνα για την αθροιστική λειτουργία τέτοιων κοινών εμπειριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Σε προηγούμενες μελέτες, τέτοιου τύπου στρεβλώσεις συνδέθηκαν με επίμονα αρνητικά ψυχικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και στρες, γεγονός που τις καθιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί με έγκαιρες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετείχαν στη μελέτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News