Αστρονόμοι ανακάλυψαν μια πελώρια μαύρη τρύπα που σχηματίστηκε μετά από την αυτοκαταστροφή ενός άστρου σε έκρηξη σουπερνόβα. Η αστρική μαύρη τρύπα, όπως ονομάζονται αυτού του τύπου οι μαύρες τρύπες, βρίσκεται στον αστερισμό του Αετού, σε απόσταση περίπου δύο χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη.
Η μαύρη τρύπα, που έλαβε την κωδική ονομασία BH3, θεωρείται κοντινή (με όρους κοσμικής κλίμακας) και υπολογίστηκε ότι έχει μάζα 33 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ηλιου, ο οποίος αποτελεί το συγκριτικό μέγεθος για τη μέτρηση του μεγέθους των μαύρων τρυπών στο Σύμπαν.
Η BH3 είναι η δεύτερη σε μέγεθος μαύρη τρύπα που γνωρίζουμε στο γαλαξία μας, μετά από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία, τον Τοξότη Α*, που εκτιμάται ότι έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Guardian, η BH3 αποκαλύφθηκε μέσω των φαινομένων που παράγονται από την ισχυρή βαρυτική της έλξη σε ένα άστρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω της.
Μοναδική
Εκτός από το μέγεθός της και τη (σχετικά) κοντινή απόστασή της από τη Γη, η BH3 έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τέτοια ώστε υποχρέωσε την ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη να την ανακοινώσει νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματίσει να το πράξει, επειδή θέλησε να το γνωστοποιήσει στην επιστημονική κοινότητα και να ξεκινήσουν και άλλες ερευνητικές ομάδες να πραγματοποιούν παρατηρήσεις σε αυτήν, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της.
«Είναι μια μεγάλη έκπληξη. Μόνο η κεντρική μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας είναι πιο μεγάλη από αυτή. Επίσης, είναι η δεύτερη πλησιέστερη στη Γη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής» ανέφερε στον Guardian ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Πασκουάλε Πανούτσο, επιστήμονας του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής GAIA, που χαρτογραφεί τα άστρα του γαλαξία μας – μελέτη δεδομένων από αυτές τις παρατηρήσεις οδήγησαν στον αρχικό εντοπισμό της BH3.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ανακάλυψή τους στη συνέχεια με παρατηρήσεις από ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια, όπως η συστοιχία VLT στη Χιλή. Οι παρατηρήσεις αυτές δείχνουν μάλιστα ότι αυτή η μαύρη τρύπα έχει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά και… συμπεριφορά, γεγονός που κάνει την ανακάλυψη ακόμη πιο σημαντική και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου 100 εκατ. μαύρες τρύπες στο γαλαξία μας, αλλά παρά την τεράστια μάζα τους και τα κοσμικά φαινόμενα που παράγουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. «Οι περισσότερες από αυτές τις μαύρες τρύπες δεν έχουν κάποιο αστέρι σε τροχιά γύρω τους, επομένως είναι σχεδόν αόρατες σε εμάς» εξηγεί ο Πανούτσο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News