Το πρόβλημα με τις έρευνες και τα φιλιά είναι ότι διενεργούνταν ως τώρα στη Δύση και συνδέονταν πάντα με τις εικόνες που μεταδίδει ο δυτικός πολιτισμός. Ανθρωποι που φιλιούνται στον δρόμο, στο αεροδρόμιο, στην τηλεόραση, στο θέατρο, στο σινεμά, στη ζωγραφική, στη γλυπτική κτλ.
Το πρόβλημά με τις έρευνες αυτές ήταν πώς ενώ υπήρχε πάντα σαφής διαπίστωση ότι το φιλί στο στόμα οι δυτικοί το προτιμούν με το κεφάλι να κλίνει δεξιά, δεν υπήρχε τρόπος να αποδειχθεί αν αυτή η προτίμηση ήταν ενδογενής ή αποτέλεσμα επιρροής από εξωτερικά ερεθίσματα.
Μέχρι που ήρθε στα χέρια μας η νέα έρευνα που διεξήχθη σε συνεργασία των Πανεπιστημίων του Μπαθ στη Βρετανία και της Ντάκα στο Μπαγκλαντές. Η έρευνα έγινε από τα αντίστοιχα Τμήματα Νευρολογίας των δύο πανεπιστημίων και προσπαθεί να εξηγήσει τη δυτική συμπεριφορά στο ερωτικό φιλί, μελετώντας δείγμα από το Μπαγκλαντές.
Γιατί το Μπαγκλαντές; Διότι αυτή είναι μια από τις χώρες κόσμου στις οποίες απαγορεύεται να προβάλλονται ερωτικά φιλιά από τα ΜΜΕ ή από την Τέχνη. Επίσης απαγορεύονται τα ερωτικά φιλιά δημοσίως, δια ροπάλου, τόσο στα ανύπαντρα όσο και στα παντρεμένα ζευγάρια.
Εκεί λοιπόν στο μακρινό Μπαγκλαντές, οι άνθρωποι φιλιούνται στο στόμα κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους και δίχως να τους βλέπει κανείς φίλος ή συγγενής. Αρα φιλιούνται αυθόρμητα, όπως τους έρχεται ή όπως τους βολεύει.
Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων μελέτησαν 48 παντρεμένα ζευγάρια στην Ντάκα. Τα ζευγάρια φιλήθηκαν μέσα στο σπίτι τους ιδιωτικά και εν συνεχεία μπήκαν σε χωριστά δωμάτια για να δηλώσουν ο καθένας χωριστά τις διάφορες λεπτομέρειες της ερωτικής πράξης.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν συνέτειναν στο εξής: ένας από τους δύο στο κάθε ζευγάρι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία του φιλιού. Αυτός καθορίζει και τη φορά του κεφαλιού.
Οι άνδρες παρατηρήθηκε ότι έχουν την τάση 15 φορές περισσότερο να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία του φιλιού. Αυτό αντιστοιχεί στο 79% των ανδρών του δείγματος. Και οι αυτοί οι άνδρες κλίνουν αυθορμήτως το κεφάλι στα δεξιά αν είναι δεξιόχειρες ή στα αριστερά αν είναι αριστερόχειρες.
Οι γυναίκες, ή εν πάση περιπτώσει τα άτομα που καθοδηγούνται στο φιλί, ακολουθούν σε κάθε περίπτωση την κλίση του καθοδηγητή για να αποφύγουν το καθρέφτισμα. Γενικώς το καθρέφτισμα αποδείχθηκε ενοχλητικό για την πλειονότητα των ερωτηθέντων.
Κι έτσι πλέον είναι βέβαιο: σε μία κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως δημόσια εικόνα του φιλιού, και τα άτομα που φιλιούνται ερωτικά το κάνουν ιδιωτικά και χωρίς καμία γνώση ή επιρροή, η κλίση του κεφαλιού είναι ίδια με την αντίστοιχη κλίση στον δυτικό κόσμο.
Αυτή η κλίση αποδεδειγμένα δεν σχετίζεται με τα ερεθίσματα του πολιτισμού αλλά με τα ημισφαίρια και τα τεταρτημόρια του εγκεφάλου – όπως ακριβώς και το χέρι που χρησιμοποιούμε για να γράψουμε. Συγκεκριμένα, η κλίση του κεφαλιού συνδέεται με το ημισφαίριο από το οποίο ρυθμίζονται το συναίσθημα και η αποφασιστικότητα. Εκεί τα επίπεδα ορμονών, όπως είναι η τεστοστερόνη, κατανέμονται άνισα, και άρα το κεφάλι κλίνει προς εκείνη την πλευρά – τη δεξιά. Kiss!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News