Με «όπλα ακριβείας» επιχειρεί η σύγχρονη δερματολογία να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο τα πιο γνωστά αλλά και απρόβλεπτα αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα, τη γυροειδή αλωπεκία.
Οι τρίχες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα έχουν σημαντικό ρόλο: όχι μόνο προστατεύουν το σώμα από τις «απειλές» του εξωτερικού περιβάλλοντος, αλλά συμβάλλουν και σε μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η προστασία των ματιών και των ρουθουνιών της μύτης και, βέβαια, η αισθητικότητα. Με άλλα λόγια, οι τρίχες βοηθούν να διατηρείται η φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Ομως και αυτές κινδυνεύουν από ασθένειες. Κάποια δερματολογικά αυτοάνοσα νοσήματα στρέφουν τον οργανισμό εναντίον της τρίχας, με αποτέλεσμα οι θύλακες να σταματούν να αναπτύσσουν νέες τρίχες. Ενα από αυτά είναι η γυροειδής αλωπεκία, μια πάθηση για την οποία μέχρι πρόσφατα οι δερματολόγοι σήκωναν τα χέρια ψηλά, αφού δεν υπήρχαν αποτελεσματικές θεραπείες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πορεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι αρκετά απρόβλεπτη. Στην πιο συχνή μορφή της νόσου παρατηρούνται μία ή περισσότερες στρογγυλές «φαλακρές» περιοχές στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό το σύμπτωμα αφορά το 90% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας.
Στην πλειονότητα των ασθενών οι τρίχες θα επανεμφανιστούν μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους, ακόμη και αν ο ασθενής δεν λάβει καμία θεραπεία. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, όμως, το νόσημα επεκτείνεται και παρουσιάζονται πολλαπλές βλάβες στο κεφάλι αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ολική απώλεια των μαλλιών (οι δερματολόγοι την ονομάζουν ολική αλωπεκία – alopecia totalis) ή και όλων των φρυδιών και βλεφαρίδων, αλλά και προσβολή του υπόλοιπου σώματος (καθολική αλωπεκία – alopecia universalis).
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί δερματολόγοι, η γυροειδής αλωπεκία δεν αποτελεί ένα αισθητικό και μόνο πρόβλημα. Συχνά οι ασθενείς εκδηλώνουν και άλλα προβλήματα, όπως θυρεοειδίτιδες, λεύκη, ατοπική δερματίτιδα, άσθμα κ.λπ. Επιπροσθέτως, τα στοιχεία από σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό και ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι γύρω τους έχουν την αίσθηση ότι είναι σοβαρά άρρωστοι.
Η γυροειδής αλωπεκία σχετίζεται με σημαντική συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση, με τους ασθενείς να αναφέρουν συχνά αισθήματα θλίψης, κατάθλιψης, άγχους, χαμηλής αυτοεκτίμησης, αλλά και φόβου για το ενδεχόμενο υποτροπής ή επιδείνωσης της νόσου.
Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, οι ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό από το νόσημά τους ψυχολογικά, ώστε δυσκολεύονται στις διαπροσωπικές σχέσεις και βιώνουν σημαντική επίδραση στην προσωπική, κοινωνική αλλά και επαγγελματική τους ζωή.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της δερματολογίας, που ανέδειξαν νέες, στοχευμένες και εμφανώς αποτελεσματικές θεραπείες για τη γυροειδή αλωπεκία, κάνουν όλους τους δερματολόγους ιδιαίτερα αισιόδοξους. Σημείο-κλειδί, οι ασθενείς να απευθύνονται σε ειδικούς γιατρούς, ώστε να έχουν την καταλληλότερη δυνατή φροντίδα.
Ζητήστε βοήθεια και ενημερωθείτε σωστά από τον δερματολόγο σας!
Βιβλιογραφία:
1. Lee S, et al. J Am Acad Dermatol. 2019;80(2):466–477.e16.
2. Juárez-Rendón KJ et al. Arch Argent Pediatr. 2017;115(6): 404-e411.
3. Pratt CH et al. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17011
4. Peterson DM, et al. J Am Acad Dermatol. 2021; doi: 10.1016/j.jaad.2021.09.056
5. Messenger AG, et al. Br J Dermatol. 2012;166(5):916–926.
6. Aldhouse et al, Journal of Patient-Reported Outcomes (2020) 4:76
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News