1095
Από πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Ελενα Χριστοπούλου, «Power of Love», Μέγκαν Μαρκλ, «Survivor 2», Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Στέφανος Τσιτσιπάς | CreativeProtagon

Google 2018: η εθνική μας ψυχανάλυση

Αστερόπη Λαζαρίδου Αστερόπη Λαζαρίδου 12 Δεκεμβρίου 2018, 14:28
Από πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Ελενα Χριστοπούλου, «Power of Love», Μέγκαν Μαρκλ, «Survivor 2», Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Στέφανος Τσιτσιπάς
|CreativeProtagon

Google 2018: η εθνική μας ψυχανάλυση

Αστερόπη Λαζαρίδου Αστερόπη Λαζαρίδου 12 Δεκεμβρίου 2018, 14:28

Πες μου τι γκουγκλάρεις, να σου πω ποιος είσαι. Αν κάποιος που τον τελευταίο χρόνο ζούσε σε μία σπηλιά και ξαφνικά άκουγε ότι στην πρώτη θέση της ελληνικής ετήσιας λίστας «Year in Search» της Google βρίσκεται το «Power of Love», ίσως να ξανάρχιζε να έχει εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο είδος, αφού θα σκεφτόταν, έχοντας τηλεοπτική άγνοια, ότι μέσα στο 2018 αυτό που αναζήτησαν περισσότερο οι Ελληνες, έστω διαδικτυακά, ήταν «η δύναμη της αγάπης».

Μετά, φυσικά, θα βρισκόταν κάποιος να του σκάσει με δύναμη το μπαλόνι της αισιοδοξίας, πληροφορώντας τον ότι όταν στην Ελλάδα λέμε «Power of Love», εννοούμε ένα ριάλιτι του ΣΚΑΪ με υαλουρονικές και τατουαζένιους, οι οποίοι καμώνονται ότι ψάχνουν το άλλο τους μισό, μπας και βγαίνοντας από εκεί μέσα κάνουν καριέρα στο Instagram.

Οσα αποκαλύπτει κάθε χρόνο το εθνικό μας «ψαχτήρι», ισοδυναμούν με την εθνική μας ψυχανάλυση. Οχι ότι περιμέναμε να βρούμε μέσα στα τοπ-10 συμφωνίες του Μπετόβεν και σονέτα του Σαίξπηρ, αλλά όταν βλέπεις ότι ακόμη και η εθνική τραγωδία στο Μάτι έχει αφανιστεί από την πρώτη δεκάδα δίνοντας τη θέση της σε ριάλιτι, γηπεδικούς τσαμπουκάδες, τουρκικά σίριαλ και επίδοξες γαλαζοαίματες, τότε φτάνεις στο εξής συμπέρασμα: όσα νομίζεις ότι ψάχνεις μόνος σου, χωρίς να σε βλέπει κανείς, ξαπλώνουν τελικά έναν ολόκληρο ταλαίπωρο λαό στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή ή στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Ας περιηγηθούμε λοιπόν σε όσα και σε όσους πήραν πρωτάθλημα στη Google για τη χρονιά που σε λίγο μας αφήνει χρόνους…

Ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις
  1. «Power of Love»: Το «ριάλιτι σχέσεων» του ΣΚΑΪ που μας δίδαξε ότι οι άνδρες στην Ελλάδα του 2018 δεν έχουν σημείο στο σώμα τους χωρίς τατουάζ, ενώ οι γυναίκες ξυπνούν και κοιμούνται με ψεύτικες βλεφαρίδες και τρέσες στα μαλλιά.
  2.  Eurovision: Η Ελένη Φουρέιρα που βγήκε δεύτερη για την Κύπρο, η Γιάννα Τερζή που κόπηκε στον ημιτελικό για την Ελλάδα και το μουσικό γιουσουρούμ που όλοι κοροϊδεύουν αλλά, ως δια μαγείας, ασχολούνται με αυτό κάθε χρόνο.
  3. Mundial: Ευτυχώς που υπήρχε και αυτό, για να πειστούμε ότι οι άνδρες δεν ασχολούνται μόνο με τατουάζ, Instagram και αποτριχωμένες selfies.
  4. Black Friday: Αλλη μία ξενόφερτη μόδα, που έκανε κόσμο και κοσμάκη που κατά τα άλλα δεν έχει να φάει, να «σμπρώχνεται» για ένα smartphone και ένα ηλεκτρικό υπόστρωμα.
  5. «Survivor 2»: Το «ριάλιτι επιβίωσης» του ΣΚΑΪ που μας δίδαξε ότι οι άνδρες στην Ελλάδα του 2018 είναι «επιχειρηματίες» και «personal trainers», ενώ οι γυναίκες μπορούν να αντέξουν επί μήνες όχι μόνο χωρίς φαγητό, αλλά και χωρίς μάσκαρα.
  6.  ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οταν ο Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με το όπλο να ξεπροβάλλει από την πίσω πλευρά του παντελονιού λες και ζούμε στο Φαρ Ουέστ, το χιλιοειπωμένο σλόγκαν «ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ» πέρασε σε άλλα επίπεδα ματαιότητας.
  7.  «Game of Love»: Το «ριάλιτι σχέσεων»-τερατογένεση του ΑΝΤ1 που προέτρεπε να μπουν σε ένα ξενοδοχείο με πισίνα ζευγάρια που το έπαιζαν αδέσμευτα και να φλερτάρουν με άλλα κελεπούρια, μας δίδαξε ότι οι παλιές φίνες κατηγορίες της «αντροχωρίστρας» και του «κάγκουρα» ζουν και βασιλεύουν.
  8. «Anne»: Αν ο Ερντογάν έβλεπε με πόση ευλάβεια παρακολουθεί το ελληνικό κοινό τα τουρκικά σίριαλ, θα μας άφηνε στην ησυχία μας.
  9.  «Tατουάζ»: Το καθημερινό σίριαλ του ALPHA, είναι τουλάχιστον, με τα καλά του και τα κακά του, ένας αντιπερισπασμός στη δικτατορία των ριάλιτι.
  10. Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: το ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» καλά κρατεί και κέρδισε, έστω και στο τσακ, μία θέση στη δεκάδα.
Διασημότητες
  1.  Ηλιάνα Παπαγεωργίου: το μοντέλο-κριτής του «Next Top Model» (Star) με τη «διεθνή καριέρα», είναι τουλάχιστον καστανή και ευγενική. Το ότι φιγουράρει στην 1η θέση των «Διασημοτήτων» αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα το μόντελινγκ ήταν πάντα πολύ πιο δημοφιλές από τον μοντελισμό.
  2. Στέφανος Τσιτσιπάς: το νέο διεθνούς βεληνεκούς αστέρι του τένις μάς θύμισε ότι υπάρχουν κι άλλα αθλήματα εκτός από τους «στίβους μάχης» του «Survivor».
  3. Μέγκαν Μαρκλ: η αμερικανίδα ηθοποιός που κατάφερε ό,τι ονειρεύεται κάθε αφελές κοριτσόπουλο: να παντρευτεί πρίγκιπα (εν προκειμένω τον Χάρι).
  4. Ολγα Φαρμάκη: την ξέραμε ως μοντέλο, μας ξανασυστήθηκε ως παίκτρια του «Survivor 2». Ηταν καλή στα αγωνίσματα και κακή στις ίντριγκες. Γι’ αυτό και αποχώρησε οικειοθελώς.
