560
Η ΤΝ κατάφερε να κάνει τροποποιήσεις στις βελγικές μπίρες, βελτιώνοντας τη γεύση τους | Shutterstock/Kishivan

Γουλιά και… συχώριο η μπίρα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 12:02
Η ΤΝ κατάφερε να κάνει τροποποιήσεις στις βελγικές μπίρες, βελτιώνοντας τη γεύση τους
|Shutterstock/Kishivan

Γουλιά και… συχώριο η μπίρα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 12:02

Μπορεί η μπίρα που παρασκευάζεται μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης να είναι πιο εύγευστη από μια κορυφαία μάρκα ζυθοποιίας; Απολύτως, ισχυρίζεται μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με τα δεδομένα της, η τεχνολογία είναι σε θέση να εξετάσει μέτριες μπίρες και να τις μετατρέψει σε ποτά ελίτ, γνωρίζοντας ακριβώς ποιες χημικές ουσίες πρέπει να προστεθούν.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ένα πενταετούς διάρκειας πρότζεκτ με επίκεντρο την ανάλυση, τη γεύση και την τεκμηρίωση των γευστικών προφίλ και της χημικής σύνθεσης από 250 μάρκες μπίρας δημιούργησε έναν τεράστιο και λεπτομερή κατάλογο με το τι κάνει κάθε βελγική μπίρα μοναδική.

Οι γεύσεις παρασχέθηκαν από μια ομάδα 15 ειδικών, ενώ η χημική σύνθεση προήλθε από εργαστηριακή ανάλυση. Αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος ΤΝ που συνδύασε όλες αυτές τις πληροφορίες, καθώς και τις απόψεις 180.000 δημόσιων κριτικών στην εφαρμογή βαθμολόγησης μπίρας RateBeer.

Ακολούθως, μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών κατάφεραν να προβλέψουν με ακρίβεια τη γεύση μιας μπίρας με βάση μια σειρά χημικών ουσιών διαφορετικών συγκεντρώσεων. Οι γεύσεις περιλάμβαναν τις συνήθεις παραμέτρους περιγραφής τους, όπως τον λυκίσκο και τη βύνη, καθώς και τις πιο περίεργες, όπως το αμπάρι/άλογο, τον γλυκάνισο, το ψωμί και την μπανάνα.

Ο καθηγητής Κέβιν Βερστρέπεν, διευθυντής του Κέντρου Μικροβιολογίας και του Ινστιτούτου Ερευνας Μπίρας της βελγικής πόλης Λέβεν, ηγήθηκε του πρότζεκτ και δοκίμασε τον γευσιγνώστη του ποτού που δημιουργήθηκε μέσω ΤΝ, ζητώντας του να βελτιώσει μια τυπική ανώνυμη μπίρα με περιεκτικότητα 6,5% σε αλκοόλ και μέση βαθμολογία απόλαυσης σε γευστικές δοκιμές.

Μετά τις τροποποιήσεις που πρότεινε το μοντέλο γευσιγνωσίας η βαθμολογία της συγκεκριμένης μπίρας εκτοξεύθηκε, τοποθετώντας την ανάμεσα στις κορυφαίες, σύμφωνα με τον καθηγητή. Παράλληλα, μια καθόλου ασήμαντη στατιστική αλλαγή παρατηρήθηκε στο άρωμα της μπίρας – η οποία μπορεί να διέφυγε της προσοχής των ειδικών στη γεύση, αλλά όχι και εκείνης των φανατικών του ποτού.

Οι βέλγοι επιστήμονες δοκίμασαν το σύστημα και σε μπίρα χωρίς αλκοόλ, ώστε να διαπιστώσουν εάν το πρόγραμμα είναι σε θέση να βελτιώσει τη γεύση και σε παράγωγα χαμηλότερης περιεκτικότητας – και το βρήκαν εξίσου αποτελεσματικό. Το επόμενο βήμα τους είναι να προσαρμόσουν τα μοντέλα του συστήματος για τη δημιουργία ανώτερης ποιότητας μπίρας με χαμηλή ή μηδενική αλκοόλη.

Η αρχική πρόθεση των επιστημόνων ήταν να αφαιρέσουν την υποκειμενικότητα γύρω από την αντίληψη της εύγευστης μπίρας. Παρ’ όλα αυτά, κάθε ποτό που δημιουργήθηκε από ΤΝ αξιολογήθηκε από 15 ειδικούς, με τον δρ Μιγκέλ Ρονκορόνι, που ηγήθηκε της επιτροπής χημικών αναλύσεων και γευσιγνωσίας, να αποκαλεί το πρότζεκτ «ηράκλεια προσπάθεια».

Η ομάδα ξεκίνησε με την ανάλυση λιγότερων από 100 μπίρες, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής για την καταγραφή της τεράστιας ποικιλομορφίας της βελγικής ζυθοποιίας – οπότε τον ανέβασαν στις 250. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση της ΤΝ στην παρασκευή μπίρας λάγκερ, τόσο στα ράφια των σουπερμάρκετ όσο και στις παμπ, παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες έλαβαν στοιχεία από τους ζυθοποιούς και διαπίστωσαν την προθυμία αρκετών να ενσωματώσουν μελλοντικά την ΤΝ στη διαδικασία παραγωγής τροφίμων και ποτών. Κάποιοι παραμένουν δύσπιστοι, φοβούμενοι ότι η χρήση της θα αφαιρέσει στοιχεία της προσωπικής τέχνης τους, καθιστώντας τα προϊόντα τους πιο τυποποιημένα.

Οι ερευνητές ελπίζουν να εφαρμόσουν την περιεκτική μέθοδο ανάλυσής τους και την προσέγγιση της ΤΝ για να κάνουν άλλους τύπους τροφίμων πιο εύγευστους – ειδικότερα για να μετατρέψουν σε πιο υγιεινά διάφορα σνακ, όπως vegan τρόφιμα και ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Πιστεύουν ότι με τη χρήση της ΤΝ μπορούν να τροποποιήσουν τη γεύση χορτοφαγικών υποκατάστατων κρέατος, ώστε να πλησιάζει σε εκείνη που απολαμβάνουν οι φανατικοί της κρεατικής γαστριμαργίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...