Περισσότερο από μισό αιώνα μετά την κατάκτηση της Σελήνης από τον άνθρωπο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια πραγματική κούρσα, όχι μόνο επανδρωμένων αποστολών για ταξίδια στη Σελήνη, αλλά και για μόνιμη εγκατάσταση στον φυσικό δορυφόρο της Γης.
Οι πρωταγωνιστές της κούρσας είναι πολλοί. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ευρώπη, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προγραμματίζουν διαφόρων ειδών, επανδρωμένες και μη, αποστολές στη Σελήνη, καθώς και τη δημιουργία επανδρωμένων βάσεων, ενώ αρκετές ακόμη χώρες σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή σε κάποιο από αυτά τα projects.
Η Ινδία, που έχει σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα, έγινε πριν έναν χρόνο η πρώτη χώρα που κατάφερε να στείλει με επιτυχία σκάφος της στον Νότιο Πόλο του φεγγαριού. Ο Νότιος Πόλος έχει επιλεχθεί, μάλιστα, ως αρχικός τόπος προσεδάφισης των επανδρωμένων αποστολών και δημιουργίας των πρώτων βάσεων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το υπέδαφος του περιέχει νερό σε μορφή πάγου. Αν βρεθεί τρόπος να εξαχθεί, πιθανόν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τόσο ως πόσιμο νερό για όσους θα ζουν στις σεληνιακές βάσεις, όσο και –μετά τη σχετική επεξεργασία– για παροχή οξυγόνου στις βάσεις και καυσίμων για τους πυραύλους που θα μεταφέρουν άτομα και φορτία από και προς τη Σελήνη.
Στο πλαίσιο αυτό η Ινδία δοκιμάζει μια δομή σε σχήμα αυγού την οποία προορίζει ως κατάλυμα των πρώτων αστροναυτών που θα στείλει εκεί. Οπως αναφέρει το BBC, το κατάλυμα ονομάζεται Hab-1 (συντομογραφία του Habitat-1) και δοκιμάστηκε πρόσφατα επί τρεις εβδομάδες σε μεγάλα υψόμετρα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων – πιο συγκεκριμένα, στη περιοχή Λακντάχ, καθώς το βραχώδες άγονο έδαφός της προσομοιάζει με εκείνα της Σελήνης και του Αρη.
Το Hab-1 είναι μια δημιουργία της εταιρείας Aaka, με έδρα το Γκουτζαράτ, η οποία δραστηριοποιείται στον αναδυόμενο κλάδο της διαστημικής αρχιτεκτονικής. Οι δοκιμές έγιναν στη λογική προσομοιώσεων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων, τόσο των αστροναυτών όσο και του εξοπλισμού τους.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
Φτιαγμένο από ένα ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση πολυμερές υλικό τύπου τεφλόν και μονωμένο με αφρό βιομηχανικής χρήσης, το Hab-1 διαθέτει κρεβάτι, κατασκευές που μπορούν να τραβηχτούν έξω και να χρησιμοποιηθούν ως σταθμοί εργασίας, χώρο για αποθήκευση προμηθειών και κιτ έκτακτης ανάγκης, μια μικρή κουζίνα και μια τουαλέτα. Η προσομοίωση περιλάμβανε την παραμονή στο Hab-1 ενός ατόμου που είχε τον ρόλο αστροναύτη, για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων.
«Το Hab-1 το σχεδιάσαμε έχοντας κατά νου ότι ο χώρος θα είναι πολύ περιορισμένος στη Σελήνη ή στον Αρη. Ο αστροναύτης θα έχει επίσης περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, επομένως σχεδιάσαμε μια στεγνή τουαλέτα. Δημιουργήσαμε, ακόμη, ένα σύστημα για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και διασφαλίσαμε ότι ο βιότοπος θα παραμείνει χωρίς οσμές» αναφέρει η Αάσθα Κάτσα Τζάλα, που σχεδίασε το Hab-1.
Η λογική πίσω από τη δημιουργία αυτού του καταλύματος είναι να τροποποιείται το εσωτερικό του έτσι ώστε να σταλούν στη Σελήνη πολλά Hab-1, ενωμένα μεν σε μια ενιαία μονάδα, αλλά με διαφορετικούς ρόλους το καθένα. Το ένα θα είναι χώρος ξεκούρασης, το άλλο χώρος εργασίας, το τρίτο χώρος ψυχαγωγίας, κ.ο.κ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας (ISRO), το 2025 θα πραγματοποιηθεί η αποστολή Gaganyaan: τρεις ινδοί αστροναύτες θα παραμείνουν για τρεις ημέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε ύψος περίπου 400 χλμ. Μάλιστα, δύο ινδοί αστροναύτες εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή από τη NASA.
Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού, που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος έως το 2035, για να υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί έως το 2040. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η αποστολή θα ξεκινήσει κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Η Ινδία σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει τον πρώτο διαστημικό σταθμό της έως το 2035 και να στείλει έναν άνθρωπο στη Σελήνη μέχρι το 2040.
ΛΕΖΑΝΤΑ (photo hab): Στη φωτογραφία εικονίζεται το Hab-1 το διαστημικό κατάλυμα που δοκιμάζει η Ινδία για τους αστροναύτες της. Credit: AAKA Space Studio)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News