  5. Μίκης Θεοδωράκης: τα λόγια είναι περιττά για τον «εθνικό μας Μίκη». Είναι τρομακτικό που βρίσκεται ανάμεσα σε τηλεπερσόνες, αλλά αυτά έχει το χωνευτήρι της Google.
  6. Τρύφωνας Σαμαράς: ο κομμωτής με στοιχεία καρτούν και καρικατούρας επιβεβαιώνει ότι στο Διαδίκτυο, 9 στις 10 φορές, ασχολούμαστε με τρίχες.
  7. Ξένια Rec: η παίκτρια του «Survivor 2» και μέλος του συγκροτήματος «Rec». Προκαλούσε έριδες εντός παιχνιδιού και, κυρίως, αγωνιζόταν με καυτά σορτσάκια που τα μετέτρεπε σε στρινγκ.
  8. Ντέμι Λοβάτο: η 26χρονη αμερικανίδα τραγουδίστρια που ερμήνευσε με δύναμη και ευαισθησία το «Skyscraper» (Ουρανοξύστης) το 2011 μιλώντας για τη δύναμη της θέλησης, εφέτος αποκάλυψε ότι παλεύει, με αμφίβολα αποτελέσματα, ενάντια στον εθισμό της στα ναρκωτικά.
  9. Ελενα Χριστοπούλου: η κομψή «coach» των μοντέλων του «Next Top Model» έφερε στην καθημερινότητά μας κοπλιμέντα όπως «είσαι ντάνα», «είσαι μοντελάρα».
  10. Ελένη Φουρέιρα: η τραγουδίστρια που επί χρόνια έκρυβε την αλβανική της ταυτότητα φοβούμενη το ελληνικό μπούλινγκ, προκάλεσε όταν σχημάτισε με τον αλβανό τραγουδιστή τον αετό της σημαίας της πατρίδας της στους προκριματικούς της Γιουροβίζιον, αλλά μετά βγήκε δεύτερη με τα χρώματα της Κύπρου και όλο αυτό το κούνημα των φουντωτών μαλλιών της μας έκανε να τα ξεχάσουμε όλα.
Top εκλιπούσες διασημότητες
  1.  Χρύσα Σπηλιώτη: η ηθοποιός και συγγραφέας που βρήκε τραγικό θάνατο στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Τουρναβίτη και δεκάδες άλλα αθώα θύματα. Η ίδια είχε προλάβει να σώσει το σκυλάκι της, κατεβάζοντάς το στην παραλία και τυλίγοντας το κλουβάκι του με μία βρεγμένη μπλούζα του συζύγου της.
  2. Avicii: Ο σούπερ σταρ σουηδός DJ πέθανε σε ηλικία 29 ετών.
  3. Τζέση Παπουτσή: η κωμικός που έκανε τον κόσμο να γελά, ξαφνικά τον βύθισε στη θλίψη.
  4.  Σταν Λι: ο αμερικανός συγγραφέας, εκδότης και άνθρωπος-σύμβολο της Marvel Comics έφυγε σε ηλικία 95 ετών, αν και οι φανατικοί θαυμαστές του, πίστευαν ότι ήταν άτρωτος όπως οι χάρτινοι ήρωές του.
  5. Τζίμης Πανούσης: μία σπουδαία μορφή της ελληνικής μουσικής σκηνής, που αποχώρησε από το τελευταίο του, ανολοκλήρωτο live, ξαπλωμένος σε ένα φορείο και καταχειροκροτούμενος από όσους τον ακολουθούσαν και τον άκουγαν όλα αυτά τα χρόνια.
  6. Στίβεν Χόκινγκ: ο βρετανός φυσικός που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό καρότσι, είχε πάντα το βλέμμα και το μυαλό του στο Σύμπαν. Στις 14 Μαρτίου 2018 επέστρεψε σε αυτό.
  7. Τζορτζ Μπους: ο πρώην πλανητάρχης έφυγε από τη ζωή την ίδια χρονιά που έφυγε και η σύζυγός του Μπάρμπαρα.
  8. Σωκράτης Κόκκαλης τζούνιορ: ένας ξαφνικός θάνατος που άφησε πολλά ερωτήματα και πολλά γιατί.
  9. Μακ Μίλερ: ράπερ, ετών 26, υπερβολική δόση ναρκωτικών.
  10. Ρίκα Βαγιάνη: ένας θάνατος που μας πάγωσε όλους μέσα στον Αύγουστο. Το χαμογελαστό, αστείο κορίτσι με την κοφτερή σαν λεπίδα πένα, αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο του τέλους της όπως ακριβώς και τη ζωή της: με σθένος και γλυκόπικρο χιούμορ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...