435
Από τι αποτελείται το εσωτερικό του Αρη αποκαλύπτει η νέα μελέτη | Shutterstock

Γνωρίζουμε πλέον με ακρίβεια τι κρύβεται στα έγκατα του Αρη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 20:05
Από τι αποτελείται το εσωτερικό του Αρη αποκαλύπτει η νέα μελέτη
|Shutterstock

Γνωρίζουμε πλέον με ακρίβεια τι κρύβεται στα έγκατα του Αρη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 20:05

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2018 έφτασε στον Αρη ένα ακόμη ρομπότ. Αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για ένα ρόβερ, ένα ρομποτικό εξερευνητή που θα μετακινούνταν σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Το InSight της NASA ήταν στην ουσία ένα γεωλογικό εργαστήριο που θα παρέμενε σταθερό στο σημείο που προσεδαφίστηκε και θα έκανε από εκεί την συλλογή δεδομένων. Από τον Φεβρουάριο του 2019 που ξεκίνησε να λειτουργεί το InSight κατέγραψε ανάμεσα στα άλλα 733 σεισμικές δονήσεις.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η NASA οργάνωσε και χρηματοδότησε μια μεγάλη έρευνα των δεδομένων του InSight. Στη μελέτη πήραν μέρος ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο οι οποίες με ταυτόχρονη δημοσίευση τριών μελετών στην επιθεώρηση «Science» αποκαλύπτουν από τι αποτελείται το εσωτερικό του Aρη. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος και με ακριβή στοιχεία χάρτης του εσωτερικού ενός άλλου πλανήτη.

To InSight κατέγραψε εκατοντάδες σεισμούς που βοήθησαν στη χαρτογράφηση του εσωτερικού του πλανήτη / NASA/JPL Caltech

«Η μελέτη αυτή αποτελεί το πρώτο δείγμα του εσωτερικό ενός βραχώδους πλανήτη όπως η Γη, κατασκευασμένου από τα ίδια υλικά, αλλά που τελικά είναι πολύ διαφορετικός. Είναι εντυπωσιακή εξέλιξη που αποτελεί μεγάλη πρόοδο στον τομέα της πλανητικής σεισμολογίας» αναφέρει η Σάνι Κοτάαρ, σεισμολόγος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που δεν πήρε μέρος στην έρευνα.

Ο χάρτης

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 733 σεισμών που έχει καταγράψει το InSight στο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στον Aρη. Πρόκειται για σεισμούς μεγέθους 3-4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ανάλυση των σεισμικών κυμάτων (ταχύτητα, κατεύθυνση κ.ά.) επέτρεψε στους ερευνητές να χαρτογραφήσουν το εσωτερικό του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εσωτερικό του Αρη αποτελείται από τρία βασικά στρώματα όπως και το εσωτερικό της Γης. Υπάρχει δηλαδή ένας εξωτερικός φλοιός, ο μανδύας και ο πυρήνας. Εκεί τελειώνουν και οι ομοιότητες με τον πλανήτη μας, αφού τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά των τριών στρωμάτων του Aρη είναι πολύ διαφορετικά.

Ο φλοιός του Κόκκινου Πλανήτη έχει πάχος 25-70 χλμ. ενώ αυτός της Γης εκτιμάται ότι φτάνει σε πάχος τα 100 χλμ. O μανδύας του Αρη έχει πάχος περίπου 1.600 χλμ., ενώ αυτός της Γης έχει πάχος περίπου 2.900 χλμ. Η ακτίνα του πυρήνα του Αρη είναι περίπου 1.800 χλμ., ενώ αυτός της Γης είναι περίπου 3.500 χλμ. Ο πυρήνας του Αρη είναι μεγαλύτερος και πιο ρευστός από όσο εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Εξάλλου, ο αρειανός πυρήνας διαθέτει κατά πάσα πιθανότητα ένα δείγμα ελαφρών υλικών όπως υδρογόνο, οξυγόνο, άνθρακα και θείο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν κατάφεραν ακόμη να διαπιστώσουν αν στο εσωτερικό του πυρήνα του Αρη υπάρχει ένας ακόμη, πιο μικρός, σε στερεά μορφή, όπως συμβαίνει στη Γη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News